11 °C Budapest

Erre váltják a belvárosi lakásukat a budapestiek: nem bírnak leállni

2019. február 4. 17:30

Megduplázódott az ingatlan-adásvételek száma a fővárosi agglomeráció településein a 2013 és 2017 között eltelt időszakban - derül ki az Otthon Centrum friss elemzéséből.  A várakozások szerint a 2017 végén regisztrált, 11 ezret is meghaladó tranzakciószámot várhatóan 2018-ban is megközelíti az agglomerációs piac. A népszerűségének oka első sorban megfizethetőségében keresendő, hiszen míg a tavalyi évben a fővárosban 300 és 700 ezer forint közt mozogtak a négyzetméterárak addig az agglomeráció településein 250 - 330 ezer forintot kértek egy ingatlan négyzetméteréért. Ez azt jelenti, hogy egy Budapest belvárosában található régi építésű társasházi lakás áráért itt könnyedén vásárolhatunk családi házat.

Hihetetlen növekedést produkálva megduplázódott az agglomeráció településein regisztrált ingatlan adásvételek szám 2013 és 2017 között. Míg 2013-ban összesen csupán 5451 tranzakció zajlott, addig 2017-ben ez a szám elérte a 11 208-at és az Otthon Centrum várakozásai szerint az adásvételek száma 2018-ban is megközelíti ezt az értéket.

Népszerűségének oka első sorban megfizethetőségében keresendő: míg a fővárosban átlagosan 300 és 700 ezer forint közötti négyzetméteráron lehetett a tavalyi évben ingatlant vásárolni, addig az agglomerációban 250 - 330 ezer forintos négyzetméterár volt jellemző. Ez azt jelenti, hogy egy belvárosi, régi építésű társasházi lakás vagy egy keresett lakótelepen lévő ingatlan áráért az agglomeráció településein könnyen vásárolhatunk egy családi házat. Vonzerejét emellett a zöld, kertvárosias környezet és az alacsony beépítési sűrűség adja, így annak sem kell lemondani a nyugodt, privát otthonról, aki nem szeretne a fővárostól messze költözni

- mondta Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

Újépítésű lakást a tavalyi évben az agglomeráció településein akár már 30 millió forintért is lehetett vásárolni, de egyes helyeken az árak az 50 millió forintot is megközelítették - derül ki az Otthon Centrum elemzéséből. A legolcsóbb újlakások a Szigetszentmiklósi járás településein keltek el, míg a legdrágábbnak a Budakeszi és Pilisvörösvári járások bizonyultak, ahol egy új lakásért átlagosan 54-55 millió forintot kértek. A legmagasabb négyzetméterárakat a Pilisvörösvári járásban regisztrálták: az Otthon Centrum által közvetített adásvételek alapján az újépítésű lakások négyzetméteréért itt átlagosan 480 ezer forintot kellett fizetni. Az agglomeráción belül mutatkozó árazásbeli differenciát jól mutatja, hogy a pilisvörösvári járásban jellemző közel fél millió forintos négyzetméterárral szemben az agglomeráció délkeleti szektorában már 320 ezer forint alatt is meg lehetett vásárolni egy új lakás négyzetméterét.

A használt társasházi lakások piaca Dunakeszin volt a legélénkebb 2018-ban: a 425 ezer forintos átlagos négyzetméterár 17 százalékos árnövekedést jelentett az egy évvel korábbi értékhez viszonyítva. A legolcsóbb használt lakásokat az agglomeráció déli településein hirdették, átlagosan 300 ezer forintos négyzetméteráron.

A családi házaknál is van különbség

Hasonlóképpen nagy különbség mutatkozott a családi házak esetében is, ahol egy budakeszi, pilisvörösvári vagy szentendrei járásban lévő ház négyzetméteréért akár 150 ezer forinttal is többet elkérhetnek szemben egy gyáli vagy monori járásban található ingatlannal.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az agglomeráció legdrágább települései az északi és nyugati részen találhatók - tudtuk meg az Otthon Centrum szakértőjétől. Annak, aki Budakeszin, Ürömön, Szentendrén vagy Pomázon szeretett volna 2018-ban családi házat venni, annak mélyen a zsebébe kellett nyúlnia, hiszen akár 100 millió forintot is elkérhettek egy ilyen ingatlanért. Legolcsóbban a délkeleti részen lehetett a tavalyi évben családi házhoz jutni. Tápiógyöngye, Tápiószőlős és Tápiószentmárton településeken már 1,5-2 millió forint is elegendőnek bizonyult egy családi ház megvételéhez.

Az értékesítési időt nem csupán az ingatlan típusa, de az agglomeráción belüli elhelyezkedése is nagyban befolyásolja. Az Otthon Centrum által lebonyolított adásvételek alapján egy családi ház átlagosan 170 nap alatt kelt el, de az olyan, jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkező járásokban, mint a Gödöllői vagy a Vecsési már átlagosan 100 nap alatt lehetett egy családi házat értékesíteni. Ezzel szemben a távolabb eső részeken, Cegléd és Nagykőrös térségében 6 hónapnál is hosszabb időt vett igénybe az értékesítés. Leggyorsabban a téglaépítésű lakások találtak gazdára 2018-ban

- mondta Soóki-Tóth Gábor, aki szerint az ilyen típusú ingatlanok esetében regisztrált 80 napos átlag megegyezik az országos értékkel.

Az agglomerációs és a budapesti ingatlanpiac nem választható el élesen egymástól, mivel a fővárosban zajló folyamatok közvetlenül befolyásolják az agglomeráció piacát. Amíg tart a fővárosi lakásárak emelkedése addig biztosan számítani lehet az élénk keresletre az agglomerációban is

- zárta sorait Soóki-Tóth Gábor.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem