6 °C Budapest
Carbon monoxide alarm mounted on the ceiling

Rengeteg otthonban ott lehet ez az életveszélyes készülék: ha beindul a fűtés, halált okozhat

2021. október 8. 16:48

A fűtési szezon indulásával minden évben megnövekedik a szén-monoxid mérgezések száma. Ezek ellen az egyik védekezés, hogy megfelelő minőségű szén-monoxid érzékelőt szerelünk fel veszélyes készülékeink közvetlen környezetében. Igen ám, de a hatósági legfrissebb listája szerint bőven akadnak olyan készülékek, amik egyszerűen nem jól végzik a dolgukat, ezek pedig különösen veszélyesek lehetnek éles helyzetben. Mutatjuk a megbízható és a megbízhatatlan szén-monoxid érzékelők listáját is!

Bár a hivatalos fűtési szezon október 15-én veszi kezdetét, a hűvösebb időjárás miatt már sok helyen megtörtént az első befűtés. Ez azonban mindig óriási veszélyeket rejthet magában. Sokan ugyanis nem ellenőriztetik rendszeresen kéményeiket vagy fűtőkészülékeiket, aminek okán könnyen történhet tragédia.

A legfrissebb statisztikai adatok szerinte idén már például 702 kéménytűhöz riasztották a tűzoltókat Magyarországon. Az ilyen esetek leggyakoribb oka, ha nincs megfelelően kitisztítva a kémény, ezért annak belső falára lerakódott korom és kátrány meggyullad. Ugyancsak szörnyű, de a fűtési időszakban megnő a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma is – hívta fel a lakosság figyelmét a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Idén például már 14 ember halt meg szén-monoxid mérgezésben.

Ezzel kapcsolatban súlyos tévhit, hogy tragédiát csak a régi gázkazánok tudnak okozni. Ez nem igaz, hiszen minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, ha nem kap elég friss levegőt. Legyen otthon

  • kandalló,
  • cserépkályha,
  • vegyes tüzelésű kazán,
  • konvektor, vagy
  • fali vízmelegítő,

ha látni lehet ezeknek a lángját, akkor azok a szoba levegőjét használják miközben működnek. Ha pedig ez a levegő-utánpótlás nem működik megfelelően, szén-monoxid fog keletkezni, ami magas koncentrációban akár

egy percen belül is halált okozhat.

A mérges gáz legnagyobb baja pedig az, hogy emberi érzékszervvel nem azonosítható a jelenléte. Sőt, még az állatok sem tudják úgymond kiszagolni. A mérgezés tünetei pedig könnyen összetéveszthetőek más betegség tüneteivel. Ilyen például az émelygés, fejfájás, szédülés, hányinger. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy ezeket, a veszélyes berendezéseket évente egyszer megnézessük szakemberrel. De ennél érdemes még egy lépéssel továbbmenni.

Halálos termékek a boltok polcain?

A szakemberek és a katasztrófavédelem is ajánlja, hogy egészségünk, életünk védelme érdekében, szereltessünk fel szén-monoxid érzékelőt nyílt égésterű eszközeink mellé. Fontos, az OKF ajánlása szerint az érzékelőt a fűtőeszköztől vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük, de ne a sarokba, attól legalább 20 centire, és különösen ügyeljünk arra, hogy

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

ezeknek a készülékeknek van szavatossági ideje, aminek a lejárta után cserére lesz szükség!

A kérdés már csak az, milyen készüléket vegyen az ember, amiben meg is bízhat. A hatóság évente ellenőrzi a szén-monoxid érzékelő kínálatot, és mindig közzé is teszi azokat a termékeket, amiket ajánlj, illetve azokat is, amelyeket nem.

Pozitív szén-monoxid-érzékelő lista, ezeket ajánlja a hatóság:

Negatív szén-monoxid-érzékelő lista, ezeket NEM ajánlja a hatóság:

A listák összehasonlításakor érdemes megfigyelni, hogy a hatóság több esetben is, miközben egyes gyártók, egyes termékei nem találta megbízhatónak, addig más termékeiket igen. Ezért kifejezetten fontos a márka mellett a típusszámokat is mindig nagyon pontosan megfigyelni.

Előzd meg a bajt!

Bár a fűtési szezon most indul, teljesen mindegy, hogy milyen évszak, vagy éppen napszak van, a legfontosabb a szén-monoxid kialakulásához vezető tényezők elkerülése – hangsúlyozta korábban a Pénzcentrumnak Mukics Dániel, az OKF szóvivője, aki azt ajánlja:

  • Az új ablakokba szereltessünk résszellőzőt, nem elegendő, ha néha kiszellőztetünk.
  • A fürdőszobai szellőzőnyílásokat átépítésnél ne szüntessük meg.
  • Éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével.
  • Évente egyszer szakemberrel ellenőriztessük a fűtő- és vízmelegítő eszközeinket.
  • Vegyünk egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt.
  • Ha megszólal az érzékelő, azonnal menjünk szabad levegőre és hívjuk a 112-es segélyhívó számot!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem