Súlyos dolog derült ki a rezsiemelésről: nem jön ki a matek a számlákon?

Súlyos dolog derült ki a rezsiemelésről: nem jön ki a matek a számlákon?

2022. július 17. 10:02

Nem érdemes a számlákon feltüntetett "rezsicsökkentés nélküli" árakból kiindulni, amikor megpróbáljuk kiszámolni, mennyi is lenne a gáz- és villanyszámlánk augusztustól. Ugyanis a szolgáltatók nem az aktuális piaci árakkal, hanem az intézkedés 2013-as bevezetése előtti tarifákkal számolhatnak.

Napok óta mindenki azt találgatja, hogy megis mennyit kell majd fizetni augusztustól a rezsiért. A kormány még mindig nem közölte a számítási módszert, így csak találgatások keltek útra. Egyesek abból indultak ki, hogy a rezsicsökkentés életbelépése óta minden érintett számlán fel kell tüntetni, hogy az adott fogyasztó mennyit is spórolt az intézkedéssel - mind az adott hónapban, mind 2013 óta.

Ugyanakkor, mint a 24.hu kiszámolta, az áram- és gázszámlákon jóval szerényebb megtakarítás mutatkozik, mint amennyinek a piaci árhoz képest lennie kellene. Tehát a kormányinfón elhangzott árakhoz képest a számlákon lévő "rezsicsökkentés nélküli ár" biztosan nem a piaci áron van kiszámolva, vagy azokat elég régen frissítették az illetékesek.

A portál végigkérdezte az illetékes minisztériumokat, hatóságokat, és Németh Szilárd rezsibiztost is megpróbálták elérni az ügyben, de egyelőre nem érkezett magyarázat. Holoda Attila korábbi energiaügyi helyettes államtitkár szerint az állhat a dolog mögött, hogy

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Utánaszámolva a dolognak valóban ez lehet a megoldás, hiszen összességében a gáznál a teljes rezsicsökkentés 25,2 százalékos volt, az áramnál pedig 24,6 százalékos a 2013 januárja előtti árak alapján, és az jön ki számlákon is. Holoda Attila szerint a rezsimatek azért is volt visszás, mert volt olyan időszak, amikor a piaci árak alacsonyabbak voltak, mint a rezsicsökkentett ár, de ez a számlákon nem látszott, hiszen azokon a korábbi tarifákhoz viszonyítva számoltak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?