7 °C Budapest
Fire safety at home.

Sorra szedi áldozatait a magyar otthonok néma gyilkosa: nagyobb a veszély, mint valaha

2021. november 30. 11:04

2021-ben már majdnem 900 alkalommal riasztották a tűzoltókat a szén-monoxid miatt, 18 magyar pedig belehalt a mérgezésbe - értesült a Pénzcentrum. A katasztrófavédelem azt javasolja, hogy évente ellenőriztessük szakemberrel a fűtőeszközeinket, hiszen egyetlen nem megfelelően működő berendezés is elegendő ahhoz, hogy szén-monoxid keletkezzen. Mindig biztosítsuk a levegő utánpótlását, ha új típusú nyílászárókra cseréljük a régieket, ragaszkodjunk a résszellőzők beszereléséhez.

Idén eddig 858 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt. 18-an életüket vesztették és 158-an megsérültek - közölte a Pénzcentrum megkeresésére az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Mint felidézték, a szén-monoxid a tökéletlen égéskor keletkező melléktermék. Színtelen, szagtalan, ezért érzékszerveinkkel lehetetlen észrevenni.

A mérgezés kezdeti tünetei a hányinger, a fejfájás és a gyengeség. A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is a lakótérbe juthat a mérgező gáz.

Mivel a szén-monoxid-mérgezések a téli időszakban a leggyakoribbak, tévesen a fűtési szezonnal hozzák kapcsolatba, holott az év egészében fenyegető veszélyről van szó: 

a fűtő és vízmelegítő berendezések üzemeltetéséhez nélkülözhetetlen az égéshez szükséges oxigén. A nyílt égésterű berendezések a szoba levegőjét használják az égéshez, a szellőzőkön és az ajtók, ablakok légrésein bejövő levegőből jutnak oxigénhez

- hívta fel a figyelmet az OKF. Hozzátették: gáz, szilárd vagy éghető folyadék halmazállapotú tüzelőanyaggal működő tüzelő-fűtőberendezések használata esetén különösen fontos gondoskodni a levegő pótlásáról, a helyiség szellőztetéséről. A rendszeres szellőztetést gépi vagy természetes úton is meg lehet oldani. A levegő-utánpótlás hiánya, a szellőztetés elmulasztása a szén-monoxid felhalmozódásához, rossz esetben tragédiához vezethet.

Erre figyeljünk az ablakcserénél!

A fűtési költségek csökkentése érdekében sokan lecserélik a régi fa nyílászárókat jól szigetelő ajtókra, ablakokra. A katasztrófavédelem azonban felhívta a figyelmet, hogy az új nyílászárók légáteresztő képessége minimális, ezért jelentősen csökken az épületbe bejutó oxigén mennyisége.

A szén-monoxid létrejöttének oka tehát nem a kémény állapota – olyan helyiségben is előfordulhat mérgezés, ahol kémény sincs –, hanem az, hogy a szoba levegőjét használó, nyílt lánggal működő berendezés nem jut elég levegőhöz. A mérgezéses esetek nagy része a fürdőszobában következik be, hiszen e helyiségek légtere általában kicsi. A fali vízmelegítő elhasználja a fürdőszoba levegőjét, ezért nagyon fontos a fürdőszoba megfelelő szellőzéséről gondoskodni. Ha letakarjuk, vagy átépítésnél megszüntetjük a szellőzőt, máris életveszélyes állapotot teremtettünk

- húzták alá.

Pozitív szén-monoxid-érzékelő lista, ezeket ajánlja a hatóság:

Negatív szén-monoxid-érzékelő lista, ezeket NEM ajánlja a hatóság:

Sőt, azok a páraelszívók, amelyek a benti levegőt a szabadba szívják, működésükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy a szoba levegőjét használó fűtő- vagy vízmelegítő eszközök ne kapjanak megfelelő mennyiségű levegőt az égéshez.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha minden óvintézkedést megtettünk, tehát a fűtőeszközeinket műszakilag megfelelő állapotban tartjuk, biztosított ezek levegő-utánpótlása, valamint tisztában vagyunk a páraelszívó és a fűtő, vízmelegítő eszközök egyidejű üzemeltetésének veszélyeivel, akkor megfelelő biztonságban tudhatjuk magunkat, szeretteinket és háziállatainkat. Ha pedig mindent meg akarunk tenni magunkért, akkor mindemellett szén-monoxid-érzékelőt is telepítünk, az ugyanis életet menthet

- írta az OKF, azonban fontos tudni, hogy az érzékelő önmagában azonban nem elég, hiszen nem akadályozza meg a mérgező gáz kialakulását, csupán jelzi annak jelenlétét. Beszerzése különösen tanácsos azoknak, akik nyílt lánggal működő berendezéssel fűtenek vagy melegítik a vizet. Kiemelték, hogy

olyan lakásban, ahol volt érzékelő, egy haláleset sem történt.

Nem mindegy, hová rakod!

Tehát egészségünk védelme érdekében nagyon fontos beszerezni egy szén-monoxid érzékelőt. Az OKF ajánlása szerint az érzékelőt a fűtőeszköztől vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, de ne a sarokba, attól legalább 20 centire, valamint különösen ügyeljünk arra, hogy

ezeknek a készülékeknek van szavatossági ideje, aminek a lejárta után cserére lesz szükség!

A hatóság évente ellenőrzi a szén-monoxid érzékelő kínálatot, és mindig közzé is teszi azokat a termékeket, amiket ajánl, illetve azokat is, amelyek nem megfelelőek. A két listát ezen a weboldalon érheted el!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem