12 °C Budapest

Ilyen luxuslakásokban él a dúsgazdag pesti elit: 10 milliós spejz, 200 milliós nappali

2020. szeptember 10. 13:57

Teljes őrület, ami a fővárosi új építésú lakóingatlanok piacán folyik: az átlag négyzetméterár a 970 ezer forintot közelíti, de a legtrendibb budai kerületekben 1,5 millió alatt labdába sem rúghatunk. Mutatjuk a fővárosi új építésű lakások piacának sajátosságait, és azt is, hol van még egyáltalán esélye az átlagmagyaroknak vásárolni.

KATT! Új otthont keresel? A finanszírozáshoz nézz körül kalkulátorunkban!

A minap publikálták a Budapesti Lakáspiaci Riport legfrissebb, 2020 harmadik negyedévére vonatkozó adatsorát, amely alapján továbbra is leszögezhetjük: Budapesten mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki új otthont venne magának. Ennél persze jóval összetettebb a kép, hiszen az Eltinga és az Ecorys szakemberei 448 fővárosi lakóingatlan-fejlesztést számláltak össze; az adatsor újépítésű lakásainak száma pedig meghaladja a 22,45 ezret. A friss riport nyers adatsorát górcső alá véve a Pénzcentrum pedig azt is megállapította, hogy Budapesten jelenleg egy átlagos új építésű eladó lakás

  • alapterülete 70,7 négyzetméter (erkélyekkel és teraszokkal korrigált alapterület);
  • négyzetméterára pedig 967 359 forint (erkélyekkel és teraszokkal korrigált alapterület alapján).

Érdemes persze a fővárost jóval közelebbről is megvizsgálni, hiszen a lakáspiaci mutatók egészen drasztikus kilengést is képesek produkálni. Buda és Pest viszonylatában például továbbra is egyértelmű, hogy a Duna árban is komoly vízválasztó. A négyzetméterenként bő 158 ezer forintos árdifferencia, egy 70,7 négyzetméteres lakás esetében azt jelenti, hogy átlagosan majdnem 11,2 millió forinttal többet kell valakinek kicsengetnie, ha a folyó nyugati oldalán keresne új otthont magának.

Ennek ellenére a kerületi bontás azt mutatja, hogy mégsem egy budai kerület viszi a prímet: az V. kerület ugyanis majdnem 73 ezer forintot ver rá négyzetméterenként az ezüstérmes XII. kerületre. A drágább lokációk közé tartozik még Budán az I., és a II. kerület, Pesten pedig a VI. és VII. kerületek, amelyekben átlagosan 1,146-1,595 millió forint közötti fajlagos árakkal találkozhatnak az érdeklődők.

Banki segítséget keresel ingatlanvásárláshoz? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

A XI., III., VIII., XIII., és IX. kerületek még meglehetősen drágák, de már bőven lemaradnak a millió feletti listavezetőktől; ezekben a kerületekben 900 ezer és egymillió forint közötti négyzetméterárakkal kalkulálhatnak a vásárlók. Budapest többi kerületében, hozzávetőlegesen 600-800 ezres egységár között vásárolhatunk, az olcsóbb árcédula többnyire a városközponttól meszebb található lokációk esetében jellemző. A legolcsóbb kerület továbbra is a XXIII., ahol egy 70,7 négyzetméteres, új építésű lakáshoz átlagosan már 43,6 millió forintért hozzá lehet jutni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Érdekes eredményre vezetett a Pénzcentrum méretkategóriák szerinti elemzése is: a lakások méretének növekedésével ugyanis nem egyenes arányú a fajlagos árak csökkenése. Jelen állás szerint, míg a legkisebb garzonlakásoktól, az egy-másfél szobás, maximum 60 négyzetméteres lakásokon át, egészen a 61-80 négyzetméteres otthonokig folyamatosan csökken a négyzetméterár, addig 80 négyzetmétertől fordul a kocka. Jól látható tehát, hogy a legmélyebbre annak kell a zsebébe nyúlnia, aki garzont vagy méretes luxuslakást vásárolna magának.

Na persze ezúttal sem maradhatott el, hogy górcső alá vegyük, mennyire számítanak a fejlesztők pénzes vásárlókra. Őszinték leszünk, az állunkat továbbra sem találjuk. Nem is az a meglepő, hogy a legdrágább "otthon" irányára több mint 545 millió forint, hanem az, hogy a luxusfejlesztések darabszáma szerint meglepően komoly igény mutatkozik a többszáz milliós lakásokra Budapesten. Az összesítés szerint az 50 millió forint alatt kínált lakások száma 1910 darabot számlál; az 50-100 millió forint közötti kategóriában 2646 eladó lakás található jelenleg; míg

100-200 millió forint között 519 lakóingatlanból válogathatnak az érdeklődők; a 200-400 milliós árszegmensben 88 luxuslakáson van még árcédula; de a 400 millió forintnál drágább projekteknél is akad még 5 vevőre váró "otthon".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem