-3 °C Budapest
Emilio és családjának háza a Pest megyei Gyálon (Forrás: Ingatlan.com)

Megtaláltuk a hirdetést: ezt a villát árulja luxusáron Emilio

2021. október 24. 15:02

Közel 110 millió forintért árulja családi házát Emilio. Mutatjuk a Pest megyei Gyálon található ingatlan hirdetését, és azt is eláruljuk, hogy mennyivel a helyi átlagos árszínvonal felett hirdette meg a zenész a családi otthont.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Eladja Gyálon található, 120 négyzetméteres, 4+2 félszobás családi házát Emilio – szúrta ki a hirdetést az egyik legnagyobb hazai ingatlanhirdetési portálon a Pénzcentrum. Az ikerházért a zenész és családja 109,9 millió forintot kér, és a Blikk információi szerint akár a bútorokról is hajlandóak tárgyalni az új tulajdonossal.

„Szerettünk itt lakni, sokat költöttünk a házra, a festékeket például külföldről hozattuk, és hónapokat vártunk rá. Itt minden passzol mindenhez, ezért ha valaki szeretné, a bútorokat is megveheti, biztos vagyok benne, hogy megegyezhetünk egy jó árban” – árulta el Emilio, és azt is hozzátette, azért döntöttek az eladás mellett, mert nagyobb térre van már szükségük.

Egyből azt hitték sokan, hogy Tinával válunk, ezért áruljuk a házat, de erről szó sincs, csak kinőttük. Vivike már nagy, kell neki egy tágas, csajos szoba, de nekünk is szükségünk van nagyobb térre. Ezért döntöttünk úgy, hogy építkezünk. Az még legyen titok, hogy hol, de elárulom majd, amint lehet. Már jönnek is az érdeklődök, de aki csak azért akarja megnézni a házat, mert látta a műsorban, azt el kell keserítenem: ez nem múzeum, csak olyan jöjjön el, akinek a vételár 20 százaléka ott van a zsebében, ez a kitétel

- szögezte le a zenész.

A Sláger TV Drága családom című reality műsorából is jól ismerhető ingatlan négyzetméterára így 915 830 forintra jön ki, ami jócskán felette van a Gyálon található hasonló ingatlanok átlagos kínálati árának. Legalábbis az Ingatlan.com statisztikái szerint a Pest megyei településen négyzetméterenként 597 ezer forintot kérnek a hasonló ingatlanokért, de teljes Pest megyében is „csak” 634 ezer forint a családi házak fajlagos ára.

Drága családom! Meddig nőnek még az árak?

A forgalmat nézve egyelőre visszafogott lakáspiacot rövid távon várhatóan nem veti vissza a jegybanki kamatemelési ciklus, a jövőben pedig a legnagyobb kérdés az lesz, hogy a jövőbeni vevők béremelkedése lépést tud-e tartani a lakásárak és a hiteltörlesztők emelkedésével - áll az az ingatlan.com friss elemzésében, amely azt vizsgálta, hogy 2016-tól mostanáig hogyan alakultak a legbiztonságosabb - 10 évig fix törlesztőrészletű - lakáshitelek árai, a nettó fizetések, valamint - közel 23 ezer magánszemély hirdetésének adatai alapján - a kínálati lakásárak.

Kamatok akkor és most

A lakáspiacnak támaszt nyújtó lakáshitelpiacra a jövőben hatással lehet a magyar jegybank kamatemelési ciklusa, ennek azonban egyelőre nincs nyoma. Bár az alapkamat június vége óta 0,6 százalékról 1,65 százalékra nőtt, ezzel párhuzamosan a lakáshiteleknél, különösen az egyik népszerű konstrukciónál, a legalább 10 éves kamatrögzítésű lakáshiteleknél nem történt érezhető drágulás a bankok közötti verseny miatt. A 10 éves kamatperiódusú, valamint a 10, illetve 20 évig fix hitelek kamata csökkent szeptembertől, annak ellenére, hogy az alapkamatszint nőtt.

Hosszabb távon is csökkenés látható a legnépszerűbb lakáshiteleknél. Az 5-10 évig fix kamatozást biztosító, ezáltal kiszámítható törlesztőrészletű lakáshitelek átlagos hiteldíjmutatója jelentősen csökkent az öt évvel ezelőtti szinthez képest. 2016 júliusában - az akkor 0,9 százalékos alapkamat mellett - 6,58 százalék volt, idén júliusban - a hónap nagy részében szintén 0,9 százalékos alapkamat mellett - viszont 4,1 százalékot tett ki. Fontos, hogy itt átlagkamatokról van szó,

tehát ennél alacsonyabb és magasabb mutatóval is adtak a bankok 5-10 évig fix kamatozású lakáshitelt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Bérek, emelkedés, lakásdrágulás

“A viszonylag alacsony lakáshitelkamatokra nagy szükség volt, mert a 2016-tól végbement, majd 2019 második felében és a koronavírus-járvány hatására 2020-ban megtorpanó lakásdrágulás nagyobb mértékű volt a béremelkedésnél. 2021-re a vevők többsége ezért már lakáshitel segítségével vágott bele a vásárlásba. A kedvező kamatozású lakáshitelek, és az állami támogatások fontos szerepet játszottak a vevői álmok életben tartásában. Az adásvételek száma ugyanis már harmadik éve csökkenő tendenciát mutat a koronavírus járványtól függetlenül. Mindez azt is jelenti, hogy az emelkedő lakásárakat egyre kevesebb vásárló hajlandó megfizetni” - kommentálta a hosszú távú adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A kedvezmények nélküli átlagos nettó fizetés ugyanis 2016 első félévében 172 ezer forint volt, az, az idei első félévben 285 ezer forintot tett ki. Vagyis 66 százalékkal nőtt, miközben az ingatlan.com adatai szerint 19,9 millió forintért kínáltak egy 50 négyzetméteres fővárosi használt lakást, ezzel szemben idén már 38,7 millió forint volt az összeg. A megyeszékhelyeken 105 százalékos volt a drágulás, így 20,85 millióra emelkedett az 50 négyzetméteres használt lakások ára.

A fizetésemelkedés és a lakásdrágulás között különbséget az állami támogatások mellett a hitelek fedezték, és a jövőben is ezek egymáshoz mért alakulása határozza meg a lakáspiaci folyamatokat

- tette hozzá Balogh László. A cég szakemberei rávilágítottak arra, hogy az alapkamatemelés egyelőre nem vetette vissza a lakáshitelpiacot, mivel a versenyhelyzet miatt legjobb hitelajánlatok kamatszintje nem emelkedett érezhetően. Balogh László szerint ugyanakkor a bankok közti éles verseny annak is köszönhető, hogy a használt lakások piacán a növekvő árak mellett már harmadik éve csökken a forgalom.

A fizetések emelkedése ráadásul pozitív irányba húzhatja a lakáspiac forgalmat is. A szakember úgy látja, a lakáspiac jövője szempontjából a fő kérdés az lesz, hogy a belengetett minimálbér-emelés és az emiatt várható átlagfizetés növekedés lépést tud-e tartani a használt lakások árának és a törlesztőrészletek emelkedésével. Enélkül ugyanis a forgalomcsökkenés előbb-utóbb lakáspiaci korrekcióhoz vezethet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?