Ilyen luxuslakásokban él a dúsgazdag pesti elit: 10 milliós spejz, 200 milliós nappali

Ilyen luxuslakásokban él a dúsgazdag pesti elit: 10 milliós spejz, 200 milliós nappali

2020. szeptember 10. 13:57

Teljes őrület, ami a fővárosi új építésú lakóingatlanok piacán folyik: az átlag négyzetméterár a 970 ezer forintot közelíti, de a legtrendibb budai kerületekben 1,5 millió alatt labdába sem rúghatunk. Mutatjuk a fővárosi új építésű lakások piacának sajátosságait, és azt is, hol van még egyáltalán esélye az átlagmagyaroknak vásárolni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

KATT! Új otthont keresel? A finanszírozáshoz nézz körül kalkulátorunkban!

A minap publikálták a Budapesti Lakáspiaci Riport legfrissebb, 2020 harmadik negyedévére vonatkozó adatsorát, amely alapján továbbra is leszögezhetjük: Budapesten mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki új otthont venne magának. Ennél persze jóval összetettebb a kép, hiszen az Eltinga és az Ecorys szakemberei 448 fővárosi lakóingatlan-fejlesztést számláltak össze; az adatsor újépítésű lakásainak száma pedig meghaladja a 22,45 ezret. A friss riport nyers adatsorát górcső alá véve a Pénzcentrum pedig azt is megállapította, hogy Budapesten jelenleg egy átlagos új építésű eladó lakás

  • alapterülete 70,7 négyzetméter (erkélyekkel és teraszokkal korrigált alapterület);
  • négyzetméterára pedig 967 359 forint (erkélyekkel és teraszokkal korrigált alapterület alapján).

Érdemes persze a fővárost jóval közelebbről is megvizsgálni, hiszen a lakáspiaci mutatók egészen drasztikus kilengést is képesek produkálni. Buda és Pest viszonylatában például továbbra is egyértelmű, hogy a Duna árban is komoly vízválasztó. A négyzetméterenként bő 158 ezer forintos árdifferencia, egy 70,7 négyzetméteres lakás esetében azt jelenti, hogy átlagosan majdnem 11,2 millió forinttal többet kell valakinek kicsengetnie, ha a folyó nyugati oldalán keresne új otthont magának.

Ennek ellenére a kerületi bontás azt mutatja, hogy mégsem egy budai kerület viszi a prímet: az V. kerület ugyanis majdnem 73 ezer forintot ver rá négyzetméterenként az ezüstérmes XII. kerületre. A drágább lokációk közé tartozik még Budán az I., és a II. kerület, Pesten pedig a VI. és VII. kerületek, amelyekben átlagosan 1,146-1,595 millió forint közötti fajlagos árakkal találkozhatnak az érdeklődők.

Banki segítséget keresel ingatlanvásárláshoz? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

A XI., III., VIII., XIII., és IX. kerületek még meglehetősen drágák, de már bőven lemaradnak a millió feletti listavezetőktől; ezekben a kerületekben 900 ezer és egymillió forint közötti négyzetméterárakkal kalkulálhatnak a vásárlók. Budapest többi kerületében, hozzávetőlegesen 600-800 ezres egységár között vásárolhatunk, az olcsóbb árcédula többnyire a városközponttól meszebb található lokációk esetében jellemző. A legolcsóbb kerület továbbra is a XXIII., ahol egy 70,7 négyzetméteres, új építésű lakáshoz átlagosan már 43,6 millió forintért hozzá lehet jutni.

Érdekes eredményre vezetett a Pénzcentrum méretkategóriák szerinti elemzése is: a lakások méretének növekedésével ugyanis nem egyenes arányú a fajlagos árak csökkenése. Jelen állás szerint, míg a legkisebb garzonlakásoktól, az egy-másfél szobás, maximum 60 négyzetméteres lakásokon át, egészen a 61-80 négyzetméteres otthonokig folyamatosan csökken a négyzetméterár, addig 80 négyzetmétertől fordul a kocka. Jól látható tehát, hogy a legmélyebbre annak kell a zsebébe nyúlnia, aki garzont vagy méretes luxuslakást vásárolna magának.

Na persze ezúttal sem maradhatott el, hogy górcső alá vegyük, mennyire számítanak a fejlesztők pénzes vásárlókra. Őszinték leszünk, az állunkat továbbra sem találjuk. Nem is az a meglepő, hogy a legdrágább "otthon" irányára több mint 545 millió forint, hanem az, hogy a luxusfejlesztések darabszáma szerint meglepően komoly igény mutatkozik a többszáz milliós lakásokra Budapesten. Az összesítés szerint az 50 millió forint alatt kínált lakások száma 1910 darabot számlál; az 50-100 millió forint közötti kategóriában 2646 eladó lakás található jelenleg; míg

100-200 millió forint között 519 lakóingatlanból válogathatnak az érdeklődők; a 200-400 milliós árszegmensben 88 luxuslakáson van még árcédula; de a 400 millió forintnál drágább projekteknél is akad még 5 vevőre váró "otthon".
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 18. kedd
Piroska
3. hét
Január 18.
Micimackó napja
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?