8 °C Budapest

Kész, vége: durván lelassult a budapesti lakásárdrágulás

2019. december 11. 12:32

A lakáspiac sztárjainál, a legolcsóbban kapható panellakásoknál is megérkezett a lassulás: a budapesti panelek ára júniushoz képes mindössze négyzetméterenként 5 százalékkal 578 ezer forintra nőtt. Az elmúlt félévben bekövetkezett budapesti 5 százalékos áremelkedés azt is jelenti, hogy felére esett vissza a drágulás üteme, hiszen tavaly decemberhez képest jelenleg a panellakások kínálati négyzetméterárai 18 százalékkal magasabbak. A budapesti téglalakások átlagára lényegében stagnált, decemberben 801 ezer forintnál tartott. Ezzel szemben vidéken is szerény drágulást mutatnak a tégla- és panellakások, a családi házaknál viszont 15 százalékos drágulás látható.

Újabb bizonyítékot adott a lakáspiac arról, hogy a drágulás nem tarthat a végtelenségig. Az elmúlt években a lakáspiacon belül a viszonylag alacsony áruk miatt leggyorsabban eladható és kiemelkedő drágulást mutató panelek áremelkedése jelentősen lassult idén júniustól - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a használt téglaépítésű és panellakások, valamint családi házak árának alakulását vizsgálta a kínálati piacon.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy az idén nyáron volt a fordulat a budapesti és az országos lakáspiacon, a kereslet ugyanis jelentősen megcsappant a használt lakások iránt. “A panellakások azonban mindig kivételesnek számítottak a piacon. Relatív alacsony áruk, jó beosztásuk, valamint a tömegközlekedés szempontjából jó megközelíthetőség miatt nagyon gyorsan eladhatóak voltak. Az utóbbi években két számjegyű drágulást értek el. Most azonban itt is megtört a lendület" - fűzte hozzá a szakember. 

Lelassultak a sztárok

Budapesten idén júniusban esett vissza jelentősen a kereslet a használt lakások piacán, azóta a panellakások átlagos négyzetméterára decemberre 5 százalékkal 578 ezer forintra nőtt. Azaz lelassult a drágulás üteme, hiszen éves összevetésben még 18 százalékos növekedésről van szó. A téglaépítésű lakások négyzetméterára pedig júniushoz képest lényegében stagnált, így december elején 801 ezer forint volt az átlagár, ami egyébként az egy évvel korábbi árszintet 13 százalékkal haladja meg. A családi házaknál az átlagos négyzetméterár júniushoz képest 6 százalékkal 531 ezerre nőtt, ez pedig 2018 december elejéhez viszonyítva 22 százalékos drágulást jelent. 

A szakértő hozzátette, hogy a panellakások június óta bekövetkezett 5 százalékos drágulása a jelentős, 70 százalékos kínálatbővülés mellett következett be. “Ez arra utal, hogy a rövid- és középtávon költözést tervező panellakások tulajdonosai nem szeretnének pórul járni. Azaz a mostani legmagasabbnak vélt árszinten szeretnék eladni lakásaikat." - mondta a szakértő. Hozzátette, hogy a panelek mellett június óta a téglaépítésű és családi házak kínálata is nőtt a fővárosi piacon.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mi folyik a többi nagyvárosban?

A megyeszékhelyeken másként alakult a forgatókönyv. Az ottani panellakások átlagos négyzetméterára júniushoz képest decemberre mindössze 1 százalékkal 348 ezer forintra emelkedett, a téglaépítésűeké pedig 3 százalékkal 403 ezerre nőtt, miközben az éves drágulás az előbbieknél 25 százalékos, utóbbiaknál 18 százalékot tett ki. Júniushoz képest a megyeszékhelyeken a családi házak is drágultak, négyzetméterenként 300 ezer forintot kértek értük decemberben, ez 15 százalékos áremelkedésnek felel meg. A szakértő szerint a legfrissebb adatok megerősítik azt a korábban már látható trendet, amely az áremelkedés végére utal. A szakember ugyanakkor jelezte, hogy az általános árcsökkenésre egyelőre nem lehet számítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm