6 magyar város az európai szégyenlistán: borzasztó a levegő minősége

2021. március 23. 16:54

Hat magyar település is bekerült Európa 200 legszennyezettebb levegőjű városa közé. Az IQAir 2020-as összegzéséből kiderült, hogy a vizsgált hazai települések közül egyedül Balassagyarmaton ne lépte át a szálló por koncentrációjának éves átlaga a WHO-s határértéket. Ezzel szemben Sajószentpéter a 62. legrosszabb levegőjű európai település lett az összesítésben. Jellemzően a Balkánon, vagy Lengyelországban található városok előzik csak meg, illetve Milánó és Las Palmas.

Magyarországon visszatérő probléma a légszennyezettség: télen rendre érkeznek jelentések a Nemzeti Népegészségügyi Közpottól, hogy éppen melyik városban rossz, vagy egyenesen káros a levegő minősége. A szálló por koncentrációjának emelkedése javarészt a fűtésre vezethetőek vissza. Súlyos látletetet fest hazánkról az IQ Air legfrissebb, a 2020-as adatokon alapuló rangsora is. Ebben több ezer települést rangsoroltak levegőminőség alapján, és az éves átlagok tekintetében több hazai város is a legrosszabbak között van.

Sajószentpéteren például a 62. legrosszabb adatot mérték egész Európában.

A települést javarészt balkáni országokban található települések, illetve lengyel városok előzik meg, de például Milánóban, Las Palmasban, vagy a szerbiai Újvidéken is rosszabb a levegő minősége, mint a Borsod megyei településen. Az összegzésből kiderült, hogy Sajószentpéteren az év 12 hónapjából csak 5-ben tudták tartani a EHO által megszabott egészségügyi határértéket - májustól szeptemberig, tehát amikor az emberek nem fűtenek.

Nem sokkal van hátrébb a rangsorban Miskolc sem, amely a 71. A borsodi megyeszékhelyen tavaly mindösszesen egyetlen hónapban júniusban sikerült a WHO egészségügyi határértéke alatt tartani a szálló por koncentrációját, viszont a téli hónapok nem voltak olyan drasztikusan rosszak, mint Sajószentpéteren.

A 200 legszennyezettebb levegőjű európai város listáján még Kazincbarcika is szerepel, amely a 107. Szeged a 176. helyen áll az összegzésben, Debrecen a 181., Nyígyháza pedig a 198. legrosszabb levegőjű város Európában. Budapest a 280. helyen áll, derült ki az IQAir 2020-as összesítéséből.

A vizsgált magyar települések közül Balassagyarmaton volt a legjobb a levegő, a szálló por koncentrációjának éves átlaga is a WHO határértéke alatt volt, és az év nyolc hónapjában nem is mentek fölé. Éves átlagban ugyan a világszervezet határértéke fölött volt a koncentráció, de még jó minőségűre értékelték a levegőt Sarrodon, Sopronban és Kecskeméten is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A koronavírus is veszélyesebb lehet

A járvány szempontjából sem mindegy, milyen minőségű levegőben élünk: egy korábbi kutatásból kiderült, hogy a légszennyezésnek való hosszú távú kitettség 15 százalékkal növelheti világszerte a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 halálozási kockázatát.

A kutatók azt elemezték, hogy a légszennyezés, amelyről korábban már kimutatták, hogy nagy számú idő előtti elhalálozást okoz, milyen arányban járulhat hozzá a Covid-19 halálozási kockázatához. A szakemberek amerikai és kínai közegészségügyi adatbázisoknak a légszennyezéssel kapcsolatos betegségek, valamint a Covid-19 és a szintén koronavírus okozta SARS-betegség adatait elemezték. Ezeket vetették össze a szállópor (2,5 ppm) szennyezés műholdas adataival és a földi mérőállomások légszennyezési adataival, hogy megállapíthassák a kockázatot.

A hosszú távú légszennyezésnek való kitettség Csehországban 29, Kínában 27, Németországban 26, Svájcban 22, Belgiumban 21, Hollandiában 19, Franciaországban 18, Olaszországban 15, az Egyesült Királyságban 14, Brazíliában 12, Portugáliában 11, Spanyolországban 9, Izraelben 6, Ausztráliában 3 és Új-Zélandon egy százalékkal növelhette a Covid-19-bentegségben való elhalálozás kockázatát. Számításaik szerint Európában ez az arány 19 százalék, Észak-Amerikában 17, Kelet-Ázsiában a legmagasabb, 27 százalék lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?