1 °C Budapest
Fire safety at home.

Sorra szedi áldozatait a magyar otthonok néma gyilkosa: nagyobb a veszély, mint valaha

2021. november 30. 11:04

2021-ben már majdnem 900 alkalommal riasztották a tűzoltókat a szén-monoxid miatt, 18 magyar pedig belehalt a mérgezésbe - értesült a Pénzcentrum. A katasztrófavédelem azt javasolja, hogy évente ellenőriztessük szakemberrel a fűtőeszközeinket, hiszen egyetlen nem megfelelően működő berendezés is elegendő ahhoz, hogy szén-monoxid keletkezzen. Mindig biztosítsuk a levegő utánpótlását, ha új típusú nyílászárókra cseréljük a régieket, ragaszkodjunk a résszellőzők beszereléséhez.

Idén eddig 858 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt. 18-an életüket vesztették és 158-an megsérültek - közölte a Pénzcentrum megkeresésére az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Mint felidézték, a szén-monoxid a tökéletlen égéskor keletkező melléktermék. Színtelen, szagtalan, ezért érzékszerveinkkel lehetetlen észrevenni.

A mérgezés kezdeti tünetei a hányinger, a fejfájás és a gyengeség. A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is a lakótérbe juthat a mérgező gáz.

Mivel a szén-monoxid-mérgezések a téli időszakban a leggyakoribbak, tévesen a fűtési szezonnal hozzák kapcsolatba, holott az év egészében fenyegető veszélyről van szó: 

a fűtő és vízmelegítő berendezések üzemeltetéséhez nélkülözhetetlen az égéshez szükséges oxigén. A nyílt égésterű berendezések a szoba levegőjét használják az égéshez, a szellőzőkön és az ajtók, ablakok légrésein bejövő levegőből jutnak oxigénhez

- hívta fel a figyelmet az OKF. Hozzátették: gáz, szilárd vagy éghető folyadék halmazállapotú tüzelőanyaggal működő tüzelő-fűtőberendezések használata esetén különösen fontos gondoskodni a levegő pótlásáról, a helyiség szellőztetéséről. A rendszeres szellőztetést gépi vagy természetes úton is meg lehet oldani. A levegő-utánpótlás hiánya, a szellőztetés elmulasztása a szén-monoxid felhalmozódásához, rossz esetben tragédiához vezethet.

Erre figyeljünk az ablakcserénél!

A fűtési költségek csökkentése érdekében sokan lecserélik a régi fa nyílászárókat jól szigetelő ajtókra, ablakokra. A katasztrófavédelem azonban felhívta a figyelmet, hogy az új nyílászárók légáteresztő képessége minimális, ezért jelentősen csökken az épületbe bejutó oxigén mennyisége.

A szén-monoxid létrejöttének oka tehát nem a kémény állapota – olyan helyiségben is előfordulhat mérgezés, ahol kémény sincs –, hanem az, hogy a szoba levegőjét használó, nyílt lánggal működő berendezés nem jut elég levegőhöz. A mérgezéses esetek nagy része a fürdőszobában következik be, hiszen e helyiségek légtere általában kicsi. A fali vízmelegítő elhasználja a fürdőszoba levegőjét, ezért nagyon fontos a fürdőszoba megfelelő szellőzéséről gondoskodni. Ha letakarjuk, vagy átépítésnél megszüntetjük a szellőzőt, máris életveszélyes állapotot teremtettünk

- húzták alá.

Pozitív szén-monoxid-érzékelő lista, ezeket ajánlja a hatóság:

Negatív szén-monoxid-érzékelő lista, ezeket NEM ajánlja a hatóság:

Sőt, azok a páraelszívók, amelyek a benti levegőt a szabadba szívják, működésükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy a szoba levegőjét használó fűtő- vagy vízmelegítő eszközök ne kapjanak megfelelő mennyiségű levegőt az égéshez.

Ha minden óvintézkedést megtettünk, tehát a fűtőeszközeinket műszakilag megfelelő állapotban tartjuk, biztosított ezek levegő-utánpótlása, valamint tisztában vagyunk a páraelszívó és a fűtő, vízmelegítő eszközök egyidejű üzemeltetésének veszélyeivel, akkor megfelelő biztonságban tudhatjuk magunkat, szeretteinket és háziállatainkat. Ha pedig mindent meg akarunk tenni magunkért, akkor mindemellett szén-monoxid-érzékelőt is telepítünk, az ugyanis életet menthet

- írta az OKF, azonban fontos tudni, hogy az érzékelő önmagában azonban nem elég, hiszen nem akadályozza meg a mérgező gáz kialakulását, csupán jelzi annak jelenlétét. Beszerzése különösen tanácsos azoknak, akik nyílt lánggal működő berendezéssel fűtenek vagy melegítik a vizet. Kiemelték, hogy

olyan lakásban, ahol volt érzékelő, egy haláleset sem történt.

Nem mindegy, hová rakod!

Tehát egészségünk védelme érdekében nagyon fontos beszerezni egy szén-monoxid érzékelőt. Az OKF ajánlása szerint az érzékelőt a fűtőeszköztől vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, de ne a sarokba, attól legalább 20 centire, valamint különösen ügyeljünk arra, hogy

ezeknek a készülékeknek van szavatossági ideje, aminek a lejárta után cserére lesz szükség!

A hatóság évente ellenőrzi a szén-monoxid érzékelő kínálatot, és mindig közzé is teszi azokat a termékeket, amiket ajánl, illetve azokat is, amelyek nem megfelelőek. A két listát ezen a weboldalon érheted el!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 27. 08:07