Osztrák mintára jöhet lakásépítés fiataloknak Magyarországon: bejöhet az újítás?

Osztrák mintára jöhet lakásépítés fiataloknak Magyarországon: bejöhet az újítás?

2019. december 28. 14:02

Közhasznú bérlakás rendszer kiépítését javasolja a Társaság a Lakásépítéséért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE), hogy azok a gyermekvállalás előtt álló fiatalok is lehetőséget kapjanak az otthonteremtésre, akik a piaci árak mellett nem tudnak saját lakást vásárolni.

Közhasznú bérlakás rendszer kiépítését javasolja a Társaság a Lakásépítéséért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE), hogy azok a gyermekvállalás előtt álló fiatalok is lehetőséget kapjanak az otthonteremtésre, akik a piaci árak mellett nem tudnak saját lakást vásárolni - közölte a TLE Javaslatukat az Ausztriában létező modell alapján dolgozták ki, ahol az állam kedvezményes kamatozású hiteleket és lakásépítési támogatásokat biztosít a törvényileg szabályozott közhasznú bérlakás szektor működéséhez, és évente 15 000 új közhasznú bérlakás épül.

Az egyesület modellje szerint közhasznú lakásépítő társaságokra lenne szükség, amelyek szerveznék a beruházásokat, kezelnék a felépült lakásokat, és ellátnák a bérbeadói feladatokat. A rendszerben a gyermeket vállaló, közepes és alacsonyabb jövedelmű társadalmi rétegek tagjaira tekintenek potenciális bérlőként. A TLE javaslata értelmében a közhasznú bérlakások a piaci árnál olcsóbban lennének bérelhetőek.

Emellett a családok meg is vásárolhatnák a lakásokat bekerülési költségen, itt is fontos kikötés lenne, hogy a vételárnak a piaci ár alatt kellene maradnia. Ezzel a lehetőséggel a TLE szerint csak a három gyermekes családok élhetnének. Az egyesült a javaslatában azt írta, hogy a lakás megvásárlásánál a vételár fedezésére a családok felhasználhatnák a családvédelmi akcióterv támogatásait. Mindez azt támasztja alá szerintük, hogy az általuk kidolgozott modell összehangolható a kormány családbarát politikájával.

A közhasznú lakásépítő cégekről megjegyezték, ezek a társaságok piaci szereplőkkel építtetnék a lakásokat, maguk nem végeznének építési tevékenységet, egy-egy építési projekt megkezdése előtt pedig bizonyítaniuk kellene az építéshez a lakásigényt. A közhasznú lakásépítők a bérleti díjon felül valós (költségelvű) üzemeltetési költséget érvényesítenének a bérlők felé és felújítási alapot is képeznének a bérlői befizetésekből, utóbbi felhasználásával ezek a vállalkozások időszakonként kötelesek lennének felújításokat végezni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A lakásépítésekhez az államnak olcsó hitelt kellene biztosítania e társaságok számára, illetve kaphatnának kedvezményesen állami, önkormányzati telkeket. A TLE kalkulációja szerint egy 65 négyzetméteres lakásnál négyzetméterenként bruttó 1300 forintos bérleti díj elegendő lehet a közhasznú lakásépítési társaság állami hitelének törlesztésére. Az összeg kiszámításánál egy 0,10 százalékos kamatozású, 30 éves futamidőre felvett állam által nyújtott kedvezményes hitelt vettek alapul, 5 százalékos áfával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?