3 °C Budapest
Counts the used gas in a household.

Csúcsra jártak a magyar kazánok, villanyórák: őrültsok gáz és áram fogyott októberben

MTI
2022. január 13. 16:03

Tavaly októberben nőtt a magyar földgáz és a villamosenergia-felhasználás - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csütörtökön.

Az országos primer energiatermelés 35,86 petajoule (PJ) volt tavaly októberben, míg a felhasználás 96,91 PJ. A földgáz belföldi felhasználása 7 százalékkal nőtt, a hazai összes villamosenergia-felhasználás pedig 1,2 százalékkal emelkedett 2020 azonos időszakához képest.

 Októberben az elsődleges fosszilis energiahordozók termelése 0,86 PJ-lal, a nukleáris termelése 2,19 PJ-lal, az egyéb nem megújuló forrásokból származó energiatermelés 0,02 PJ-lal csökkent 2020 azonos időszakához képest.

Az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 0,19 PJ-lal emelkedett. A fosszilis energiaforrásokon belül a földgáz és a szén termelése csökkent, míg a kőolaj és elsődleges kőolajtermékek termelése nőtt.

Az országos primerenergia-felhasználás 96,91 PJ volt, 1,64 PJ-lal magasabb az előző év azonos időszakinál. A felhasználáson belül a fosszilis energiaforrások felhasználása 3,24 PJ-lal, a megújuló energiaforrásoké 0,12 PJ-lal emelkedett, míg az egyéb nem megújuló források felhasználása 0,06 PJ-lal csökkent.

A földgáz belföldi felhasználása 32,705 PJ volt, 7 százalékkal magasabb a 2020 októberinél. 2021 októberében a hazai összes villamosenergia-felhasználás 4084 gigawattóra (GWh) volt, amely 1,2 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az októberi bruttó villamosenergia-termelés 3 százalékkal volt alacsonyabb az előző évinél. A megtermelt 3041 GWh villamos energia 43,1 százaléka volt nukleáris eredetű, 27 százalékát biztosította földgáz, 9,1 százalékát szén- és széntermékek, 19,6 százalékát megújuló energia és 0,9 százaléka egyéb forrásból származott.

A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége a megelőző év azonos hónapjához képest 28 százalékkal volt magasabb. A nukleáris forrásból származó bruttó villamosenergia termelés 13 százalékkal, a fosszilis alapú 3 százalékkal csökkent 2020 októberéhez képest. A naperőművek által termelt villamos energia aránya a teljes bruttó termelésben 11 százalék volt.

A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia 56,3 százalékát nap, 25,4 százalékát biomassza, 9,6 százalékát szél, 4 százalékát biogáz, 2,3 százalékát víz, és 2,3 százalékát a kommunális hulladék megújuló része biztosította - tájékoztatott a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?