Csökkenhetnek a lakásárak a nagyfokú munkanélküliség miatt: messze még a válság vége

2020. június 2. 21:03

A Központi Statisztikai Hivatal múlt héten publikált adatai szerint a koronavírus járvány hatására kialakult válság következtében Magyarországon több mint 100 ezren veszítették el a munkájukat. Csak áprilisban hatvanezer fő felett volt az állásukat veszítettek száma. Soóki-Tóth Gábor a KSH számaira reagálva elmondta, hogy a lakáspiac erősen követi a gazdasági ciklusokat és a munkanélküliség növekedése, a háztartások jövedelmi helyzetének romlása nemcsak objektív módon, de a jövőbe vetett bizalom elvesztése miatt is negatív hatással van a lakásvásárlások számára.

Negyedik hete növekszik az Otthon Centrum aktivitást mérő mutatója, vidéken már majdnem utolérte az ingatlanpiac a vírus előtti időszakot, ámbátor még ez is messze van a korábbi évek szárnyalásától. Az árak valamelyest mérséklődtek, ami összefüggésben van a munkanélküliség növekedésével.

A járvány kitörése és az ezt követő korlátozó intézkedések egyik leginkább érintett ágazata a turizmus, így azokon területeken várható leginkább a munkanélküliség növekedése, melyek turisztikailag fontosak. Ilyen például Budapest, és a kiemelt üdülőterületek: a Balaton vagy a Velencei tó.

Ezekben a térségekben országos átlagban többen élnek idegenforgalomból, így itt romlott legnagyobb arányban a lakosság jövedelmi helyzete. Azok az emberek, akiknek bizonytalanná vált a munkahelyük vagy el is veszítették azt, óvatosabban fognak majd lakásvásárlásba, ezért várhatóan ezeken a területeken fog leginkább visszaesni az idei tranzakciószám, sőt kismértékű árcsökkenés sem kizárt.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tranzakciószámokban az idén a fővárosban 20-25, az agglomerációban, a megyei jogú városokban és a Balaton-parton 15-20, a többi térségben 10 százalék körüli visszaesés várható az előző évi adatokhoz képest. A végső tranzakciószám pedig 115-120 ezerre tehető. 2014. évi adásvételeket kicsivel meghaladó forgalom valószínűsíthető idén. A visszaesés a fővárost érinti majd legerősebben, ahol 2016 óta csökken az adásvételek száma és az idei forgalom, az akkori csúcsnak tekinthető 40 ezer tranzakció közel felét jelenti - hangsúlyozta Soóki-Tóth Gábor az Otthon Centrum elemzési vezetője.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm