6 °C Budapest
Detail of newly refurbished colorful block of flats. cimlapi

Így jár újra csúcsra a magyar ingatlanpiac: itt van most a legnagyobb drágulás

2021. november 8. 16:25

A napokban jelent meg az MNB hivatalos jelentése, amely szerint 2021 második negyedévében a vidéki városokban nőttek a lakásárak a legnagyobb mértékben. A jegybanki adatok megerősítik a Duna House piaci tapasztalatait a vidéki ingatlanpiac erősödéséről, valamint a továbbra is aktív piaci érdeklődésről. Az ingatlanközvetítő által közölt keresleti mutatók a második negyedévben az előző évek azonos időszakához képest emelkedő tendenciát mutattak.

Az aktív érdeklődés a tranzakciós adatokban is megmutatkozott a tavaszi hónapokban, a Duna House becslése alapján 2021 második negyedévében több mint 41.000 adásvétel realizálódott Magyarországon. A tavalyi koronavírusos év eredményeihez képest ez 62%-os emelkedést mutatott, de az aktívabb 2018-hoz és 2019-hez képest is 3, illetve 7%-os növekedést jelentett április-júniusra vetítve.

Az MNB adatai szerint – a január-márciusi időszakhoz hasonlóan – az idei második negyedévben is a vidéki városokban emelkedtek a legnagyobb mértékben a lakásárak, mintegy 3,5 százalékkal. Az éves áremelkedés 18,2% volt ezeken a településeken, ami további élénkülést mutat 2020 és 2021 első negyedéves adataihoz (14,1%) képest.

A budapesti és országos árváltozások mértéke a vidékhez képest jócskán elmarad. Míg a fővárosban negyedéves szinten 3,2, éves viszonylatban pedig 9,1%-kal drágultak a lakások, addig az országos átlag 3,1%-os emelkedést mutat az első negyedévhez képest, az éves növekedési ütem azonban 13,3%-ot – 1 százalékpontos csökkenést – mutat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem