33 °C Budapest
scones of potato and wild garlic with wild garlic leaves

A legegyszerűbb medvehagymás pogácsa recept: ezt kár lenne kihagyni!

2021. szeptember 7. 13:01

Akármilyen alkalomról legyen szó, szükségünk lehet sós aprósüteményekre, amelyek üdítő kiegészítést nyújtanak bármilyen családi vagy akár üzleti stílusú rendezvényhez, illetve nagyszerű ajándékként is funkcionálhatnak, ha valahová vendégségbe hívtak minket. Ezek a sós, sajtos, túrós sütemények, pogácsák kedvünkre variálhatóak és nagyon egyszerűek: ilyen többek között a medvehagymás pogácsa is.

Habár a medvehagyma egy tavaszi zöldfűszer, a szupermarketekben az év java részében megvásárolhatjuk azt, így üdítő ízekkel dobhatjuk fel a sós aprósüteményeket, pogácsákat. Cikkünkben a medvehagymás pogácsa recept elkészítését osztjuk meg olvasóinkkal egy végtelenül egyszerű, ám annál izgalmasabb medvehagymás túrós pogácsa formájában. Ezt a finomságot bizony kár lenne kihagyni! Nézzük, hogyan készül a medvehagymás túrós pogácsa, avagy a medvehagymás pogácsa omlós tésztával!

Medvehagymás pogácsa recept

A medvehagymás pogácsa hozzávalói

  • 250 g liszt
  • 250 g tehéntúró
  • 250 g margarin (hideg)
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1 ek só
  • 1 mk fehérbors
  • 1 db tojás
  • + 1 db tojás a kenéshez
  • ízlés szerint sajt vagy szezámmag a tetejére

A medvehagymás pogácsa készítése

  1. Mérjük ki a hozzávalókat és tegyük őket egyszerre egy nagy tálba. Aprítsuk fel a medvehagymát finomra, majd adjuk a többi hozzávalóhoz. Ízesítsük a medvehagymás pogácsa alapját a fűszerekkel.
  2. Kézzel gyúrjuk össze a medvehagymás pogácsa tésztáját, míg egy ragacsos masszát nem kapunk. Ez után tegyük a hűtőbe egy fél órára, hogy a tészta lehűjön, benne a margarin megdermedjen, az ízek pedig összeérjenek.
  3. Készítsük elő a sütőt: melegítsük elő 200°-ra, egy tepsit pedig béleljünk ki sütőpapírral.
  4. Olajos kézzel formázzunk a medvehagymás pogácsa tésztájából kis pogácsákat, majd helyezzük a tepsibe. Az extra tojást verjük fel és kenjük meg vele a pogácsák tetejét. A tojásos kenést megszórhatjuk ízlés szerint apró magvakkal, például szezámmaggal, vagy sajttal, de hagyhatjuk üresen is.
  5. Süssük őket addig, míg a pogácsák teteje piros nem lesz (kb. 20 perc).
Medvehagyma
Medvehagyma

Nem találsz medvehagymát? Nem probléma!

A medvehagyma egy tipikus tavaszvégi zöldfűszer, amit május környékén zsákszámra kaphatunk a piacokon és bármelyik nagyobb élelmiszerboltban – azonban az év folyamán ez a friss fűszernövény sajnos nem mindig elérhető. Aggodalomra semmi ok! A medvehagymás pogácsa recept alapját használjuk a fent leírt módon, azonban a csokornyi medvehagymát helyettesítsük azonos mennyiségű, finomra aprított újhagymával vagy újfokhagymával. Az eredmény egy kicsit hagymásabb íz lesz, de a „medvehagymás pogácsa” így is felejthetetlen élmény mindenkinek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?