Rengeteg magyar konyhájában burjánzik veszélyes bacilus telep: ez a berendezés terjesztheti a bajt

Rengeteg magyar konyhájában burjánzik veszélyes bacilus telep: ez a berendezés terjesztheti a bajt

2021. június 13. 12:50

Bár a magyarok rengeteget költenek otthoni kávézásra, rengetegen nem számolnak azzal, hogy a kávéfőző tele lehet baktériumokkal, penészgombákkal és vízkőlerakódásokkal. Ezek nem csak a kávé ízét befolyásolják, hanem minden egyes csésze után rengeteg káros anyagot viszünk be a szervezetünkbe. Most megmutatjuk, hogyan szabadulj meg a veszélyes szennyeződésektől.

Rengeteg magyar reggeli turinjába tartozik bele a kávé.Rengeteget költenek rá a magyarok: az otthoni kávézásra havonta átlagosan egy személy 3000 forintot költ – a megkérdezettek fele így válaszolt egy a kávézási szokásokat felmérő kutatásban. Ebből kiderült, hogy a válaszadók 28 százaléka költ 3000 és 5000 forint között, míg 5000 forint feletti összeget mindössze minden tizedik válaszadó fordít erre a célra.

Ám a legtöbb kávéfogyasztó nem számol azzal, hogy a kávéfőző tele lehet baktériumokkal, penészgombákkal és vízkőlerakódásokkal. Ezek nem csak a kávé ízét befolyásolják, hanem minden egyes csésze után rengeteg káros anyagot viszünk be a szervezetünkbe.

Egy 2015 novemberében megjelent tanulmány, amelyben 35 és 67 különböző baktériumot tártak fel a tesztelt kávéfőzőkben. Függetlenül attól, hogy milyen típusú kávéfőzőt használsz, valamennyi baktérium lehet benne. Szerencsére a kávéfőző tisztítása nagyon egyszerű folyamat, mindössze egy-két percet vesz igénybe, és érdemes gyakran elvégezni annak érdekében, hogy a legjobb ízű kávét fogyasszuk minden reggel, és ne kerüljön semmilyen káros anyag a szervezetünkbe.

A baktériumok melegágya

Mivel a baktériumok és a gombák imádják a meleg, nedves környezetet, nem meglepő, hogy könnyen elszaporodnak a kávéfőzőkben. Ám néhány egyszerű lépéssel megszabadulhatunk tőlük.

A kávéfőző napi tisztításához először áramtalanítsd a készüléket, majd hagyd kihűlni. Miután a kávéfőző lehűlt, nyisd ki a tetejét és távolítsd el a zaccot, vagy a használt kapszulákat.

Ezután szedj ki minden eltávolítható alkatrészt a gépből, majd szivaccsal, egy kis mosogatószeres meleg vízzel tisztítsd ki a gépet. Fontos alaposann leöblíteni az összes alkatrészt tiszta vízzel is, majd pedig azonnal töröld szárazra a gépet egy tiszta konyharuhával.

A kávéfőzők számos alkatrészét tisztíthatjuk a mosogatógépben, de így vízfoltok maradhatnak rajtuk. Ha mégis a mosogatógépen tolnád át az alkatrészeket, a program lejártával javasolt még egyszer átoblíteni őket tiszta vízzel, majd pedig egy tiszta ruhával szárazra törölni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha belülről nehezen tisztítható a kávéfőző kiöntője, akkor az alábbi módszerrel is egyszerűen kimoshatod: tegyél bele 1 csésze hideg vizet, pár jégkockát és negyed csésze sót. Ezt követően óvatosan forgasd körbe a kiöntőben a keveréket, az a jó, ha a só és a jégkocka kopog az oldalán.

Havi egyszer ezt is érdemes elvégezni

A fentieket nagyjából napi rendszerességgel érdemes elvégezni, ám a szakértők szerint itt még nincs vége a munkának: havonta legalább egyszer a főző belső rendszerét is érdemes átmosni, hiszen fennáll a vízkövesedés veszélye. A vízkőtelenítéshez még vegyszerekre sincs szükség, hiszen szinte minden konyhában megtalálható az egyik legjobb természetes tisztítószer a kávéfőzők számára: az ecet.

A kávéfőző tisztítására csak néhány dologra lesz szükség:

  • ecet
  • víz
  • kávé szűrők (ha szűrős a géped)

A kiöntő megtisztítása után egyenlő részekben töltsd fel ecettel és vízzel. Öntsük ezt a keveréket a víztartályba, és tegyük a kancsót a helyére. Ezt követően kezd el lefőzni a keveréket. Amikor a tartály körülbelül félig üres, kapcsold ki a gépet, és hagyd 30–60 percig hűlni. Így a keverék még hatékonyabban tudja kitisztítani a rendszert.

Miután az ecet elvégezte a dolgát, kapcsold be újra a gépet, és hagyd, hogy lefőzze a maradék keveréket is. Ha elkészült, kapcsold ki a gépet és hagyd kihűlni. Töltsd meg ismét a víztartályt tiszta vízzel, és főzd le az egészet a vízcsövek átöblítéséhez. Ha ennek az öblítési ciklusnak a végén még mindig ecetszagot érzel, hagyd lehűlni a gépet, és ismételd meg a folyamatot ugyanúgy tiszta vízzel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?