27 °C Budapest
Mégis, mi folyik itthon? Kétszer annyi nő házasodik újra, mint 20 évvel ezelőtt

Mégis, mi folyik itthon? Kétszer annyi nő házasodik újra, mint 20 évvel ezelőtt

2021. január 29. 11:41

Magyarországon nő a házasságkötések száma, ugyanakkor az újraházasodási kedv sem lanyhul, sőt, 2019-ben közel kétszer annyi 30-as nő házasodott újra, mint 2000-ben - derül ki a KSH egyik friss kiadványából. De megtudhatjuk belőle azt is, hogy ötször annyi 60 évnél idősebb férfi vonul anyakönyvvezető elé másodszor is, mint nő.

A KSH 2020-ban is kiadta, immáron 18. alkalommal a Nők és férfiak Magyarországon c. zsebkönyvét. Ebben a nők és férfiak itthoni helyzetét mutatják be, diagramok segítségével elemezve a munkaerőpiacot, az oktatást vagy éppen a bűnözés, turizmus adatait a nemi arányok szempontjából.

A nők és férfiak helyzetének, lehetőségeinek számos területen mérhető egyenlőtlensége jelentős mértékben függ az adott ország gazdasági szerkezetétől, a foglalkoztatottság mértékétől és a keresetek színvonalától - írja bevezetésében a KSH.

A kiadványban rengeteg érdekes adattal, összefüggéssel lehet találkozni, mely rávilágít a különféle, jelenleg zajló társadalmi folyamatokra, és rövid, de akár hosszú távú következtetéseket is le lehet vonni belőlük. Közlik például azoknak a házasságok és válások számai mellett az újraházasodási arányszámokat korcsoportok szerint lebontva.

Házasság, válás, házasság

A KSH legfrissebb statisztikái szerint 2020 decemberében 2,9 százalékkal nőtt a házasságkötések száma, 3314 pár lépett frigyre, 94-gyel több, mint 2019 decemberében.

Ugyanakkor tudjuk azt is, hogy nem mindegyik házasság tartós, ahogy az Európai Unió országaiban, úgy nálunk is magas a válások aránya. 2017-ben például átlagosan ezer uniós lakosra 2 darab válás jutott, ami több mint kétszerannyi, mint 1965-ben, amikor csupán 0,8 - írta meg a Pénzcentrum korábban. Ahogy az a statisztikán látszik a válások élbolyában leginkább a balti, illetve északi országok vannak. Ehhez képest Magyarország abszolút a lista alsó fertályában helyezkedik el. Hazánkban ugyanis 2018-ban 1 000 lakosra 1,7 válás jutott.

Válás után köpönyeg

De még érdekesebb, hogy mi történik a válás után: vajon hányan döntenek úgy, hogy újraházasodnak. (Újraházasodási arányszám az ismételten házasságra lépő özvegy, elvált családi állapotú férfiak, illetve nők és a megfelelő korú, nemű, családi állapotú évközepi népesség aránya, ezer főre.)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Annak, hogy valaki újraházadodik, számtalan oka lehet, melyről a statisztikai hivatal természetesen nem tudhat, ám gyönyörűen kirajzolódik az infografikán, hogy ennek a különböző életszakaszokban mennyi a valószínűsége, ha az illető nő, illetve akkor, ha férfi. A 19 évnél fiatalabb újraházasodó férfiakról nincs adat, feltehetően mert olyan alacsony a számuk, hogy mérni sem lehet. Nőknél viszont egy iszonyatosan magas oszlopot láthatunk: ez azt jelenti, hogy 2019-ben ezer főre 137,9 újrházasodó 19 évnél fiatalabb nő jutott. Egészen 30-as éveikig meg is őrzik ezt az előnyüket, ezen a ponton azonban megfordul az arány, és már több férfi újabb házasságot, mint nő. A 60 éven felüliek esetében pedig eljutunk oda, hogy 

több mint ötször annyi férfi házasodik újra, mint nő.

A grafikonon a további fülekre kattintva láthatóak a 2010-es, illetve a 2000-es év adatai is. Ezekből az derül ki, hogy 10 éve az újraházasodások száma sokkal kissebb volt, az nemek arányai azonban nagyon hasonló képet mutattak, 2000-ben azonban minden korosztályban (a 19 évnél fiatalabb férfiakról nincs adat) a férfiak házasodási kedv volt nagyobb.

A 2019-re megnövekedett újraházasodásoknak lehet egyik oka a családtámogatások igénybevételének szándéka, a babavárónak kölcsönnek például feltétele, hogy a leendő szülők házasok legyenek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?