2 °C Budapest
Modern apartment house flat building real estate concept. Outdoor residential home facilities.

Őrület, ami a budapesti lakásoknál folyik: egyre nehezebb alkudni a brutális árakból

2022. május 17. 18:37

A drasztikus fővárosi áremelkedés miatt úgy felpörgött a kereslet az olcsóbb ingatlanok iránt, hogy csökkent az alku lehetősége. A vidéki régióközpontokban is hasonló folyamat játszódott le, egyedül a használt családi házak esetében lehet többet alkudni a tavalyi átlagnál.

Az idei év első három hónapjában a használt házak teljes árengedményének országos átlagértéke 8,7 százalék volt, míg a téglalakások árából 4,9 százalékot, a panelekéből 4,1 százalékot engedtek az eladók. A házak esetében kismértékű emelkedést tapasztalt az Otthon Centrum a tavalyi 8,2 százalékhoz képest. A lakásoknál viszont az elérhető árengedmény mértéke tovább csökkent. A téglalakásoknál 2 százalékkal, a panelek esetében 1,6 százalékkal volt alacsonyabb az alku az idei év első három hónapjában, mint a tavalyi évi átlag. A legkisebb alku, 4,1 százalék a panellakásokat jellemezte. Nem véletlenül, mert ez a kategória a legolcsóbb, így a legtöbbek számára elérhető lakástípus. A teljes árengedmény mértéke legutóbb 2008-ban volt ennél alacsonyabb.

Az alku területi eloszlása is árulkodó, Budapesten, valamint a régióközpontokban kicsivel az átlag alatt (3-3,5 százalék), míg a megyei jogú városokban, ahol a lakásárak eleve mérsékeltebbek 5,6 százalék körül alakult a kialkudható árengedmény. A kisebb városokban azonban átlag feletti alku jellemezte az év első három hónapját.

A fővárosban végbemenő drasztikus áremelkedés csökkenti az alku esélyét, mert a magas árak miatt egyre többen fordulnak az olcsóbb lakástípusok felé, és ez pörgeti az ingatlanpiacot. Ezt abból is látni, hogy a relatíve olcsóbb ingatlanok, például a panelek töltik a legkevesebb időt a piacon, a forgási sebesség is nőtt ebben a szegmensben

– magyarázta Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető, aki azt is elmondta, hogy egy másik lakástípus esetében is hasonló eredményeket mért a kutatásuk.

A téglalakásoknál tapasztalt 4,9 százalékos árengedmény ugyancsak 14 évvel ezelőtti állapotot idéz, az alku mértéke legutóbb 2008-ban volt ennél alacsonyabb. A legkisebb, 3,3 százalékos árengedményt a hat régióközpontban mérte az Otthon Centrum. Budán 4,1 százalék, míg a külső pesti kerületekben és a megyei jogú városokban az átlaggal megegyező érték (4,9 százalék) jellemezte az elért árengedmény nagyságát. A főváros belső kerületeiben 5,5 százalékos alku nem számít meglepetésnek. Itt a legdrágábbak a lakások, azonban a pandémia hatásai és a megváltozott munkakörülmények, az otthoni munkavégzés, a „home office” térnyerése miatt egyre többen preferálják a külső városrészeket, a több zöldfelülettel rendelkező térségeket. A kisebb városokban viszont a kereslet hiánya miatt magasabb az alku mértéke, itt akár 5-6,5 százalékot is el lehet érni a vevőknek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A használt házak esetében a 8,7 százalékos árengedmény viszont már emelkedést mutat a tavalyi évhez képest. A változás százalékban kifejezve azonban itt a legkisebb (+0,5), ezért messzemenő következtetést ebből nem érdemes levonni. Ebben a szegmensben a legkisebb árengedmény a megyei jogú városokban és a külső pesti kerületekben volt 7,4 százalékkal. Ettől nem sokkal maradt el a Pest megye 7,7 százalékkal. A hat régióközpontban viszont 1 százalékkal nőtt és 8,6 százalékra emelkedett az árengedmény mértéke. A kisebb városokra és községekre 10 százalék körüli érték a jellemző, ami elsősorban kereslethiányról árulkodik. Azonban mégsem itt, hanem a budai kerületekben lett a legmagasabb az árengedmény mértéke 11,1 százalékkal. De ez sem számít nagy meglepetésnek, hiszen a régiókat és ingatlantípusokat összevetve itt szembesülnek a vevők a legmagasabb átlagárakkal, vagyis van miből alkudni.

A szerződéskötéskori árengedmény mértéke a használt házaknál átlag 5,9 százalék volt, a paneleknél 3,7 százalék, míg a téglalakásoknál 2,7 százalék. Ezek az értékek azt jelentik, hogy az eladók komoly érdeklődő esetén szívesebben engednek a hirdetéskor meghatározott árból, amikor már a valódi vevővel tárgyalnak. A panellakások esetében az árengedmény döntő részét szerződéskötéskor érik el a vevők, de a házaknál is ez a tendencia, az árengedmény kétharmadát ekkor harcolják ki az új tulajdonosok. Érdekes, hogy a téglalakások esetében ez az arány már majdnem fele-fele.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem