28 °C Budapest
Alkotmánybíróság: alaptörvény-ellenes a hulladéktörvény módosítása

Alkotmánybíróság: alaptörvény-ellenes a hulladéktörvény módosítása

2021. február 10. 21:58

Áder János köztársasági elnök decemberben fordult az Alkotmánybírósághoz az Országgyűlésen elfogadott hulladékgazdálkodási tárgyú törvénymódosítás ügyében. Az államfő szerint bár a törvény számos rendelkezése kifejezetten pozitív változást jelent, alkotmányossági szempontból több ponton aggályos. Ezt most Alkotmánybíróság is kimondta.

Áder János a hulladékgazdálkodási törvénymódosításban leginkább azt kifogásolta, hogy a javaslat elvonja a termelési és ipari hulladékok tulajdonjogát, miközben semmilyen kártalanításról nem gondoskodik. Véleménye szerint ellenkezik az alaptörvénnyel az is, hogy a koncessziós társaságok a törvénymódosítással egyoldalú erőfölényt szereznek.

A legfrissebb Közlönyben megjelentek szerint bár az államfő egyik indoklását elutasították, de a törvény 49. §(1) bekezdésében foglaltakat az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánította, vagyis nem módosult a hulladékgazdálkodási törvény. A szóban forgó bekezdés a termelési és ipari hulladékok tulajdonjogára vonatkozik. Így szól a határozat:

Az Alkotmánybíróság megállapítja, hogy az Országgyűlés 2020. december 15-i ülésnapján elfogadott,az egyes energetikai és hulladékgazdálkodási tárgyú törvények módosításáról szóló törvény 49. §(1) bekezdése az Alaptörvény XIII. cikkének sérelme miatt alaptörvény-ellenes.

Az Alkotmánybíróság az Országgyűlés 2020. december 15-i ülésnapján elfogadott, az egyes energetikaiés hulladékgazdálkodási tárgyú törvények módosításáról szóló törvény 38. § (2) bekezdése és 62. §-aalaptörvény-ellenességének megállapítására irányuló indítványt elutasítja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 8. 09:43