15 °C Budapest
A typical living quarters in the centre of Budapest, the Capital of Hungary in Central Europe.  Looking up at the rectangular format of the building.

Tempót váltott a drágulás az albérletpiacon: már horror pénzt kérnek egy-egy pesti lakásért

2022. június 28. 14:02

Felgyorsult a drágulás az albérletek országos piacán: havi szinten 2,6 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak májusban, szemben az áprilisi 2 százalékkal A fővárosban 2,5 százalékos volt a növekedés. Országosan 20,8 százalékkal, a fővárosban pedig 21,4 százalékkal drágultak az albérletek tavaly májushoz képest. A júniusi kínálat alapján Budapesten 190 ezer forintra nőtt az átlagos bérleti díj. Az V. kerületben pedig elérte a havi 5 ezer forintos szintet az egy négyzetméterre vetített átlagos bérleti díj, amire korábban soha sehol nem volt példa. A megyeszékhelyeken 92,5-150 ezer forintért kínálták az albérleteket júniusban. A legdrágább városok közé sorolható többek között Veszprém, Debrecen és Székesfehérvár.

Tempót váltott az országos és a fővárosi albérletpiac, májusban a korábbinál gyorsabb ütemben drágultak az albérletek - derül ki a KSH-ingatlan.com lakbérindex legfrissebb adataiból. Az országos albérletpiacra jellemző átlagos bérleti díjak májusban 2,6 százalékkal voltak magasabbak az áprilisinál, a fővárosban pedig 2,5 százalékos volt az emelkedés havi szinten. Ez az áremelkedés gyorsulását mutatja, mivel áprilisban az előző hónaphoz képest 2-2 százalékos volt a drágulás. Éves összevetésben a bérleti díjak országosan 20,8 százalékkal, Budapesten pedig 21,4 százalékkal nőttek.

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője azt mondta:

A legfrissebb adatok passzolnak az eddigi trendbe, azaz folyamatosan növekednek a bérleti díjak. A drágulást tompíthatná a kínálat bővülése, ám az csak a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése előtt, július közepén várható.

Hozzátette: A lakbérindex adatai szerint a különböző régiókat nézve az Észak-Alföldön volt a legjelentősebb az éves szintű áremelkedés, meghaladta a 22 százalékot. A legvisszafogottabb áremelkedés pedig Pest megyét és a közép-dunántúli térséget jellemezte, utóbbiakban alig több mint 14 százalékos volt az áremelkedés.

Ötezer forint havonta egyetlen négyzetméterért

A lakbérindex eredményeiből látható drágulással összhangban vannak a júniusi kínálati adatok is. Az ingatlan.com összefoglalója szerint Budapesten 190 ezer forint volt az átlagos bérleti díj. “A legdrágább városrész a II. kerület, a maga 330 ezer forintos átlagos bérleti díjával.

Bár az V. kerület a 312 ezer forintos albérletárával a második, az egy négyzetméterre vetített átlagos havi bérleti díj ebben a városrészben elérte az 5 ezer forintos lélektani határt, amire korábban sehol nem volt példa egy kerületben sem

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- emelte ki Balogh László. A legnagyobb kínálattal rendelkező két kerületben, a XI.-ben és a XIII.-ban 196 és 174 ezer forintra rúgtak az átlagos bérleti díjak.

Lakást vennél? Nézz körül a Pénzcentrum hitelkalkulátorában!

A fővároson kívüli piacon pedig az látszik, hogy a megyeszékhelyeken 92,5 és 150 ezer forint között szóródnak a bérleti díjak. A legdrágább városok közé sorolható Veszprém, Debrecen és Székesfehérvár. Továbbra is a legolcsóbbak közé tartozik Kaposvár, Salgótarján és Szekszárd, utóbbi városokban 100 ezer forint alatt maradt az átlagos bérleti díj.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem