7 °C Budapest

Ezt nem hitted volna: így állnak a magyarok a számlabefizetésekhez

2019. január 29. 19:00

Az új év első hónapjai a fogadalmak és a tervezés ideje, melyből nem maradhat ki pénzügyeink felülvizsgálata sem. Egy friss kutatásból kiderült, hogy a fiatalok várakozásai a legpozitívabbak az új évre vonatkozóan. Az is világosan látszik, hogy jól kézben tartjuk pénzügyeinket. A magyarok 90 százaléka például fontosnak tartja a számlák időben történő rendezését. A tavalyi évhez képest továbbá jelentősen csökkent azok száma, akik anyagi nehézségek miatt késnek számláik befizetésével.

A magyarok tudatosabbak az európai átlagnál, ha a számlák befizetéséről van szó. A hazai válaszadók közel 90 százaléka szerint fontos a számlák időben történő rendezése, míg az európai átlag e kérdést illetően 85 százalék. Az adatok alapján igyekszünk tartani is ehhez magunkat, mert nem szeretnünk másoknak tartozni. Míg 2017-ben minden második magyar állampolgárral előfordult, hogy elfelejtett befizetni egy számlát, addig 2018-ban már csak 10-ből 4 emberrel fordult elő, hogy lecsúszott volna a határidőről. Ez nem magyar sajátosság, hiszen a kontinens más országaiban is hasonló a helyzet - írja friss kutatási eredményeire hivatkozva az Intrum.

A háztartások pénzügyi helyzetének javulása a számlabefizetések kapcsán is érezhető: egy év alatt 10 százalékponttal, 46 százalékra csökkent azok aránya, akik pénzszűke miatt nem tudták rendezni szolgáltatói tartozásukat. Bár fontosnak tartjuk a számlabefizetést, mégis gyakran elfelejtkezünk róla. Majd’ minden második késés mögött a figyelmetlenség áll. 

Jól alakulnak személyes pénzügyeink

Az adatokból kiderül továbbá, hogy a magyarok urai saját pénzügyi helyzetüknek: a megkérdezettek közel 60 százaléka gondolja azt, hogy kontroll alatt tartja pénzügyi helyzetét. Ez az adat összefügg a korral: az idősebb korosztályhoz tartozók egyértelműen jobban kezelik anyagi helyzetüket. Mindez azt is mutatja, hogy különösen fontos a fiatal generáció pénzügyi edukációja. A pénzügyi helyzet kordában tartása tekintetében Magyarország kevéssel marad el a 64 százalékos európai átlagtól, azonban jobbak vagyunk, mint Írországban és az Egyesült Királyságban élő társaink.

Optimista fiatalok

A személyes pénzügyek megítélésénél a fiatal korosztályokra jellemző optimizmus növekedett tavaly óta. A magyar fiatalok közel fele látja úgy, hogy jobb anyagi helyzetben lesz, mint szülei: 7 százalékponttal nőtt azon fiatalok száma, akik bizakodóan tekintenek a jövőbe. Ez az arány európai viszonylatban is kimagasló, az európai 43 százalékos átlaghoz képest a 18-24 éves korosztályhoz tartozó magyar fiatalok 7 százalékponttal magasabb arányban vélekednek így.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem