27 °C Budapest
The Hungarian Parliament Building (Hungarian: Országház), also known as the Parliament of Budapest for being located in that city, is the seat of the National Assembly of Hungary, one of Europes oldest legislative buildings, a notable landmark of Hungary and a popular tourist destination of Budapest. It lies in Lajos Kossuth Square, on the bank of the Danube. It is currently the largest building in Hungary and still the tallest building in Budapest.

Választás 2022: ma jár le a fontos határidő, erre sokaknak érdemes figyelni

MTI
2022. március 9. 13:03

16 óráig regisztrálhatnak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az áprilisi választásra. Jelenleg csaknem 450 ezren szerepelnek a levélben szavazók névjegyzékében.

Szerdán 16 óráig regisztrálhatnak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az áprilisi országgyűlési választásra és a vele egy napon rendezett népszavazásra - olvasható a Nemzeti Választási Iroda oldalán.

A tavaszi országgyűlési választáson és a vele egy napon rendezendő országos népszavazáson a külföldön élő, magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok levélben szavazhatnak. Ehhez előbb regisztrálniuk kell az NVI-nél, az iroda ez után levélben juttatja el a szavazási iratcsomagot - köztük az országgyűlési választás és a népszavazás szavazólapjait - a választópolgárhoz. Az NVI arra a címre küldi meg a szavazási levélcsomagot, amelyet a választópolgár a regisztrációs kérelemben megjelölt, de a választó dönthet a szavazási levélcsomag személyes átvétele mellett is.

Aki korábban már sikeresen regisztrált, annak nem kell új kérelmet benyújtania, mert a korábbi tíz évig érvényes, és több esetben - például a szavazat leadásával - újraindul az érvényességi idő. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben csak országos listára, illetve a népszavazáson szavazhatnak.

Az NVI közlése szerint jelenleg csaknem 450 ezren szerepelnek a levélben szavazók névjegyzékében. Közülük legtöbben romániai (193 099), illetve szerbiai (67 910) értesítési címet adtak meg a regisztrációnál. Németországot 5119-en, az Egyesült Államokat 1790-en, Kanadát 1338-an, Nagy-Britanniát 1159-en, Svájcot 1075-en, Ausztráliát 803-an, Svédországot 694-en, Magyarországot pedig 2727-en jelölték meg értesítési címként. Kettős állampolgárságot tiltó országot 23 091-en adtak meg értesítési címként, 146 077-en pedig e-mailes elérhetőséget jelöltek meg. A 2018-as országgyűlési választás idején 378 ezer magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár szerepelt a névjegyzékben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06