13 °C Budapest
Close-up of flames of gas burner and iron trivet of stainless steel stove

Csalók élnek vissza a gázszolgáltató nevével: nehogy bedőlj, lenyúlják a pénzed

2021. szeptember 23. 11:59

Ismét csalók élnek vissza az egyik energiaszolgáltató nevével: a formula mondhatni a "szokásos", egy elmaradt számla befizetésére hivatkozva próbálnak adatokat lopni az elkövetők. Az MVM a honlapján is figyelmeztet a bűnözőkre, azt kérik, mindenki legyen elővigyázatos.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ismét csaló e-maileket küldtek szét ismeretlenek az egyik energiaszolgáltató nevében. A legfrissebb adathalász levelet a Pénzcentrum egyik olvasója is megkapta.

A formula mondhatni a "szokásos", a csalók a szolgáltató nevében kérik egy elmaradt számla befizetését. Majd persze lenyúlják a gyanútlan áldozatok bankkártyaadatait is.

Ha valaki nem akar kártyával fizetni, akkor a csalók az utalást is felajánlják. Olvasónk átlátott a szitán, ráadásul semmilyen szolgáltatás nincs a nevén.

A csalásra már a szolgáltató honlapja is figyelmeztet:

Ismeretlen csalók az MVM Next (korábbi nevén NKM Energia) nevében – számla elkészülésére hivatkozva – félrevezető e-mailekkel vették célba a magyarországi internethasználók széles körét

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- írták, hozzátéve, hogy E-számla befizetése vagy személyes adataink megadása során mindig legyünk elővigyázatosak.

Figyelmesen olvassa el a kapott e-mailt, és ha az abban szereplő adatok nem pontosak, vagy a levél helyesírási hibákat tartalmaz, illetve ha magyartalan, online programmal fordított (pl. ékezet nélküli) mondatokat talál benne, ne adja meg személyes vagy banki adatait! Ha olyan hivatkozást talál a levélben, amelynek a nevében nem a megszokott cím szerepel, ne is kattintson rá! Fontos megjegyezni, hogy bizalmas adatokat (pl. jelszavakat, személyes adatokat, banki azonosítót) nem kérünk e-mailben.

- tette hozzá az MVM.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 22. péntek
Előd
42. hét
Október 22.
cAPS lOCK vILÁGNAP
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 22. 16:03