27 °C Budapest
Construction Industry, Construction Site, Crane, drone view

Ilyen is régen volt a pesti ingatlanpiacon: beütött az 1,4 milliós négyzetméterár

2022. június 28. 17:57

A felmérések készítése óta soha nem volt ilyen alacsony az elérhető új építésű lakások száma a fővárosban, derült ki az Otthon Centrum összegzéséből: a visszaesés meghaladja a tíz százalékot, miközben egy négyzetméter átlagos kínálati ára már 1,4 millió forint, ami 27,5 százalékos emelkedés az egy évvel ezelőttihez képest.

Az Otthon Centrum 2022. júniusi felmérése szerint jelenleg 354 új építésű lakásberuházás van folyamatban Budapesten, melyekben 28 ezer lakás épül. A projektek 16,5 százalékkal, a lakások száma pedig 12,5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A lakásállomány 34,4 százaléka, 9,6 ezer lakás egyelőre csak tervezett, ami 2 százalékkal több, mint a tavalyi második negyedévben. Csakhogy a hirdetett lakások száma 15,8 százalékra csökkent, ami így már csak 4,4 ezer elérhető lakást jelent. Ez a szám az Otthon Centrum által végeztett felmérések kezdete óta nem volt ilyen alacsony.

A kevesebb lakás tovább növelte az egyébként is meglódult árszintet: a hirdetett projektek kínálati átlagára   1,419 millió forint négyzetméterenként, ami jelentős, 27,5 százalékos növekedést jelent egy év alatt. Ugyanakkor a kerületek között szokás szerint jelentős a szórás, a kínálati négyzetméterár 835 ezer és 2,435 millió forint között ingadozik. A projektek között még drámaibb a különbség: a legalacsonyabb projekt átlagára 669 ezer, a legdrágábbé pedig 3,67 millió forint. Előbbi a XXIII., utóbbi a XII. kerületben fordult elő.

Lakást vennél? Nézz körül a Pénzcentrum hitelkalkulátorában!

A legdrágább kerületek sorrendje megfelel a korábbi gyakorlatnak, a kínálati négyzetméterárakat a XII. kerület vezeti 2,44 millió forinttal, amit az I. kerület 2,38 millió forinttal, és II. kerület 1,26 millió forinttal követ. A legkedvezőbb árfekvésű városrészek sorrendjét a XXIII. kerület vezeti 835 ezer, a XVI. kerület 942 ezer, a XIX. kerület 954 ezer forintos négyzetméterárral. Abszolút árban azonban továbbra is a Dél-pesti kerületek a legolcsóbbak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is a legdrágább és olcsóbb kerületekben épül a legkevesebb lakás. Azokban a kerületekben, amelyekben több ezer új lakás kivitelezése indult el (a IX., XI., XIII. kerületekben), a kínálati négyzetméterár középértéke 1-1,5 millió forint között váltakozik. Ez az árszint a legtöbb kerületre jellemző. Ennél valamivel drágább a III. kerület és a Belváros, míg néhány külső pesti kerület ennél olcsóbb.

Az Otthon Centrum elemzése szerint a második negyedév piaci folyamatai összefüggnek egymással. Az ingatlanpiaci adatok – vagyis a projektek és meghirdetett lakások számának csökkenése és az árak emelkedése, miközben a tervezett projektek száma változatlan – azt mutatják, hogy a beruházók elkezdik ugyan az engedélyeztetési eljárást, de a hirdetéssel kivárnak, míg a vásárlók sietnek a vásárlással.

A jelenség magyarázata a romló hitelezési feltételek, és a szomszédban dúló háború szülte bizonytalanság. Az elemzésből az is kiderül, hogy a fővárosban évek óta Angyalföldön épül a legtöbb lakás, és ez ebben a negyedében sem volt másképp: a XIII. kerületben a 67 projekt 8,6 ezer épülő és tervezett lakása kiemelkedő szám kerületek között.

Angyalföld eddigi legnagyobb kihívója a Budai oldalon a XI. kerület volt, ám a legújabb piaci dinamika megváltoztatta a tavalyi sorrendet, 39 projekttel a második helyre lépett elő a III. kerület. Lakásszámban azonban még mindig Kelenföld a második 5800 épülő lakással. A legkevesebb lakás továbbra is az I. és V. kerületben épül, így az előző negyedévben ismertetett változás (amely szerint már nem a Dél-pesti kerületekben épül a legkevesebb lakás) tovább erősödött. A két kerületben száz alatti új építésű lakásszám jellemző, és mindkét kerületben 3-3 projekt ismert.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 7. vasárnap
Ibolya
31. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08