Modern apartment house flat building real estate concept. Outdoor residential home facilities.

Őrület, ami a budapesti lakásoknál folyik: egyre nehezebb alkudni a brutális árakból

2022. május 17. 18:37

A drasztikus fővárosi áremelkedés miatt úgy felpörgött a kereslet az olcsóbb ingatlanok iránt, hogy csökkent az alku lehetősége. A vidéki régióközpontokban is hasonló folyamat játszódott le, egyedül a használt családi házak esetében lehet többet alkudni a tavalyi átlagnál.

Az idei év első három hónapjában a használt házak teljes árengedményének országos átlagértéke 8,7 százalék volt, míg a téglalakások árából 4,9 százalékot, a panelekéből 4,1 százalékot engedtek az eladók. A házak esetében kismértékű emelkedést tapasztalt az Otthon Centrum a tavalyi 8,2 százalékhoz képest. A lakásoknál viszont az elérhető árengedmény mértéke tovább csökkent. A téglalakásoknál 2 százalékkal, a panelek esetében 1,6 százalékkal volt alacsonyabb az alku az idei év első három hónapjában, mint a tavalyi évi átlag. A legkisebb alku, 4,1 százalék a panellakásokat jellemezte. Nem véletlenül, mert ez a kategória a legolcsóbb, így a legtöbbek számára elérhető lakástípus. A teljes árengedmény mértéke legutóbb 2008-ban volt ennél alacsonyabb.

Az alku területi eloszlása is árulkodó, Budapesten, valamint a régióközpontokban kicsivel az átlag alatt (3-3,5 százalék), míg a megyei jogú városokban, ahol a lakásárak eleve mérsékeltebbek 5,6 százalék körül alakult a kialkudható árengedmény. A kisebb városokban azonban átlag feletti alku jellemezte az év első három hónapját.

A fővárosban végbemenő drasztikus áremelkedés csökkenti az alku esélyét, mert a magas árak miatt egyre többen fordulnak az olcsóbb lakástípusok felé, és ez pörgeti az ingatlanpiacot. Ezt abból is látni, hogy a relatíve olcsóbb ingatlanok, például a panelek töltik a legkevesebb időt a piacon, a forgási sebesség is nőtt ebben a szegmensben

– magyarázta Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető, aki azt is elmondta, hogy egy másik lakástípus esetében is hasonló eredményeket mért a kutatásuk.

A téglalakásoknál tapasztalt 4,9 százalékos árengedmény ugyancsak 14 évvel ezelőtti állapotot idéz, az alku mértéke legutóbb 2008-ban volt ennél alacsonyabb. A legkisebb, 3,3 százalékos árengedményt a hat régióközpontban mérte az Otthon Centrum. Budán 4,1 százalék, míg a külső pesti kerületekben és a megyei jogú városokban az átlaggal megegyező érték (4,9 százalék) jellemezte az elért árengedmény nagyságát. A főváros belső kerületeiben 5,5 százalékos alku nem számít meglepetésnek. Itt a legdrágábbak a lakások, azonban a pandémia hatásai és a megváltozott munkakörülmények, az otthoni munkavégzés, a „home office” térnyerése miatt egyre többen preferálják a külső városrészeket, a több zöldfelülettel rendelkező térségeket. A kisebb városokban viszont a kereslet hiánya miatt magasabb az alku mértéke, itt akár 5-6,5 százalékot is el lehet érni a vevőknek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A használt házak esetében a 8,7 százalékos árengedmény viszont már emelkedést mutat a tavalyi évhez képest. A változás százalékban kifejezve azonban itt a legkisebb (+0,5), ezért messzemenő következtetést ebből nem érdemes levonni. Ebben a szegmensben a legkisebb árengedmény a megyei jogú városokban és a külső pesti kerületekben volt 7,4 százalékkal. Ettől nem sokkal maradt el a Pest megye 7,7 százalékkal. A hat régióközpontban viszont 1 százalékkal nőtt és 8,6 százalékra emelkedett az árengedmény mértéke. A kisebb városokra és községekre 10 százalék körüli érték a jellemző, ami elsősorban kereslethiányról árulkodik. Azonban mégsem itt, hanem a budai kerületekben lett a legmagasabb az árengedmény mértéke 11,1 százalékkal. De ez sem számít nagy meglepetésnek, hiszen a régiókat és ingatlantípusokat összevetve itt szembesülnek a vevők a legmagasabb átlagárakkal, vagyis van miből alkudni.

A szerződéskötéskori árengedmény mértéke a használt házaknál átlag 5,9 százalék volt, a paneleknél 3,7 százalék, míg a téglalakásoknál 2,7 százalék. Ezek az értékek azt jelentik, hogy az eladók komoly érdeklődő esetén szívesebben engednek a hirdetéskor meghatározott árból, amikor már a valódi vevővel tárgyalnak. A panellakások esetében az árengedmény döntő részét szerződéskötéskor érik el a vevők, de a házaknál is ez a tendencia, az árengedmény kétharmadát ekkor harcolják ki az új tulajdonosok. Érdekes, hogy a téglalakások esetében ez az arány már majdnem fele-fele.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06