Fire on gas stove with dark background

Fontos hírt kaptak magyar áramszolgáltató ügyfelei: így rendeződhet a helyzetük

2021. december 16. 13:36

Budapest, 2021. december 16. - A 90 napra felfüggesztett JAS Budapest Zrt. helyett az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználók ellátására az EMoGÁ Észak-Magyarországi Gáz Kereskedelmi Kft.-t, míg az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók számára az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-t jelölte ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A fogyasztóknak 90 napjuk van új szerződéses partnert találni.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2021. december 9-ei határozatával a JAS Budapest Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. (JAS Budapest Zrt.) földgáz-kereskedelmi működési engedélyét 2021. december 17-től 90 napra felfüggesztette.

A Hivatal intézkedett a felhasználók földgázzal való biztonságos ellátása érdekében, amelynek keretében a felfüggesztő határozat közlését követő 2021. december 10. és a felfüggesztés kezdete közötti időszakban a felfüggesztett engedélyű földgázkereskedő felhasználóinak részéről jelentkező földgázigény kielégítését a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) biztosítja a földgáz biztonsági készlet ilyen esetekre elkülönített mennyiségéből.

Ezzel párhuzamosan a Hivatal ajánlati felhívást tett közzé a hatályos földgáz-kereskedelmi működési engedéllyel rendelkező földgázkereskedők felé a felfüggesztett kereskedő felhasználónak ellátására, majd a beérkezett ajánlatok közül a legkedvezőbbet kiválasztotta és ezzel új földgázkereskedőt jelölt ki 2021. december 17. és 2022. március 17. közötti időszakra.

A MEKH az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók számára a vonatkozó jogszabály alapján az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-t, mint egyedüli egyetemes szolgáltatásra jogosult kereskedőt jelölte ki végső menedékes ellátásra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az energiahivatal felhívja az érintett felhasználók figyelmét, hogy a kijelölési időszak 90 napján belül a jogszabályban foglalt szabályok mentén szerződhetnek a kijelölt földgázkereskedővel, vagy másik földgázkereskedővel és felmondhatják a jogszabály alapján létrejött szolgáltatási jogviszonyt, illetve folyamatban lévő kereskedőváltás esetén, ha a felhasználó új földgázkereskedője a felfüggesztett engedélyű földgázkereskedő lenne, a kereskedőváltás során a felfüggesztett engedélyű földgázkereskedő helyébe a kijelölt földgázkereskedő lép.

A felhasználók ellátása a kijelölést követő 90. napig áll fent, amennyiben a fentebb jelzett módon nem szerződnek a kijelölt földgázkereskedővel vagy kereskedőváltás keretében nem állapodnak meg másik földgázkereskedővel, úgy a 90. napot követően saját maguknak kell gondoskodni az ellátásukról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?