13 °C Budapest

Súlyos mosás-tévhitekben élnek a magyarok: így tuti kicsinálod a ruháidat

2020. augusztus 27. 15:32

A mosás a napi rutin része, éppen ezért mindenki úgy gondolja, hogy olyan egyszerű, mint az egyszeregy, amihez mindenki ért, és mindenki szívesen ad tippeket is a témában. Azonban ezek a tippek nagyon gyakran nem valós tapasztalatokon alapulnak, így pedig előfordulhat, hogy éppen ellenkező hatást fejtenek ki, mint amit szeretnénk. Összeszedtünk öt elterjedt tévhitet a mosással kapcsolatban. Ha ezeknek legközelebb nem dőlsz be, máris sokkal közelebb kerülsz a tökéletes mosáshoz!

Hányszor hallottad már azt, hogy a hatékony mosáshoz legalább 60 fokra van szükség, vagy, hogy ha nem muszáj, ne mosd ki minden felvétel után a ruhát, mert attól jobban kopik? Ezek a teljesen logikusan hangzó tanácsok valójában félrevezethetnek és megakadályozhatnak abban, hogy ruháidat a lehető legjobban tartsd karban.

A mély foltokon csak a 60 fokos mosás segíthet

A mindennapok rengetek foltot rejtenek, legyen szó kilöttyent kávéról, vagy szétfröccsent gyümölcsléről, nem beszélve a nadrágunkba beletört fűről vagy a durva sárfoltokról. A legtöbben úgy gondolják, hogy ezeket a foltokat kizárólag nagy hőfokon moshatjuk ki a ruhánkból, ami viszont a legtöbb anyagnak nem javallott. Van azonban hatékony, de kíméletesebb megoldás is, például több folteltávolító gél vagy por, amely már 30 fokon is hat és egy mosással kiszedi a foltokat.

Mosás közben a mosógépben minden baktérium elpusztul

Különösen a járványügyi helyzetben értékelődött fel, hogy a ruháinkat is megfelelően fertőtlenítsük és magas hűfokon megöljük a vírust, de ugyanolyan fontos, hogy a baktériumok se maradjanak meg a ruhánk anyagában. Ehhez pedig sajnos a mosógéppel mosás önmagában nem elég. Speciális mosószerre van szükségünk, amely 30 és 40 fokon is megbirkózik a baktériumok 99,9%-ával.

Ha szőnyegtisztítás, akkor csakis porszívó!

A porszívózás a mindennapi takarítás része és egy-egy alaposan kiporszívózott szőnyeg láttán azt gondolnánk, hogy egészen tisztává varázsoltuk az otthonunkat. Nem akarunk elkeseríteni senkit, de sajnos a porszívó nem hoz ki minden koszt a szőnyegből, ehhez ennél többre van szükség. Érdemes bizonyos időközönként olyan mélytisztító hatású termékeket használni, amelyek igazán az anyag mélyére hatolnak és így akár háromszor több koszt és állatszőrt is kiszednek a szőnyegünkből, mint a porszívó.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Csak akkor mosd a ruhát, ha muszáj, mert különben elkopik!

Sokan inkább két vagy akár több alkalommal is felvesznek egy-egy ruhadarabot, hogy a túl gyakori mosással ne rongálják kedvenc öltözéküket. Félnek attól, hogy kinyúlnak, vagy kikopik a színük, ha túl sokat keringetik őket a mosógépben. Talán régen ez így is volt, azonban mostanra már kifejlesztettek olyan speciális mosószereket, amelyek kimondottan arra alkalmasak, hogy ruháink eredeti színét és formáját védje.

A mosógépet tisztán tartja a mosás

Teljesen logikusnak tűnik, hogy ha a mosógép tisztítja a ruhákat, akkor maga a gép is biztosan folyamatosan tisztul minden mosással. A dob belső része valóban mosásról-mosásra tiszta marad, azonban a mosógépnek azon részei, amelyeket nem látunk, halmozottan tudnak szennyeződni. Sokan nem is gondolnák, de egy év alatt fél kiló kosz is felhalmozódhat a mosógépben, ha nem teszünk ellene.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem