18 °C Budapest
Pan being heated by gas on stove

Bemondta az ügyfélszolgálat: ha valaki emiatt fizet többet a gázért, az éves elszámoláskor visszakapja

2022. augusztus 11. 19:46

Ha valakinek úgy alakul a gázfogyasztása, hogy éves szinten nem, de bizonyos hónapokban túllépi a fogyasztási kvótáját, és ezért magasabb áron veszi a gázt, elviekben az így keletkező többletfizetését az éves leolvasáskor visszakapja - adta hírül az RTL Híradó.

Az MVM honlapján elérhető tájékoztató alapján a gáz esetén kétféleképpen osztják el az éves szinten 1729 köbméternyi kedvezményes mennyiséget. Az egyik eset az állandó havi átalányt fizetők köre. Számukra minden hónapban azonos, 144 köbméternyi mennyiséget számolnak el rezsicsökkentett áron. Mindenki másnak – például a havi diktálóknak – az úgynevezett fogyasztási jelleggörbe alapján osztják el a felhasználható mennyiséget. 

Ebben az esetben ugye a hidegebb téli hónapokban több, a nyári hónapokban kevesebb a hatósági áron elfogyasztható gáz. Igy például decemberben például 297, januárban pedig 336 köbméterig, miközben júliusban és augusztusban csak 14-15 köbméterig olcsóbb a gáz. Aki egy adott hónapban ennél többet fogyaszt, annak lakossági piaci áron számláznak köbméterenként. 

A kétféle számlázás kapcsán az RTL megkereste az MVM-et, hogy kiderítsék, az MVM hogyan számol abban az esetben, ha valaki éves szinten nem lépi túl a kedvezményes keretet, de év közben van olyan hónap, amikor a limit felett fogyaszt. A vállalat azonban nem válaszolt érdemben a csatorna kérdéseire. A Híradó azonban az ügyfélszolgálaton érdeklődve az az információt kapta, hogy

ha valakinek túlfizetése van, akkor azt az éves leolvasás után visszakapja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?