13 °C Budapest
Burnt wood texture as a background

Áruhiány közepén jöhet Orbán kályhaprogramja: az is kérdés, honnan lesz elég tüzelő

2022. július 29. 13:04

Kályhaprogram bevezetését ígérte a Kossuth Rádióban Orbán Viktor. Azonban a piaci körülményeket figyelembe véve ez nem fog olyan egyszerűen menni: az emberek már a rezsiemelés bejelentése után elkezdték felvásárolni a berendezéseket, így komoly készlethiány alakult ki. A tüzelő beszerzése is bajos lehet: ahol még tudnak szállítani, ott nagyon megdrágult a fa és a brikett.

Kályha- és kazánprogramot hirdetett Orbán Viktor ma reggel a Kossuth rádióban. Részleteket nem árult el a miniszterelnök, csak annyit mondott, hogy segíteni akarnak az embereknek, hogy „le tudjanak jönni a gázfogyasztásról”, emiatt is emelték a tűzifa kitermelést, emiatt kapta meg Palkovics László kidolgozásra a kályha- és kazánprogramot. Emellett a Belügyminisztérium elkezdte felmérni, hogy mely iskolákban lehet átállni fatüzelésre.

Bár valóban gazdaságos lehet leválni a gázfűtésről, de egyben érdemes megjegyezni, hogy azért sem valószínű, hogy idén egy komolyabb kályhaprogram e tudhat futni, mert a berendezésekből már most komoly hiány van.

Korábban az egyik legnagyobb hazai forgalmazó arról beszélt, ugyan nyáron is kb. 5000 kandalló és sparhelt van a raktáraikban, ám a megnövekedett érdeklődés miatt ez a készlet nagyjából két hétig fog kitartani.

A rohamra nem voltak felkészülve a forgalmazók, hiszen a kandallókat általában ősztől kezdik venni az emberek és a beszerzés ütemezése is fél évvel megelőzi a szezont, így a nyári szezonban mindenhol kevesebb a készlet. A termékek valószínűleg hamarosan kifogynak a raktárakból és az őszi beszerzéskor érkező kandallók, sparheltek sem biztos, hogy sokáig tartanak majd, az árak is elszállhatnak, tekintve az extrém szinten megnövekedett keresletet

- magyarázta a Warnex-Global Magyarország marketing managere, Baranyai Zoltán.

A tüzelő is problémás lehet

Emellett ha sikerülne is kályhákat szereznie a kabinetnek, nem biztos, hogy lesz mivel fűteni bennük. Ugyanis régen látott rohamot tapasztalnak a hazai tüzéptelepek, mióta a kormány bejelentette a rezsicsökkentés korlátozását. A Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség korábban a Pénzcentrumnak elmondta, hogy már február óta előfordultak kisebb-nagyobb fennakadások, esetleg készlethiány, és bár a kormánybejelentések hatását még nem tudták felmérni a piacon, de a rezsicsökkentés megvágásának híre minden bizonnyal tovább eszkalálta a helyzetet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Van olyan hely, ahol a háború keztete óta eltelt 5 hónap alatt annyi tüzelő kelt el, mint máskor két év alatt. A helyzeten a folyamatos drágulás sem segít, az emberek inkább már most jóelőre bespájzolnak tűzifából, mielőtt mégjobban elszállnak az árak. Ez sok helyen készlethiányt eredményezett.

A készletek lassan kimerülnek, a vegetációs időszak miatt a fakitermelés újrakezdése csak szeptember környékén várható

- nyilatkozta korábban egy egri tűzifa-lerakat munkatársa, aki szerint az árak nagyjából a negyedével nőttek: tavaly ilyenkor körülbelül 3600 forintba került náluk egy mázsa hasított tűzifa, most 4490 forintot kell érte fizetni.

A drágulás a KSH adataiból is kitűnik: mint korábban kiszámoltuk, a fűrészelt tűzifa tavaly június óta 15,5 százalékot drágult. A brikettből pedig tavaly ilyenkor még 8910 forintért adtak belőle 100 kilónyit, manapság ugyanennyit 10530 forintért lehet megvenni a KSH szerint, ami szintén nagyjából 15,5 százalékos áremelkedés.

Ehhez számoljuk még hozzá a kiszállítást, és a le- és felrakodást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm