16 °C Budapest
Burnt wood texture as a background

Áruhiány közepén jöhet Orbán kályhaprogramja: az is kérdés, honnan lesz elég tüzelő

2022. július 29. 13:04

Kályhaprogram bevezetését ígérte a Kossuth Rádióban Orbán Viktor. Azonban a piaci körülményeket figyelembe véve ez nem fog olyan egyszerűen menni: az emberek már a rezsiemelés bejelentése után elkezdték felvásárolni a berendezéseket, így komoly készlethiány alakult ki. A tüzelő beszerzése is bajos lehet: ahol még tudnak szállítani, ott nagyon megdrágult a fa és a brikett.

Kályha- és kazánprogramot hirdetett Orbán Viktor ma reggel a Kossuth rádióban. Részleteket nem árult el a miniszterelnök, csak annyit mondott, hogy segíteni akarnak az embereknek, hogy „le tudjanak jönni a gázfogyasztásról”, emiatt is emelték a tűzifa kitermelést, emiatt kapta meg Palkovics László kidolgozásra a kályha- és kazánprogramot. Emellett a Belügyminisztérium elkezdte felmérni, hogy mely iskolákban lehet átállni fatüzelésre.

Bár valóban gazdaságos lehet leválni a gázfűtésről, de egyben érdemes megjegyezni, hogy azért sem valószínű, hogy idén egy komolyabb kályhaprogram e tudhat futni, mert a berendezésekből már most komoly hiány van.

Korábban az egyik legnagyobb hazai forgalmazó arról beszélt, ugyan nyáron is kb. 5000 kandalló és sparhelt van a raktáraikban, ám a megnövekedett érdeklődés miatt ez a készlet nagyjából két hétig fog kitartani.

A rohamra nem voltak felkészülve a forgalmazók, hiszen a kandallókat általában ősztől kezdik venni az emberek és a beszerzés ütemezése is fél évvel megelőzi a szezont, így a nyári szezonban mindenhol kevesebb a készlet. A termékek valószínűleg hamarosan kifogynak a raktárakból és az őszi beszerzéskor érkező kandallók, sparheltek sem biztos, hogy sokáig tartanak majd, az árak is elszállhatnak, tekintve az extrém szinten megnövekedett keresletet

- magyarázta a Warnex-Global Magyarország marketing managere, Baranyai Zoltán.

A tüzelő is problémás lehet

Emellett ha sikerülne is kályhákat szereznie a kabinetnek, nem biztos, hogy lesz mivel fűteni bennük. Ugyanis régen látott rohamot tapasztalnak a hazai tüzéptelepek, mióta a kormány bejelentette a rezsicsökkentés korlátozását. A Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség korábban a Pénzcentrumnak elmondta, hogy már február óta előfordultak kisebb-nagyobb fennakadások, esetleg készlethiány, és bár a kormánybejelentések hatását még nem tudták felmérni a piacon, de a rezsicsökkentés megvágásának híre minden bizonnyal tovább eszkalálta a helyzetet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Van olyan hely, ahol a háború keztete óta eltelt 5 hónap alatt annyi tüzelő kelt el, mint máskor két év alatt. A helyzeten a folyamatos drágulás sem segít, az emberek inkább már most jóelőre bespájzolnak tűzifából, mielőtt mégjobban elszállnak az árak. Ez sok helyen készlethiányt eredményezett.

A készletek lassan kimerülnek, a vegetációs időszak miatt a fakitermelés újrakezdése csak szeptember környékén várható

- nyilatkozta korábban egy egri tűzifa-lerakat munkatársa, aki szerint az árak nagyjából a negyedével nőttek: tavaly ilyenkor körülbelül 3600 forintba került náluk egy mázsa hasított tűzifa, most 4490 forintot kell érte fizetni.

A drágulás a KSH adataiból is kitűnik: mint korábban kiszámoltuk, a fűrészelt tűzifa tavaly június óta 15,5 százalékot drágult. A brikettből pedig tavaly ilyenkor még 8910 forintért adtak belőle 100 kilónyit, manapság ugyanennyit 10530 forintért lehet megvenni a KSH szerint, ami szintén nagyjából 15,5 százalékos áremelkedés.

Ehhez számoljuk még hozzá a kiszállítást, és a le- és felrakodást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?