12 °C Budapest

Ezek a programok jelentik a legnagyobb veszélyt a gépeden: óvakodj a zsarolóktól

2020. április 18. 12:16

A közösségi távolságtartás terjedésének fényében a Kaspersky szakértői az online találkozókhoz használt alkalmazások fenyegetési környezetét vizsgálták. Arról kívántak megbizonyosodni, hogy a felhasználók biztonságban élvezhetik-e a kommunikációnak ezt a formáját. Az elemzés során mintegy 1300 olyan fájt találtak, amelynek a neve az olyan jól ismert alkalmazásokéihoz hasonlított, mint a Zoom, a Webex és a Slack. A jelenlegi helyzetben a internetes találkozókhoz használt alkalmazások egyszerű módszert kínálnak arra, hogy az emberek videókonferenciák, hanghívások vagy szöveges üzenetek formájában tartsák a kapcsolatot egymással, ha semmilyen más kommunikációs eszköz nem áll rendelkezésre. A kiberbűnözők természetesen egy percig sem haboznak ezt kihasználni, és a népszerű alkalmazások neve alatt próbálnak meg különféle kiberfenyegetéseket terjeszteni.

Az említett 1300 fájl között 200 fenyegetést találtak. A leggyakrabban két reklámszoftver-család, a DealPly és a DownloadSponsor bukkant fel. Mindkét család olyan telepítőprogram, amely vagy reklámokat dob fel, vagy reklámszoftver-modulokat tölt le. Ilyen szoftver általában akkor jelenik meg a felhasználó eszközén, amikor nem hivatalos helyről tölti le a szoftvert. 

Bár a reklámszoftver nem kártékony szoftver, attól még jelenthet adatvédelmi kockázatot. A Kaspersky termékei sikeresen észlelik és blokkolják a DealPly és a DownloadSponsor szoftvereket. A reklámszoftverek mellett a Kaspersky szakértői néhány esetben .lnk fájloknak (alkalmazások parancsikonjainak) álcázott fenyegetéseket is találtak. Ezek közül a legtöbbször az Exploit.Win32.CVE-2010-2568-at észlelték; ez egy meglehetősen régi, ám még mindig széles körben elterjedt kártékony kód, amelynek segítségével a támadók további rosszindulatú programokkal fertőzhetik meg a számítógépeket.

Ha azt nézzük, hogy melyik az az alkalmazás, amelyiknek a nevét a leggyakrabban használják a bűnözők a kiberfenyegetések terjesztéséhez, akkor egyértelműen a Skype viszi el a pálmát. A Kaspersky szakemberei 120 000 különféle gyanús fájlt találtak, amelyek a Skype nevét használták. Ráadásul más alkalmazásnevekkel ellentétben ezt a nevet nemcsak reklámszoftverek, hanem különféle rosszindulatú programok - elsősorban trójai vírusok - terjesztésére is használják. 

Tisztázzunk valamit: nem arról van szó, hogy drámai mértékben növekedett volna az online találkozókhoz használt népszerű alkalmazásokként álcázott támadások vagy fájlok száma. Valójában meglehetősen mérsékelt számban látunk ilyen fájlokat élesben. A Skype esetében azonban szó sincs mérsékelt számról, de ez az alkalmazás a népszerűségének köszönhetően már hosszú évek óta a kibertámadók kedvenc célpontja. Fontosnak tartjuk ugyanakkor, hogy az emberek tudjanak az ilyen fenyegetések létezéséről. A jelenlegi helyzetben, amikor nagyon sokan otthonról dolgozunk, rendkívül fontos, hogy az online találkozókhoz használt eszközöket hitelws forrásból töltsük le, megfelelően állítsuk be őket, és ne legyenek súlyos javítatlan sérülékenységeik

- mondta Denis Parinov, a Kaspersky biztonsági szakértője. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem