28 °C Budapest
Early morning shot of young couple sleeping in Bed together.

Meglepő dolog derült ki az alvásról: rengeteg magyar ennek épp az ellenkezőjét gondolta

2022. július 3. 10:31

Azt hihetnénk, hogy partnerünk mozgolódása, esetleges horkolása, az ágynemű surrogása zavarja az alvásunkat, azonban amerikai kutatók úgy találták, hogy az együttalvás valójában javítja a pihenésünk értékét.

Több ezer felnőtt, aktívan dolgozó amerikai kikérdezéséből és alvási pontszámaiból következtették ki az Arizona Egyetem kutatói, hogy az együtt alvás hatással lehet arra, hogy másnap milyen jól érezzük magunkat. Akik ugyanis partnerrel (de nem gyerekkel) osztották meg az ágyukat, azok gyorsabb elalvásról, hosszabb ideig tartó alvásról, valamint kipihentebb ébredésről számoltak be – írja a szemléjében a HVG.

„A romantikus partnerrel vagy házastárssal való alvás nagy előnyökkel jár az alvás egészségére nézve, beleértve az alvási apnoe kockázatának a csökkenését, az álmatlanság súlyosságát és az alvásminőség általános javulását" – idézi a Science Alert Brandon Fuentest, az Arizona Egyetem pszichiáterét. Bár az nem világos, hogy a mentális egészség javulása az együtt alvás előnyeinek vagy a romantikus kapcsolat minőségének köszönhető-e. Mindenesetre általánosságban elmondható, hogy az elkötelezett kapcsolatban élő emberek jobb testi és lelki egészségben vannak, mint az egyedülállók - derül ki a lap által szemlézett kutatásból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 7. vasárnap
Ibolya
31. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08