0 °C Budapest
Detail of newly refurbished colorful block of flats. cimlapi

Így jár újra csúcsra a magyar ingatlanpiac: itt van most a legnagyobb drágulás

2021. november 8. 16:25

A napokban jelent meg az MNB hivatalos jelentése, amely szerint 2021 második negyedévében a vidéki városokban nőttek a lakásárak a legnagyobb mértékben. A jegybanki adatok megerősítik a Duna House piaci tapasztalatait a vidéki ingatlanpiac erősödéséről, valamint a továbbra is aktív piaci érdeklődésről. Az ingatlanközvetítő által közölt keresleti mutatók a második negyedévben az előző évek azonos időszakához képest emelkedő tendenciát mutattak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az aktív érdeklődés a tranzakciós adatokban is megmutatkozott a tavaszi hónapokban, a Duna House becslése alapján 2021 második negyedévében több mint 41.000 adásvétel realizálódott Magyarországon. A tavalyi koronavírusos év eredményeihez képest ez 62%-os emelkedést mutatott, de az aktívabb 2018-hoz és 2019-hez képest is 3, illetve 7%-os növekedést jelentett április-júniusra vetítve.

Az MNB adatai szerint – a január-márciusi időszakhoz hasonlóan – az idei második negyedévben is a vidéki városokban emelkedtek a legnagyobb mértékben a lakásárak, mintegy 3,5 százalékkal. Az éves áremelkedés 18,2% volt ezeken a településeken, ami további élénkülést mutat 2020 és 2021 első negyedéves adataihoz (14,1%) képest.

A budapesti és országos árváltozások mértéke a vidékhez képest jócskán elmarad. Míg a fővárosban negyedéves szinten 3,2, éves viszonylatban pedig 9,1%-kal drágultak a lakások, addig az országos átlag 3,1%-os emelkedést mutat az első negyedévhez képest, az éves növekedési ütem azonban 13,3%-ot – 1 százalékpontos csökkenést – mutat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 26. szerda
Vanda, Paula
4. hét
Január 26.
Nemzetközi vámnap
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?