1 °C Budapest
Slab pie with cottage cheese

Mennyei túrós pite recept a Nagyi konyhájából: Így készül a túrós meggyes pite!

2021. szeptember 26. 21:04

Gyerekkorunk egyik legizgalmasabb, mégis egyben legkönnyedebb édessége a túrós pite volt, amit mindig a Nagymamánk készített a világon a legfinomabban. A sima túrós pite recept mellett azonban egyre népszerűbb a túrós meggyes pite, illetve a kapros túrós pite is, ami a különleges, magyaros sütemények örök dobogós helyezettje.

Hogyan készül a mennyei túrós pite a világ legegyszerűbb túrós pite receptje alapján? Milyen változtatásokat eszközöljünk az alap túrós pite recept készítése során, ha a túrós meggyes pite készítése a cél, illetve mi a helyzet a kapros túrós pite készítésével, amikor szezonja van ennek a rendkívül üde és ízletes fűszernövénynek? Cikkünkben minden gyakori és praktikus kérdésre választ adunk a túrós pite készítése során, három pofonegyszerű túrós pite recept variáció segítségével. Neked melyik lesz a kedvenced?

Egy tészta, háromféle töltelék

Alapvetően azt javasoljuk, hogy a túrós pite recept során ne a pite tészta elkészítésén változtassunk, hanem a töltelék ízesítésén, ugyanis célszerű megőrizni az alapvetően magyaros túrós pite jelleget. Mindemellett azt is fontos, hogy tudjuk, nem csak a sima túrós pite és a túrós meggyes pite készíthető el egyszerűen, édes tésztával, hanem a kapros túrós pite is – gondoltad volna, hogy a kapor remekül illik a túrós pite kellemesen édes ízvilágához? Nézzük, hogyan történik a túrós pite készítése!

Túrós pite recept

A túrós pite tészta hozzávalói

  • 500 g liszt
  • 200 g kristálycukor
  • 250 g sütőmargarin
  • 1 ek tejföl
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só

A túrós pite töltelék hozzávalói

  • 1 kg tehéntúró
  • 4 ek tejföl
  • 100 g porcukor
  • 4 db tojás
  • 1 ek vanília aroma

A túrós meggyes pite töltelékéhez

  • 100 g magozott meggybefőtt

A kapros túrós pite töltelékéhez

  • 1 csokor friss kapor

A túrós pite recept elkészítése

  1. A túrós pite készítése során először keverjük ki a tölteléket: válasszuk szét a négy tojást – a sárgáját keverjük el az összes többi hozzávalóval, majd botmixer használatával krémesítsük egészen selymesre. Ha nagyon „kemény” a túrós pite krémje, adhatunk hozzá még egy kis tejfölt. Amennyiben túrós meggyes pite vagy kapros túrós pite készül, ennél a lépésnél adjuk hozzá a lecsepegtetett, magozott meggyet, vagy a finomra aprított kaprot.
  2. A szétválasztott tojások fehérjét habverővel verjük kemény habbá, majd utólag forgassuk a túrós töltelékhez.
  3. Készítsük el a túrós pite tésztáját: morzsoljuk el a hideg vajat a lisztben, majd keverjük hozzájuk a túrós pite tészta összes többi alapanyagát. Válasszuk a túrós pite tésztáját kétfelé, mindkét adagot nyújtsuk ki egyforma vastagságúra, tepsi méretűre.
  4. Terítsük az egyik lapot egy sütőpapírral kibélelt, vagy vékonyan kivajazott tepsi aljára. Ezen egyengessük el a tetszőleges ízekkel megbolondított túrós pite krémet, végül az egészet fedjük le a második túrós pite tészta réteggel. Villával szurkáljuk meg a felső réteget.
  5. Melegítsük elő a sütőt 170°-ra, majd hőlégkeveréses módban süssük készre a süteményünket, 40 perc alatt. Tálaláskor hintsük meg porcukorral; a túrós pite fogyasztható hidegen és melegen egyaránt.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem