Blurred drizzle on the windshield in the evening.

Kiadták a riasztást, figyelmeztet a katasztrófavédelem: brutál ónos eső csap le az országra

2021. december 9. 08:08

A meteorológiai előrejelzések szerint ónos esőre kell készülni, a meteorológiai szolgálat másodfokú, narancs riasztást adott ki több járásban is, valamint elsőfokú figyelmeztetést az ország nagy részére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A meteorológiai előrejelzések szerint ónos esőre kell készülni, a meteorológiai szolgálat másodfokú, narancs riasztást adott ki több járásban is, valamint elsőfokú figyelmeztetést az ország nagy részére - erre hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is.

Azt kérik, mielőtt az autósok útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Aki teheti, ónos eső miatt érvényben lévő riasztás ideje alatt ne induljon útnak. Ha az utazás elkerülhetetlen, csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival induljanak el. Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont, tartalék ruhát, ásványvizet és egy kis ételt, arra az esetre, ha hosszabb ideig kellene várakozni. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak megnövekedett várakozási időre.

Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Az OMSZ előrejelzése szerint Veszprém megyében 1 mm-t meghaladó (akár 5 mm-t megközelítő) mennyiségű eső is lehetséges a késő délelőtti órákig.

Napközben a Dunántúlon egyre többfelé vált át a halmazállapot havas esőre, majd hóra, így estére a Dunántúl nagyobb része fehéredhet ki, a nyugati megyékben vastag hóréteg is kialakulhat.

A Dunántúlon az északi, másutt a keleti szelet kísérhetik élénk, olykor erős széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 0 és +8 fok között alakul, az Alpokalján lesz a hidegebb. Késő estére -2 és +5 fok közé csökken a hőmérséklet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 24. hétfő
Timót
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?