Ennek sokan örülhetnek: enyhébb áremelkedés várható a lakásfelújítási piacon

Ennek sokan örülhetnek: enyhébb áremelkedés várható a lakásfelújítási piacon

2020. július 7. 14:36

Az építőipari kivitelezői árak  2017-2019-ben dinamikusan nőttek. Az áremelkedési folyamat az idei év elején is folytatódott - derül ki egy friss kutatásából. Ugyancsak érezhetően emelkedtek az építőanyagok árai is, bár árdinamikájuk között érezhető különbségek alakultak ki. A közeljövőben várható az építőanyagárak és szolgáltatói díjak emelkedésének szelídülése, jórészt a kereslet elbizonytalanodása és a felszabaduló kapacitások miatt.

A kétezer tízes években az építőipari termelői árak 2016-ig csak szerény mértékben, évi 2 százalék körüli mértékben emelkedtek. Ezekben az években a lakásépítés alacsony szinten teljesített és a lakásfelújítás is takaréklángon égett. 2017-tól az építési piacon erőteljes fellendülés kezdődött, ami kiterjedt a költségvetési és vállalati beruházásokra, valamint a lakásépítésre és kisebb mértékben ugyan, de a lakásfelújításra és korszerűsítésre is. 

Mindez meglátszott az árak alakulásán is: az építőipar termelői árai 2017-ben 5, 2018 és 2019-ben mintegy 10-10 százalékkal emelkedtek. A lakásépítési költségek 2017-ben 6,5, 2018-ban 5, 2019-ben csaknem 10 százalékkal emelkedtek. Mindeközben az építőanyagok árai is tempósan nőttek. Ugyan 2016-ig csak legfeljebb évi 3 százalékkal, de az építőipari fellendülés jócskán megemelte a keresletet, így 2017-ben 4,1, 2018-ban 6,6, 2019-ben 10,8 százalékkal lettek magasabbak az árak. Az idei első negyedévben az árak az építőipar egészében éves alapon 8,5, a lakásépítés területén 10,3 százalékkal növekedtek. Az építőanyagok árai 6,7 százalékkal emelkedtek - derül ki a GKI és a Masterplast közös kutatásából. 

A közeljövőben milyen ármozgások várhatók?

A járvány miatt dráguló munkaszervezés emelkedő, míg az elbizonytalanodó építési kereslet csökkenő árszintet indokolna. 

A GKI felmérési eredménye szerint júniusban az építőipari vállalatok 20 százaléka szeretne áremelést elérni a következő három hónapban, míg 9 százalékuk csökkenő árakkal is együtt tudna élni. Ezek az arányok a korábbiaknál kisebb várható áremelkedésre utalnak, egy évvel ezelőtt 2019 júniusában a cégek harmada számított áremelkedésre, míg árcsökkenéssel egyetlen vállalkozás sem kalkulált.

A fogyasztói árak változása, 2016-2020

(előző év azonos időszaka=100)

Forrás: KSH/GKI

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A lakások karbantartásához és felújításához kapcsolódó szolgáltatások árai az építőipari árakhoz nagyon hasonló pályát írtak le - ezen a területen is 2017-től emelkedett az árak dinamikája és 2019 közepén érte el a csúcspontot. Azóta némi csökkenést lehetett tapasztalni, de a járvány sújtotta áprilisban és májusban ismét nőtt az árak emelkedési üteme. Vélhetően ez átmeneti jelenség lehet, a "rend" helyreállása után feltehetőleg csökkenhet az árnyomás. 

A felmérésnek a lakásfelújítással és korszerűsítéssel foglalkozó válaszadói a következő három hónapban egyáltalán nem számolnak áremeléssel. Feltűnő azonban, hogy a szolgáltatói árak a közelmúltban jóval dinamikusabban emelkedtek a karbantartáshoz, felújításhoz felhasznált anyagok áraihoz képest. Ezt a jelenséget részben a felújítások iránti kereslet emelkedése, részben a szakember és kapacitáshiány okozta. Mindez egyre inkább teret adott a "csináld magad" megoldásoknak, amit az is támogatott, hogy a barkácsgépek piacán csak igen szerény mértékű volt az áremelkedés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?