29 °C Budapest
Hand at barbeque grill with sausages grill cheese and zucchini

Kiderült a grillmesterek féltett praktikája: így lesz vegyszerek nélkül is makulátlan a rostély

2021. június 4. 16:48

Egyre népszerűbb a grillezés Magyarországon, a jó idő beálltával pedig egyre gyakrabban kerülnek elő a sütők. A legtöbben azonban durva vegyszerekkel szabadulnak meg a legkeményebb szennyeződésektől. Persze, a profik tudják, hogy drága tisztítószerek nélkül is ugyanolyan jó eredményt lehet elérni: mutatjuk, milyen módszereket használnak a grillmesterek!

A jó idővel kezdetét veszi a grill- és BBQ-szezon, az elmúlt években Magyarországon is fokozatosan egyre népszerűbbé vált a kerti sütögetés, amin a 2020-as pandémiás év nagyot löhetett. Szinte nincs olyan nagyáruház, ahol ne lehetne grillsütőket kapni, azonban nem mindegy, milyet vesz az ember. A fontosabb kritériumokat ebben a cikkben szedtük össze.

Hazánkban az egyik legnépszerűbb termékcsoport egyébként a hagyományos gömbgrilleké, amelyek általában szénnel működtethetők, aminek az eredménye a valódi füst. A baj csak az, hogy ezek profi használatához nem árt a gyakorlat, a hőszabályozás ugyanis nem megy egyik napról a másikra. A piacon azonban sok a silány darab, a szakértők szerint azonban 30-50 ezer forintért már remek belépő szintű gömbgrilleket lehet vásárolni, de a határ a csillagos ég.

Viszont a jó sütő nem minden! A tökéletes hús elkészítése éppen annyira múlik a szakács ismeretein, és azokon a praktikákon, amelyek a profiknak már a kisujjában vannak. Most ezekből gyűjtöttünk össze párat!

Mielőtt nekikezdenél...

Sütés előtt érdemes rendesen letakarítani, mielőtt nekiállunk a sütésnek, ám a grilltisztítószerek jellemzően durva vegyszereket tartalmaznak, amelyekkel azért nem túl jó, ha érintkeznek a kajával. Ha el akarod távolítani a rozsdát és fertőtleníteni szeretnéd a grillt, használhatsz egy egyszerű citromot. Csak vágd félbe, és dörzsöld be a grillrácsot, majd várd a kívánt hatást.

A sütő belsejében is maradhatnak elszenesedett ételmaradékok, ezektől a legegyszerűbb módon úgy szabadulhatsz meg, ha lefújod WD-40-el. Hagyd állni 5-10 percig, majd töröld át a sütő belsejét tisztítószeres, majd tiszta vízzel.

Így tisztíts a sütés után

Az egyik legjobb rácstisztítási módzerhez nem kell más, csak egy hagyma, és némi olaj! Szúrj egy fél, növényi olajba mártott hagymát egy drillvillára, és súrold át vele a forró rostélyt. A hagyma enzimjei lebontják a szennyeződéseket, az olaj pedig segít felpuhítani a ráségett, zsíros szennyeződéseket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egy másik nagyszerű módja a grill tisztításának a nedves újságpapír. Sütés után csak tegyél a még meleg rácsra egy jó vizes újságot egy órára, csukott fedéllel. Meg fogsz lepődni, milyen könnyen lejön utána a kosz.

A szénre is érdemes figyelni!

Tárold a faszénbrikettet légmentesen záródó műanyag zacskóban, mivel a faszén nagyon könnyen magába szívja a nedvességet, és nem lesz olyan könnyű meggyújtani.

Ha mégsem tudod rendesen begyújtani a szenet, akkor gyújtófolyadék helyett próbáld ki a cukrot! Amint a cukor meggyúllad, gyorsan lebomlik, és segít begyulladni a makacskodó faszénnek. Egyszerűen csak szórj egy kis cukrot a parázsra, mielőtt tovább próbálkozol a begyújtással.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?