30 °C Budapest
Directly above shot of flame on gas stove burner

Tényleg alacsony a villamosenergia és a földgáz ára Magyarországon? Itt a nemzetközi összehasonlítás

2021. július 12. 18:02

A vizsgált európai fővárosok közül továbbra is Budapesten a legalacsonyabb a földgáz lakossági ára – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) június nemzetközi árösszehasonlító elemzéséből. Az adatok szerint a villamos energia lakossági ára is nálunk a legolcsóbb az uniós fővárosok között.

A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi árösszehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. A vizsgálat adatai alapján kiszámított végfelhasználói árinformációk szerint Európa legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhatnak a magyar lakossági fogyasztók - írja közleményében a MEKH.

A villamos energia lakossági átlagára 2021 júniusában 10,44 eurócent volt kilowattóránként Budapesten, ami a felmérésben szereplő fővárosok körében a második legalacsonyabb ár (Belgrád a legolcsóbb), míg az uniós fővárosok között a legolcsóbb.

A vizsgált fővárosok közül továbbra is nálunk a legolcsóbb a földgáz: a lakossági fogyasztók számára biztosított földgáz átlagára 2,82 eurócent kilowattóránként. Ezzel immár közel két éve, 2019 szeptembere óta Budapesten a legkedvezőbb a lakossági gázár, nem sokkal előzve Bukarestet, Belgrádot és Rigát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 24. szombat
Kinga, Kincső
29. hét
EZT OLVASTAD MÁR?