Hogyan készül a krumplis tészta másképp? Szaftos krumplis tészta recept egyszerűen

2021. március 13. 12:00

Hó végén szükségünk van egy igazán egyszerű és végtelenül olcsó, ellenben laktató ételre? Íme az egyszerű krumplis tészta, avagy a gyermekkorunkból jól ismert menzás krumplis tészta, ami garantáltan pénztárcakímélő és mégis ínycsiklandó fogás! Na de hogyan készül a krumplis tészta másképp, milyen a krumplis tészta hagyma nélkül és mennyi a krumplis tészta kalória tartalma? A krumplistészta nagyon egyszerű: ez a szaftos krumplis tészta recept segít elkészíteni!

A krumplis tészta az egyik legközismertebb magyar étel: sokunknak gyermekkori nagy kedvence volt a finom és laktató krumplis tészta, mások pedig kellemes meglepetésként fogadták azt a menzán. Ha szeretnénk feleleveníteni a krumplis tésztával kapcsolatos gyerekkori emlékeket, nincs más dolgunk, mint a következő egyszerű krumplis tészta recept utasításait követnünk és elkészítenünk ezt a hihetetlenül olcsó és könnyű ételt. Cikkünkben azt is eláruljuk, hogy a krumplis tészta milyen tészta felhasználásával készül, illetve megtudhatjuk, hogy a krumplis tészta hány kalória.

A krumplis tészta eredete

A krumplis tészta klasszikus, népies verziója a bográcsban készült slambuc, amihez egy kis füstölt szalonnát is használnak. Gyakran hallhatjuk a mondást: ha az étel nem bográcsban készült, akkor nem nevezhetjük slambucnak, csak krumplis tésztának. Ha a klasszikus slambucot nem is kóstoltuk, maga a krumplis tészta biztos, hogy minden háztartásban került már terítékre, emellett a krumplis tészta - mivel egy nagyon olcsó ételről van szó - gyakori menzaétel, amiből biztos, hogy mindig jár repeta.

A krumplis tészta milyen tészta felhasználásával készül?

A krumplis tészta kockatésztából a legideálisabb, ezen belül is a fodros nagykockát ajánljuk mindenkinek, hiszen ez a tészta áll a legközelebb az igazi krumplis tésztához.

Mi a különbség a paprikás krumplis tészta és a krumplis tészta között?

A krumplis tészta számos variációban elkészíthető, csak a fűszerezés a különbség: létezik szaftos krumplis tészta, ami zsírban gazdag és jó fűszeres, ám sokan kevesebb hozzávalóval, szegényesebben készítik - ez a krumplis tészta viszont másnapra már nagyon száraz és fullasztó lesz. Cikkünkben a jó magyarosan elkészített, szaftos krumplis tészta készítését írjuk le, ami igazi energiabomba. Ha azt szeretnénk, hogy a krumplis tészta még jobban hasonlítson egy paprikás krumplira - habár az alap krumplistészta recept nem tartalmaz húst - tehetünk bele húsos szalonnát és kolbászt is.

Szaftos krumplis tészta recept

A krumplis tészta hozzávalói

  • 250 g fodros nagykocka tészta
  • 6 db krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek őrölt pirospaprika
  • 2 ek sertészsír
  • 2 ek ételízesítő
  • só, bors ízlés szerint

A krumplis tészta recept elkészítése

  • 1. Olvasszuk fel a sertészsírt egy fazékban, majd dinszteljük meg benne a finomra aprított vöröshagymát egy kevés sóval ízesítve.
  • 2. Amikor a hagyma kész, szórjuk meg az őrölt pirospaprikával, keverjük el benne, tegyük hozzá a felkockázott krumplikat, majd azt ízesítsük az ételízesítővel.
  • 3. Öntsük fel a krumplis tészta alapját annyi vízzel, hogy az éppen ellepje, majd főzzük addig, míg a krumpli pépes nem lesz és szét nem esik a kevergetés hatására (a krumplis tészta akkor jó, ha darabos a krumpli).
  • 4. Főzzük meg és csepegtessük le a nagykocka tésztát, végül keverjük össze a krumplival. Tálaljuk kovászos vagy savanyú uborkával.

Krumplis tészta hagyma nélkül

A nagyon olcsó ételek gyakori problémája, hogy mindig akad olyan vendég, aki nem szereti valamelyik hozzávalót - nincs ez máshogy a krumplis tészta esetében sem, ugyanis sokan nem szeretik a hagymát. Eláruljuk: a krumplis tészta hagyma nélkül egyszerűen elkészíthető, mindössze hagyjuk ki a hagymadinsztelést és kezdjük a felkockázott krumpli fűszerezésével, majd főzésével.

A krumplis tészta hány kalória?

Egy tányér krumplis tészta kalória tartalma 350 és 450 kcal között mozog, attól függően, hogy mennyire zsírosan készítettük el azt (zsír helyett egyébként étolajat is használhatunk).

Krumplis tészta mellé mit együnk?

A krumplis tészta fogyasztása történhet önmagában, egytálételként, nyaranta friss kovászos uborkával kiegészítve, de elkészíthetjük azt valamilyen húsétel mellé köretnek is, hiszen a magyaros menüsorok könnyen variálhatóak, főleg, ha egy olyen egyszerű tésztaételről van szó, mint a krumplis tészta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm