13 °C Budapest
Slab pie with cottage cheese

Mennyei túrós pite recept a Nagyi konyhájából: Így készül a túrós meggyes pite!

2021. szeptember 26. 21:04

Gyerekkorunk egyik legizgalmasabb, mégis egyben legkönnyedebb édessége a túrós pite volt, amit mindig a Nagymamánk készített a világon a legfinomabban. A sima túrós pite recept mellett azonban egyre népszerűbb a túrós meggyes pite, illetve a kapros túrós pite is, ami a különleges, magyaros sütemények örök dobogós helyezettje.

Hogyan készül a mennyei túrós pite a világ legegyszerűbb túrós pite receptje alapján? Milyen változtatásokat eszközöljünk az alap túrós pite recept készítése során, ha a túrós meggyes pite készítése a cél, illetve mi a helyzet a kapros túrós pite készítésével, amikor szezonja van ennek a rendkívül üde és ízletes fűszernövénynek? Cikkünkben minden gyakori és praktikus kérdésre választ adunk a túrós pite készítése során, három pofonegyszerű túrós pite recept variáció segítségével. Neked melyik lesz a kedvenced?

Egy tészta, háromféle töltelék

Alapvetően azt javasoljuk, hogy a túrós pite recept során ne a pite tészta elkészítésén változtassunk, hanem a töltelék ízesítésén, ugyanis célszerű megőrizni az alapvetően magyaros túrós pite jelleget. Mindemellett azt is fontos, hogy tudjuk, nem csak a sima túrós pite és a túrós meggyes pite készíthető el egyszerűen, édes tésztával, hanem a kapros túrós pite is – gondoltad volna, hogy a kapor remekül illik a túrós pite kellemesen édes ízvilágához? Nézzük, hogyan történik a túrós pite készítése!

Túrós pite recept

A túrós pite tészta hozzávalói

  • 500 g liszt
  • 200 g kristálycukor
  • 250 g sütőmargarin
  • 1 ek tejföl
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só

A túrós pite töltelék hozzávalói

  • 1 kg tehéntúró
  • 4 ek tejföl
  • 100 g porcukor
  • 4 db tojás
  • 1 ek vanília aroma

A túrós meggyes pite töltelékéhez

  • 100 g magozott meggybefőtt

A kapros túrós pite töltelékéhez

  • 1 csokor friss kapor

A túrós pite recept elkészítése

  1. A túrós pite készítése során először keverjük ki a tölteléket: válasszuk szét a négy tojást – a sárgáját keverjük el az összes többi hozzávalóval, majd botmixer használatával krémesítsük egészen selymesre. Ha nagyon „kemény” a túrós pite krémje, adhatunk hozzá még egy kis tejfölt. Amennyiben túrós meggyes pite vagy kapros túrós pite készül, ennél a lépésnél adjuk hozzá a lecsepegtetett, magozott meggyet, vagy a finomra aprított kaprot.
  2. A szétválasztott tojások fehérjét habverővel verjük kemény habbá, majd utólag forgassuk a túrós töltelékhez.
  3. Készítsük el a túrós pite tésztáját: morzsoljuk el a hideg vajat a lisztben, majd keverjük hozzájuk a túrós pite tészta összes többi alapanyagát. Válasszuk a túrós pite tésztáját kétfelé, mindkét adagot nyújtsuk ki egyforma vastagságúra, tepsi méretűre.
  4. Terítsük az egyik lapot egy sütőpapírral kibélelt, vagy vékonyan kivajazott tepsi aljára. Ezen egyengessük el a tetszőleges ízekkel megbolondított túrós pite krémet, végül az egészet fedjük le a második túrós pite tészta réteggel. Villával szurkáljuk meg a felső réteget.
  5. Melegítsük elő a sütőt 170°-ra, majd hőlégkeveréses módban süssük készre a süteményünket, 40 perc alatt. Tálaláskor hintsük meg porcukorral; a túrós pite fogyasztható hidegen és melegen egyaránt.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm