-2 °C Budapest

Ennek sokan örülhetnek: enyhébb áremelkedés várható a lakásfelújítási piacon

2020. július 7. 14:36

Az építőipari kivitelezői árak  2017-2019-ben dinamikusan nőttek. Az áremelkedési folyamat az idei év elején is folytatódott - derül ki egy friss kutatásából. Ugyancsak érezhetően emelkedtek az építőanyagok árai is, bár árdinamikájuk között érezhető különbségek alakultak ki. A közeljövőben várható az építőanyagárak és szolgáltatói díjak emelkedésének szelídülése, jórészt a kereslet elbizonytalanodása és a felszabaduló kapacitások miatt.

A kétezer tízes években az építőipari termelői árak 2016-ig csak szerény mértékben, évi 2 százalék körüli mértékben emelkedtek. Ezekben az években a lakásépítés alacsony szinten teljesített és a lakásfelújítás is takaréklángon égett. 2017-tól az építési piacon erőteljes fellendülés kezdődött, ami kiterjedt a költségvetési és vállalati beruházásokra, valamint a lakásépítésre és kisebb mértékben ugyan, de a lakásfelújításra és korszerűsítésre is. 

Mindez meglátszott az árak alakulásán is: az építőipar termelői árai 2017-ben 5, 2018 és 2019-ben mintegy 10-10 százalékkal emelkedtek. A lakásépítési költségek 2017-ben 6,5, 2018-ban 5, 2019-ben csaknem 10 százalékkal emelkedtek. Mindeközben az építőanyagok árai is tempósan nőttek. Ugyan 2016-ig csak legfeljebb évi 3 százalékkal, de az építőipari fellendülés jócskán megemelte a keresletet, így 2017-ben 4,1, 2018-ban 6,6, 2019-ben 10,8 százalékkal lettek magasabbak az árak. Az idei első negyedévben az árak az építőipar egészében éves alapon 8,5, a lakásépítés területén 10,3 százalékkal növekedtek. Az építőanyagok árai 6,7 százalékkal emelkedtek - derül ki a GKI és a Masterplast közös kutatásából. 

A közeljövőben milyen ármozgások várhatók?

A járvány miatt dráguló munkaszervezés emelkedő, míg az elbizonytalanodó építési kereslet csökkenő árszintet indokolna. 

A GKI felmérési eredménye szerint júniusban az építőipari vállalatok 20 százaléka szeretne áremelést elérni a következő három hónapban, míg 9 százalékuk csökkenő árakkal is együtt tudna élni. Ezek az arányok a korábbiaknál kisebb várható áremelkedésre utalnak, egy évvel ezelőtt 2019 júniusában a cégek harmada számított áremelkedésre, míg árcsökkenéssel egyetlen vállalkozás sem kalkulált.

A fogyasztói árak változása, 2016-2020

(előző év azonos időszaka=100)

Forrás: KSH/GKI

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A lakások karbantartásához és felújításához kapcsolódó szolgáltatások árai az építőipari árakhoz nagyon hasonló pályát írtak le - ezen a területen is 2017-től emelkedett az árak dinamikája és 2019 közepén érte el a csúcspontot. Azóta némi csökkenést lehetett tapasztalni, de a járvány sújtotta áprilisban és májusban ismét nőtt az árak emelkedési üteme. Vélhetően ez átmeneti jelenség lehet, a "rend" helyreállása után feltehetőleg csökkenhet az árnyomás. 

A felmérésnek a lakásfelújítással és korszerűsítéssel foglalkozó válaszadói a következő három hónapban egyáltalán nem számolnak áremeléssel. Feltűnő azonban, hogy a szolgáltatói árak a közelmúltban jóval dinamikusabban emelkedtek a karbantartáshoz, felújításhoz felhasznált anyagok áraihoz képest. Ezt a jelenséget részben a felújítások iránti kereslet emelkedése, részben a szakember és kapacitáshiány okozta. Mindez egyre inkább teret adott a "csináld magad" megoldásoknak, amit az is támogatott, hogy a barkácsgépek piacán csak igen szerény mértékű volt az áremelkedés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem