Lelassult a budapesti lakáspiac: erre már régóta vártak, most éri meg lakást venni?

2020. június 9. 10:55

Április 9-én mutatta be legfrissebb lakáspiaci jelentését az MNB. Ebből kiderült többek között, hogy az új koronavírus-járvány már egy jócskány lelassult állapotában érte a magyar lakáspiacot; a tranzakciószámok beszakadtak; több hosszú távra kiadott bérlemény lett Budapesten, itt árcsökkenés is történt.

Az új koronavírus-járvány már egy jócskány lelassult állapotában érte a magyar lakáspiacot 

- mondta el Nagy Tamás, az MNB főosztályvezetője, a jegybank április 9-én tartott sajtótájékoztatóján, aminek témája a legfrissebb lakáspiaci jelentés volt. Ebben bemutatására került többek között, hogy 2019 végén már országosan stagnáltak a lakásárak, sőt a fővárosban már áresést is megfigyeltek. Ehhez képest országosan az I. negyedév végére 12,3 százalékos lakásárdinamika volt megfigyelhető, Budapesten ez viszont már csak 9,5 százalékos volt. Sőt, idén áprilisban már csak 6 százalékkal kerültek többe átlagosan a budapesti lakások 2019 áprilisához képest.

A jelentés bemutatja azt is, hogy 2019. második részében már érdemben csökkentek a hazai tranzakciószámok. Országosan 10 százalékkal, Budapesten viszont több mint 25 százalékkal. 2020 elején azonban ezek a számok mégjobban bezuhantak. Áprilisban, a mélypontkor Budapesten 70 százalékkal csökkentek a tranzakciószámok, országosan ez 58 százalék volt.

Az új lakások száma is jócskán csökkent 2020. első negyedévében: Budapesten mintegy 15 százalékkal volt kevesebb 2019. hasonló időszakához képest. Az átadások száma azonban nőtt, de ez csak azért van, mert rengeteg hazai projekt érdemi csúszásban van. A csúszások átlagos mértéke pedig már majdnem eléri a négy negyedévet.

Nagy Tamás beszámolt arról is, hogy Magyarországon megnőtt a tipikus alku mérete, főként Budapesten. Ez azt jelenti, hogy az eladók tipikusan sokkal nagyobb mértékben mérsékelték a hirdetési árat a hirdetés ideje alatt. Országosan mintegy 4 százalékkal, Budapesten pedig 3 százalékkal csökkentek általában az árak a hirdetések ideje alatt. Mindez történt úgy, hogy 2020. első negyedévében igen jellemzővé vált a járvány miatt az eladói kivárás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jelentés kitért arra is, hogy az új koronavírus-járvány azonnal éreztette a hatását a bérlemények piacán is, főleg Budapest belső kerületeiben is. A hosszú távú bérletre kínált lakások száma itt 10 százalékkal megugrott, miközben átlagosan 20 százalékos árcsökkenés volt megfigyelhető ugyanitt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?