27 °C Budapest
High voltage power lines connecting with large electricity substation

Kiderült az igazság a magyar villamoshálózatról: valójában ekkora a baj a vezetékekkel

2022. június 29. 21:30

2021-ben az elosztói engedélyesek teljesítették a villamosenergia-ellátás nem tervezett megszakadásának átlagos gyakoriságára és a kiesési mutatókra vonatkozó minőségi követelményeket, valamint egy engedélyes kivételével eleget tettek a villamosenergia-ellátás nem tervezett megszakadásának átlagos időtartamára vonatkozó követelményeknek is. A MAVIR Zrt. 2021-ben is teljesítette a minimális minőségi követelményeket. – állapította meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) értékelő jelentése.

A MEKH évente készít értékelő elemzést az elosztói engedélyesek és a rendszerirányító tevékenységéről. Az értékelés célja, hogy megállapítsa az elvárt színvonalon történik-e a felhasználók villamosenergia-ellátása, valamint ösztönözze az engedélyeseket az ellátás minőségi paramétereinek javítására.

Az elosztóknak három minőségi követelménynek kell megfelelniük a nem tervezett ellátás-megszakadások gyakorisága, ezek átlagos időtarama, illetve a kiesett villamosenergia terén. Az elvárt színvonalat kell nyújtaniuk a tervezett ellátás megszakadások gyakorisága, ezek átlagos időtartama, a tervezett és nem tervezett ellátáshelyreállítások, a hálózati üzemzavarok száma és azok fajlagos elhárítási ideje tekintetében. Az elemzés átfogóan vizsgálta az ellátásbiztonság színvonalát, illetve monitorozta a hálózati berendezések működésének megfelelőségét is.

A MEKH 2021-es jelentéseiben a hat elosztói engedélyes (E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.; MVM Démász Áramhálózati Kft.; ELMŰ Hálózati Kft.; E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt.; MVM Émász Áramhálózati Kft.; OPUS TITÁSZ Áramhálózati Zrt.) és az átviteli rendszerirányító (MAVIR Zrt.) tevékenységét értékelte.

Az értékelés megállapította, hogy az elosztói engedélyesek teljesítették a villamosenergia-ellátás nem tervezett megszakadásának átlagos gyakoriságára és a kiesési mutatókra vonatkozó minőségi követelményeket, valamint egy engedélyes kivételével eleget tettek a villamosenergia-ellátás nem tervezett megszakadásának átlagos időtartamára vonatkozó követelményeknek is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elosztói engedélyesek jelentései alapján készült értékelés szerint a villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díjak és külön díjak alkalmazási szabályairól szóló 10/2016. (XI. 14.) MEKH rendeletben foglaltak alapján elosztási díjcsökkentést egyik elosztónál sem kell alkalmazni.

A jelentés szerint az átviteli rendszerirányító (MAVIR Zrt.) kiesési, valamint rendelkezésre nem állási mutatójának 3 éves átlaga is megfelelt az előírásoknak, így a MEKH a villamosenergia-átvitel üzembiztonságának értékelése keretében elfogadta a MAVIR Zrt. beszámolóját.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 7. vasárnap
Ibolya
31. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08