12 °C Budapest
Mítoszromboló leleplezés: ennyit lehet spórolni a vegán étrenddel

Mítoszromboló leleplezés: ennyit lehet spórolni a vegán étrenddel

2019. február 4. 16:50

Rengetegen csatlakoztak a "veganuary" nevű netes kihíváshoz, azaz vállalták, hogy egy hónapig vegán életmód szerint étkeznek. Felmerült a kérdés, hogy vajon olcsóbban ki lehet-e jönni, ha valaki kihagyja például a húst az étrendjéből.

Sokan vállalták, hogy egy hónapra teljesen száműzik a húst és a tejtermékeket az étrendjükből egy internetes kezdeményezés apropóján. A vega januárhoz nem csak egészségügyi és környezetvédelmi okok miatt csatlakoztak a résztvevők, de azt remélték esetleg pénzt is megtakaríthatnak, ha elhagyják a húst és a tejtermékeket. Ugyanakkor a Barcelonában élő Conor Carey azt mondta a BBC-nek, hogy bár január első 10 napján megpróbált vegán lenni, úgy számolt, hogy több pénzt költött, mint általában.

Meg is lehet gazdagodni, ha vega leszel. Például adj ki egy vegán szakácskönyvet, nyiss egy ilyen éttermet, és dőlni fog a pénz

- mondta Conor Carey, aki szerint a legnagyobbat a fenyőmaggal lehet kaszálni, amit méregrágán adnak a szakboltokban.

Lily Bell, aki a Fülöp-szigeteken él, azt is megállapította, hogy sokba került belevágni az új életmódba. Nagyjából 50 fontot (18 ezer forintot) költött új termékekre: például vegán sajtra és és különféle zöldségekre.

Volt, akinek bejött

Riham Samir, a 28 éves kairói mérnök, egészségügyi okokból lett vegán, annak ellenére, hogy ez Egyiptomban ismeretlen életmód volt akkoriban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Itt nincs tofu és mandulatej, és a hús alternatívái sem olyan könnyen fellelhetők, így kipróbáltam az olyan dolgokat, mint az aprított kókusz, amiből otthon készítettem tejet, így sokkal olcsóbb volt

- mondta a férfi, aki azt is megállapította, hogy többet főzött otthon, ami ugyan több időt vett igénybe, de sok pénzt spórolt. Azt támasztja alá a Cleo nevű pénzügyi tanácsadó cég kimutatása is, amely szerint a vegánra áttérő húsfogyasztók nagyjából 21 fonttal (7600 forinttal) költöttek kevesebbet havonta étkezésre, mint azelőtt, hogy életódot váltottak volna. A vegetáriánusról vegánra áttérők pedig nagyjából 11 fonttal, 4 ezer forinttal fordítottak kevesebbet étkezésre havonta.

Az ilyen és ehhez hasonló kihívásoknak is köszönhető, hogy a vegán élelmiszerek iránti kereslet egyre növekszik a világban. A globális húspótló piac várhatóan 2025-re elérheti a 6,5 ​​milliárd fontot (2300 milliárd forintot), az Allied Market Research tanulmánya szerint.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06