16 °C Budapest
Alkotmánybíróság: alaptörvény-ellenes a hulladéktörvény módosítása

Alkotmánybíróság: alaptörvény-ellenes a hulladéktörvény módosítása

2021. február 10. 21:58

Áder János köztársasági elnök decemberben fordult az Alkotmánybírósághoz az Országgyűlésen elfogadott hulladékgazdálkodási tárgyú törvénymódosítás ügyében. Az államfő szerint bár a törvény számos rendelkezése kifejezetten pozitív változást jelent, alkotmányossági szempontból több ponton aggályos. Ezt most Alkotmánybíróság is kimondta.

Áder János a hulladékgazdálkodási törvénymódosításban leginkább azt kifogásolta, hogy a javaslat elvonja a termelési és ipari hulladékok tulajdonjogát, miközben semmilyen kártalanításról nem gondoskodik. Véleménye szerint ellenkezik az alaptörvénnyel az is, hogy a koncessziós társaságok a törvénymódosítással egyoldalú erőfölényt szereznek.

A legfrissebb Közlönyben megjelentek szerint bár az államfő egyik indoklását elutasították, de a törvény 49. §(1) bekezdésében foglaltakat az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánította, vagyis nem módosult a hulladékgazdálkodási törvény. A szóban forgó bekezdés a termelési és ipari hulladékok tulajdonjogára vonatkozik. Így szól a határozat:

Az Alkotmánybíróság megállapítja, hogy az Országgyűlés 2020. december 15-i ülésnapján elfogadott,az egyes energetikai és hulladékgazdálkodási tárgyú törvények módosításáról szóló törvény 49. §(1) bekezdése az Alaptörvény XIII. cikkének sérelme miatt alaptörvény-ellenes.

Az Alkotmánybíróság az Országgyűlés 2020. december 15-i ülésnapján elfogadott, az egyes energetikaiés hulladékgazdálkodási tárgyú törvények módosításáról szóló törvény 38. § (2) bekezdése és 62. §-aalaptörvény-ellenességének megállapítására irányuló indítványt elutasítja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?