35 °C Budapest
Működik a legális lakástrükk: így akár 3 milliót spórolhatsz a vásárláson

Működik a legális lakástrükk: így akár 3 milliót spórolhatsz a vásárláson

2022. május 26. 11:33

Újabb négy akcióterületet jelölt ki a Rozsdaövezeti Bizottság, így már hat fővárosi lokációban indulhatnak új ingatlanfejlesztési projektek és újulhatnak meg az érintett területek. A rozsdaövezeti lakások egyik nagy vonzereje a visszaigényelhető áfatartalom, aminek köszönhetően gyakorlatilag áfamentesen vásárolhatóak meg ezek az ingatlanok. Az újépítésű lakások folyamatos áremelkedése miatt az így elérhető kedvezmény összege ugyan növekszik, azonban vásárlóereje ezzel nem feltétlenül tart lépést.  Szakértő egy átlagos beruházás négyzetméterárán keresztül mutatja be, hogy mire lehet ma elég 5 százalék.

Április végén, a Rozsdaövezeti Bizottság döntése nyomán négy újabb budapesti ingatlan, három XI., és egy X. kerületi terület kapott rozsdaövezeti akcióterület besorolást, így már hat fővárosi lakóprojekt járulhat hozzá a főváros ingatlanállományának megújításához.

A rozsdaövezeti beruházások általában nagy volumenű projektek, amelyekben több lépcsőben, százas, akár ezres nagyságrendben épülnek új lakások. A beruházók szemszögéből ezeknek a területnek a legnagyobb előnye a kivitelezés mérethatékonysága és az előnyös fekvés. A városok szempontjából nézve pedig a jellemzően elhanyagolt telkeknek az újrahasznosításával bővül az újlakás állomány, felgyorsul az infrastruktúra, a tömegközlekedés és a szolgáltatások kiépülése valamint a lakóövezetek összekapcsolása . Az otthonkeresők szempontjából pedig a rozsdaövezetekben érvényes adóvisszatérítés lehetősége jelent – főként a Zöld Otthon Program keretének kimerülése után – kecsegtető lehetőséget

 – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. A folyamatosan emelkedő ingatlanárak miatt a támogatás összege évről évre növekszik, míg vásárlóereje gyakran inkább már erodálódik, azonban még ma sem elhanyagolható az adóvisszatérítés igénylésével elérhető árelőny. Az 5 százalékos áfa mértéknek szemléltetésére vegyünk egy átlagos, fővárosi rozsdaövezeti újlakást. A mai árszínvonalat figyelembe véve egy tipikus rozsdaövezeti, 1,4 millió forint négyzetméterárú, 50 négyzetméteres újlakás esetében a visszaigényelhető áfatartalom körülbelül 3,3 millió forint.

Amennyiben lehetséges lenne a lakáshoz plusz alapterületet vásárolni, úgy 3,3 millió forintból körülbelül 2,5 négyzetméterrel, egy kisebb dolgozósarokkal bővíthetnénk új, rozsdaövezeti otthonunkat. A realitás talaján maradva, ekkora összegből egy tipikus újépítésű projektben egy fél teremgarázs-beállót, vagy egy teljes felszíni parkolóhelyet, illetve akár egy nagyobb tárolót vásárolhatnánk, ha pedig lakásberendezésben gondolkodunk, akkor a lehetőségek száma szinte végtelen

– mondta Valkó Dávid. Amennyiben garázs, kocsibeálló vásárlására fordítaná valaki a visszaigényelt összeget, úgy a befektetési célú vásárlás is felmerülhet, a már meglévő parkolási lehetőség mellé egy másikat vásárolva, amennyiben erre van lehetőség, akár abban a projektben, ahol a lakás megépült, akár egy másik, olcsóbb lokációban. Ebben jelenthet könnyebbséget a friss jogszabályváltozás, ami alapján a társasházi parkolóhelyek önálló ingatlanként is ingatlannyilvántartásba vehetők. Szintén a parkoláshoz kapcsolódó, értéknövelő beruházás lehet az elektromos töltő utólagos létesítése, amire az adóvisszatérítés összege bőséges fedezetet nyújthat.

A példánkban kiszámított 3,3 millió forintból egy 50 négyzetméteres lakás kényelmi szintje is bőségesen emelhető, az összegből kiépíthető egy teljesen gépesített konyha, ami már jellemzően nincs benne az újlakások árában. Ugyanígy utólagosan beszerezhetőek olyan extra szolgáltatások, mint a motoros redőnyök, riasztó, légkondicionáló, bővített okosotthon megoldások is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Így lehet öt százalékból nulla

A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint 2021. szeptember 1-jétől a rozsdaövezeti lakásvásárlások 5 százalékos általános forgalmi adó tartalmára visszatérítési támogatást lehet igényelni.

A támogatás olyan lakás vásárlása esetén igényelhető, amelyet gazdálkodó szervezet természetes személy részére való értékesítés céljából épített vagy építtetett, és az igénylő részére értékesített. A visszaigénylést az ingatlan új tulajdonosa kezdeményezheti a Magyar Államkincstáron keresztül, de fontos szem előtt tartani azt, hogy visszamenőlegesen nem lehetséges a visszatérítés. Azaz a lakásár azon részére, amit azelőtt fizettek ki, hogy az adott területet rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánították volna, nem igényelhető az áfavisszatérítés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?