2 °C Budapest
Red hot coals for barbecuing kababs for Ramadan festivities

Mit sem ér a rezsicsökkentés: ezeknek a magyaroknak 30-40 százalékkal drágult a fűtés, a gáz

2021. október 23. 13:04

Jócskán megdrágult a fűtés, főzés azoknak, akik a hatósági áras vezetékes gáz, vagy villany helyett más alternatívákat kénytelenek használni. Mint kiderült, kevesebb mint 5 év alatt majdnem 40 százalékot drágult a tűzifa, és a gázpallackért is jócskán többet kell fizetni most, mint 2017. legelején.

Magyarországon a vezetékes gáz, a fűtés, a víz és az áram (összességében rezsi) évek óta hatósági áras, tehát hiába drágul szinte minden hazánkban, legalább a rezsiárak állandóak. Azonban ezt nem minden magyar élvezheti, hiszen rengeteg nyaralóövezetben, vagy külterületi ingatlanon nincs például bevezetvea gáz, így nekik más módon kell megoldaniuk a fűtést, főzést.

Itt jönnek a képbe a gázpalackok, illetve fűtés tekintetében a tűzifa és a brikett. Ezekre viszont nem vonatkoznak a hatósági árak, így pedig a drágulás sem kerülte el őket. Most a KSH adatai alapján megnéztük, mennyit drágult 2017 óta a PB gázpalack, egy mázsa brikett, illetbe egy mázsa tűzifa.

Mint kiderült, brutálisan megdrágult a fűtés és a főzés annak, aki jobb híján a fenti energiahordozókar rendszeresítette. Egy mázsa tűzifa például 2017. januárjában 3160 forint volt, idén szeptemberben pedig 4370-et kellett érte fizetni, ami 38,3 százalékos drágulást jelent majdnem 5 év alatt.

A 11,5 kilós gázpalack ára is jócskán emelkedett: míg 2017. legelején 4020 forintot kértek érte, most szeptemberre ez 5150-re emelkedett. Tehát a gázpalack ára a vizsgált intervallumban 28,1 százalékkal emelkedett.

Még az úszta meg a legjobban, aki brikettet használ fűtésre, ez 7570 forintba került még 2017-ben, mostanra viszont 8940 forintért lehet venni egy mázsányit. Ez 181 százalékos áremelkedést jelent kevesebb mint öt év leforgása alatt.

Így vernek át a tűzifanepperek

Ráadásul nem elég, hogy megdrágultak a tüzelők, sokan még át is verik a gyanútlan vásárlókat. A dörzsölt fanepperek számos módszert alkalmaznak. Tipikus eset például, amikor a hirdetésre jelentkezve a megrendelést egy kedves női hang nyugtázza, ami azt erősíti a vevőben, hogy jutányos üzletet köt. A szállítmány megérkeztekor viszont az olcsón kínált, jó minőségű, száraz tűzifa helyett a fizetendő mennyiségnél általában már látványra is gyanúsan kevés, más fajtájú vagy nemritkán nedves fa érkezik, ami csak lepakolás után derül ki, ám a fuvarosok azt állítják, ők csak szállítanak, nincs közük a termékhez, a vevő reklamáljon közvetlenül az eladónál, rosszabb esetben fenyegetően lépnek fel, amitől elmegy a vevő kedve a reklamációtól.

Pedig a megfelelő engedélyekkel rendelkező, jogkövető faárus a lerakodás előtt megmutatja a terméket, és engedi, hogy azt ellenőrzésként lemérje a fogyasztó, ám az ilyen átverésgyanús esetekben általában a vevő hiába fut a pénze után. A Nébih azt tanácsolja:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Eleve olyan számlaképes értékesítőtől szabad vásárolni, aki hiteles szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót, hatósági nyilvántartási adatokat is felmutat. De nem mindegy például az sem, hogy súly- vagy térfogat-áron vesszük a tüzelőanyagot, a kereskedők ugyanis gyakran trükköznek azzal, hogy a kilóáron mért fát (vagy szenet) vizesen adják, ezáltal jóval többet fizethetünk, és az áru fűtőértéke is jelentősen csökken.

A csalások, csúsztatások között talán még a legenyhébb verzió, hogy a kereskedő a legfrissebb, legnedvesebb fáját adja súly szerint. A súlyméréssel eleve sokan trükköznek, tudva, hogy házhoz szállítás esetén a vevő úgysem tud ellenőrizni. Előfordul, hogy az árat köbméter helyett erdei űrméterben fejezik ki a kedvezőbb ár látszatáért, vagy ömlesztett űrméterrel számolnak, miközben köbméterről beszélnek.

Néha még a fafajjal is becsapják a tájékozatlan vevőket: ha a tölgy helyett égert vagy juhart adnak el, csak nyernek rajta, míg a vásárló kevesebb fűtőértéket kap a pénzéért. A durvább esetek közé tartozik az adócsalás (konkrétan a számla nélkül eladott fa), de a lopott anyag eladása is. Utóbbi esetben a rendőrség a fát kártérítés nélkül lefoglalhatja, a vevő ellen pedig orgazdaság miatt eljárás indulhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?