1 °C Budapest
Rengeteg magyar konyhájában burjánzik veszélyes bacilus telep: ez a berendezés terjesztheti a bajt

Rengeteg magyar konyhájában burjánzik veszélyes bacilus telep: ez a berendezés terjesztheti a bajt

2021. június 13. 12:50

Bár a magyarok rengeteget költenek otthoni kávézásra, rengetegen nem számolnak azzal, hogy a kávéfőző tele lehet baktériumokkal, penészgombákkal és vízkőlerakódásokkal. Ezek nem csak a kávé ízét befolyásolják, hanem minden egyes csésze után rengeteg káros anyagot viszünk be a szervezetünkbe. Most megmutatjuk, hogyan szabadulj meg a veszélyes szennyeződésektől.

Rengeteg magyar reggeli turinjába tartozik bele a kávé.Rengeteget költenek rá a magyarok: az otthoni kávézásra havonta átlagosan egy személy 3000 forintot költ – a megkérdezettek fele így válaszolt egy a kávézási szokásokat felmérő kutatásban. Ebből kiderült, hogy a válaszadók 28 százaléka költ 3000 és 5000 forint között, míg 5000 forint feletti összeget mindössze minden tizedik válaszadó fordít erre a célra.

Ám a legtöbb kávéfogyasztó nem számol azzal, hogy a kávéfőző tele lehet baktériumokkal, penészgombákkal és vízkőlerakódásokkal. Ezek nem csak a kávé ízét befolyásolják, hanem minden egyes csésze után rengeteg káros anyagot viszünk be a szervezetünkbe.

Egy 2015 novemberében megjelent tanulmány, amelyben 35 és 67 különböző baktériumot tártak fel a tesztelt kávéfőzőkben. Függetlenül attól, hogy milyen típusú kávéfőzőt használsz, valamennyi baktérium lehet benne. Szerencsére a kávéfőző tisztítása nagyon egyszerű folyamat, mindössze egy-két percet vesz igénybe, és érdemes gyakran elvégezni annak érdekében, hogy a legjobb ízű kávét fogyasszuk minden reggel, és ne kerüljön semmilyen káros anyag a szervezetünkbe.

A baktériumok melegágya

Mivel a baktériumok és a gombák imádják a meleg, nedves környezetet, nem meglepő, hogy könnyen elszaporodnak a kávéfőzőkben. Ám néhány egyszerű lépéssel megszabadulhatunk tőlük.

A kávéfőző napi tisztításához először áramtalanítsd a készüléket, majd hagyd kihűlni. Miután a kávéfőző lehűlt, nyisd ki a tetejét és távolítsd el a zaccot, vagy a használt kapszulákat.

Ezután szedj ki minden eltávolítható alkatrészt a gépből, majd szivaccsal, egy kis mosogatószeres meleg vízzel tisztítsd ki a gépet. Fontos alaposann leöblíteni az összes alkatrészt tiszta vízzel is, majd pedig azonnal töröld szárazra a gépet egy tiszta konyharuhával.

A kávéfőzők számos alkatrészét tisztíthatjuk a mosogatógépben, de így vízfoltok maradhatnak rajtuk. Ha mégis a mosogatógépen tolnád át az alkatrészeket, a program lejártával javasolt még egyszer átoblíteni őket tiszta vízzel, majd pedig egy tiszta ruhával szárazra törölni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha belülről nehezen tisztítható a kávéfőző kiöntője, akkor az alábbi módszerrel is egyszerűen kimoshatod: tegyél bele 1 csésze hideg vizet, pár jégkockát és negyed csésze sót. Ezt követően óvatosan forgasd körbe a kiöntőben a keveréket, az a jó, ha a só és a jégkocka kopog az oldalán.

Havi egyszer ezt is érdemes elvégezni

A fentieket nagyjából napi rendszerességgel érdemes elvégezni, ám a szakértők szerint itt még nincs vége a munkának: havonta legalább egyszer a főző belső rendszerét is érdemes átmosni, hiszen fennáll a vízkövesedés veszélye. A vízkőtelenítéshez még vegyszerekre sincs szükség, hiszen szinte minden konyhában megtalálható az egyik legjobb természetes tisztítószer a kávéfőzők számára: az ecet.

A kávéfőző tisztítására csak néhány dologra lesz szükség:

  • ecet
  • víz
  • kávé szűrők (ha szűrős a géped)

A kiöntő megtisztítása után egyenlő részekben töltsd fel ecettel és vízzel. Öntsük ezt a keveréket a víztartályba, és tegyük a kancsót a helyére. Ezt követően kezd el lefőzni a keveréket. Amikor a tartály körülbelül félig üres, kapcsold ki a gépet, és hagyd 30–60 percig hűlni. Így a keverék még hatékonyabban tudja kitisztítani a rendszert.

Miután az ecet elvégezte a dolgát, kapcsold be újra a gépet, és hagyd, hogy lefőzze a maradék keveréket is. Ha elkészült, kapcsold ki a gépet és hagyd kihűlni. Töltsd meg ismét a víztartályt tiszta vízzel, és főzd le az egészet a vízcsövek átöblítéséhez. Ha ennek az öblítési ciklusnak a végén még mindig ecetszagot érzel, hagyd lehűlni a gépet, és ismételd meg a folyamatot ugyanúgy tiszta vízzel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem