Budapest, Hungary - New Structure - Possibly Office Building Budapest, Hungary - Structures - Possibly Office Building

Egyre kevesebben mernek építkezésbe kezdeni: folyamatosan csökkennek a beruházások

2022. június 15. 12:36

A KSH adatai szerint idén áprilisban többen kezdtek bele építkezésbe, mint egy évvel ezelőtt: az adatok szerint 3,2%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

2022 áprilisában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,2%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok termelése közül az épületek építéséé 1,2%-kal csökkent, az egyéb építményeké 11,4%-kal nőtt. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 5,9%-kal kisebb volt a márciusinál.

A KSH adatai szerint az építményfőcsoportok termelése közül az épületeké 1,2%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól, az egyéb építményeké 11,4%-kal bővült. Ezzel párhuzamosan az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 12,8%-kal csökkent a termelés. Ugyanakkor az egyéb építmények építésének termelése 9,5, a speciális szaképítésé 13,2%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

A megkötött új szerződések volumene 33,9, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 43,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 25,2%-kal nagyobb volt a 2021. áprilisi bázisnál. Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 8,0%-kal magasabb volt a 2021. április véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 8,8%-kal csökkent, az egyéb építményeké 20,6%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?