15 °C Budapest
Ilyen lakásokat vesznek a dúsgazdag magyarok Pesten: fényűzés horror áron

Ilyen lakásokat vesznek a dúsgazdag magyarok Pesten: fényűzés horror áron

2019. július 13. 07:02

Elképesztő árcédulákkal találkozhat az, aki ma új építésű lakóingatlant akar vásárolni Budapesten. Piaci vizsgálatunk szerint jelenleg az 50-100 millió forint közötti kategóriában 2484 eladó lakás található, 100-200 millió forint között 446 lakóingatlanból válogathatnak az érdeklődők, a 200-400 milliós árszegmensben pedig 68 luxuslakáson van még árcédula. Ennél persze jóval színesebb a kép a fővárosi új lakás piacon. Mutatjuk!

Nemrég publikálták a Budapesti Lakáspiaci Riport legfrissebb, 2019 első negyedévére vonatkozó adatsorát, amely alapján továbbra sem lehet kétségünk affelől, hogy a fővárosban továbbra is hatalmas igény mutatkozik a luxusingatlanokra. Ennél persze jóval összetettebb a kép, hiszen az Eltinga és az Ecorys szakemberei már 493 budapesti lakóingatlan-fejlesztést számláltak össze; az adatsor újépítésű lakásainak száma pedig meghaladja a 24,9 ezret (az előző negyedévben 475 fejlesztésben 23,4 ezer lakást számlált a riport). A friss riport nyers adatsorát górcső alá véve a Pénzcentrum pedig azt is megállapította, hogy a fővárosban jelenleg egy átlagos új építésű eladó lakás

  • alapterülete 71,8 négyzetméter (erkélyekkel és teraszokkal korrigált alapterület);
  • négyzetméterára pedig 882 824 forint.

KATT! Lakást vennél? A finanszírozáshoz nézz körül kalkulátorunkban!

Na persze érdemes a várost jóval közelebbről is megvizsgálni, hiszen a lakáspiaci mutatók egészen drasztikus kilengést is képesek produkálni. Az például már Buda és Pest viszonylatában is látszik, hogy a Duna árban is komoly vízválasztó. A négyzetméterenként majdnem 110 ezer forintos árdifferencia, egy 70 négyzetméteres lakás esetében azt jelenti, hogy átlagosan bő 7,6 millió forintot spórolhat valaki, ha a folyó keleti oldalán keres új otthont magának. Itt érdemes megjegyezni, hogy az első negyedéves adatok alapján négyzetméterenként még több mint 180 ezer forint volt az átlagos árdifferencia.

Ennek ellenére a kerületi bontás azt mutatja, hogy mégsem egy budai kerület viszi a prímet: az V. kerület ugyanis több mint 310 ezer forintot ver rá négyzetméterenként az ezüstérmes XII. kerületre. A drágább lokációk közé tartozik még Budán az I., és a II. kerület, Pesten pedig a VI. és VII. kerületek, amelyekben átlagosan 1,3-1,4 millió forint közötti fajlagos árakkal találkozhatnak az érdeklődők.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

A XI., III., VIII., IX., és XIII. kerületek még meglehetősen drágák, de már bőven lemaradnak a millió feletti listavezetőktől; ezekben a kerületekben 810-913 ezer forint közötti négyzetméterárakkal kalkulálhatnak a vásárlók. Budapest többi kerületében 529-743 ezres egységár között vásárolhatunk, az olcsóbb árcédula többnyire a városközponttól meszebb található lokációk esetében jellemző. A legolcsóbb kerület továbbra is a XXIII., ahol egy 70 négyzetméteres, új építésű lakáshoz már alig több mint 37 millió forintért hozzá lehet jutni.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ismét érdekes eredményre vezetett a Pénzcentrum méretkategóriák szerinti elemzése is. Noha továbbra is egyértelmű, hogy a lakások méretének növekedésével nem egyenes arányú a fajlagos árak csökkenése, de a kocka ezúttal csak az utolsó általunk vizsgált méretkategóriánál fordult. Jelen állás szerint, míg a legkisebb garzonlakásoktól, az egy-másfél szobás, maximum 60 négyzetméteres lakásokon át, egészen a 100 négyzetméteres otthonokig folyamatosan csökken a négyzetméterár, addig 101 négyzetmétertől fordul a kocka. Jól látható tehát, hogy a legmélyebbre annak kell a zsebébe nyúlnia, aki garzont vagy méretes luxuslakást vásárolna magának.

És persze ezúttal sem marqadhatott el, hogy turkáljunk picit a luxuskategóriában is. Őszintén, leesett az állunk. Nem is az volt a meglepő, hogy a legdrágább projekt irányára bő 600 millió forint, hanem az, hogy a luxusfejlesztések darabszáma szerint egyértelmű, hogy továbbra is komoly igény mutatkozik a többszáz milliós lakásokra a fővárosban. Az összesítés szerint az 50 millió forint alatt kínált lakások száma 2389 darabot számlál; az 50-100 millió forint közötti kategóriában 2484 eladó lakás található jelenleg; 100-200 millió forint között 446 lakóingatlanból válogathatnak az érdeklődők; a 200-400 milliós árszegmensben 68 luxuslakáson van még árcédula; de a 400 millió forintnál drágább projekteknél is akad még 2 vevőre váró "otthon".

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20