Csúnya bírságot kockáztatnak az óvatlan családok: január elején indul a begyűjtés

Csúnya bírságot kockáztatnak az óvatlan családok: január elején indul a begyűjtés

2019. január 5. 07:00

A hagyomány szerint január 6-án, vízkereszt napján bontjuk le a karácsonyfát, ugyanis ezen a napon érnek véget a karácsonyi ünnepek és veszi kezdetét a farsang. Az azonban koránt sem mindegy, hogy szabadulunk meg a leselejtezett fenyőtől. A kellemetlenségek és az esetleges büntetések elkerülése végett a Pénzcentrum utána járt, mi a teendő a feleslegessé vált karácsonyfákkal, valamint hogy milyen alternatív felhasználási módok közül választhat az, aki maga hasznosítaná újra a fát.

A karácsony vízkereszt napjával zárul, hagyományosan ezen a napon szokás leszedni az ünnep egyik legfőbb jelképét, a karácsonyfát. Az elnevezés az e napon végzett vízszentelésből ered, valamint ekkor emlékeznek meg a katolikusok Jézus keresztségéről és a Háromkirályok megjelenéséről.

"A magyar népi kalendáriumban ez a nap, január 6-a a farsang kezdete; a lányok számára férjjósló nap. Még egyszer meggyújtják a karácsonyfa gyertyáit, szétosztják a megmaradt édességet, a fát tűzre teszik, csak egy ágacskát tűznek belőle a szentkép mögé a gonosz ellen" - olvasható a Magyar Katolikus Lexionban. A vízkereszt tehát a karácsony végét jelenti, ám attól mindenkit óvva intenénk, hogy ezen a napon még egyszer gyertyát gyújtson a fán, hiszen az akár már novemberben kivágott fenyő mostanra egészen biztosan puskapor száraz.

A fenyőfák általában nem december 24-én gyulladnak ki, hanem januárban, februárban, amikorra is teljesen kiszáradnak

- nyilatkozta korábban a Pénzcentrumnak Mukics Dániel, tűzoltó őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. Karácsonykor még otthon van a család, a figyelem a feldíszített fára összpontosul, így ha valami lángra kap, jó eséllyel gyorsan eloltják, a napok múlásával azonban sajnos lankad a figyelem, mindeközben a fák napról-napra szárazabbá válnak, így egyre fokozódik a gyúlékonyságuk is - mondta el Szabó Imre a Groupama Biztosító Szolgáltatási Centrumának főosztályvezetője. Az esetleírásokból kiderül, hogy a szülők ekkor már engedik a gyerekeknek egyedül meggyújtani a gyertyákat és csillagszórókat, ami könnyen vezet katasztrófához. A szakember megkockáztatja:

az ünnepek elmúltát követő időszak az igazán veszélyes, különösen azoknál, akik a karácsonyfájukat vízkereszt után is még akár hetekig meghagyják. A 2017-ben bejelentett tűzkárokat megvizsgálva egyértelműen látszik, hogy a legtöbb bejelentés januárban érkezett a biztosítóhoz.

Éppen ezért, érdemes ezekben a napokban búcsút inteni a szépen feldíszített fáknak, lezárni az ünnepeket és az új évre koncentrálni. Denem mindegy, miképp.

Soha ne dobd ki az ablakon karácsonyfát!

Szenteste Nyíregyháza belvárosában egy ajtó és egy feldíszített karácsonyfa landolt az utcán, melyet az egyik emeleti ablakból hajítottak ki, 8 méteres magasságból - számolt be az RTL Híradója. Hatalmas szerencse, hogy senkit nem talált el, hiszen nagyobb baj is történhetett volna. Ha kiderül, ki volt a dobáló, súlyos pénzbüntetésre számíthat.

Nem mindegy, hogy szabadulunk meg a fától, az ajánlásokra érdemes figyelni, hiszen a nem megfelelően kihelyezett fákért adott esetben büntetés is kiszabható. Az a személy ugyanis, aki az előírtaknak nem megfelelően dobja ki tűlevelűjét, tetten érés során

köztisztasági szabálysértési eljárásba fogható, aminek a helyszíni bírsága 5 - 50 ezer forint között lehet. Feljelentés esetén azonban a szabálysértési hatóság akár 300 ezer forintra is büntethet.

Köztisztasági szabálysértés

196. §473 (1) Aki

a) a közterületen, a közforgalom céljait szolgáló épületben, vagy közforgalmú közlekedési eszközön szemetel, ezeket beszennyezi,

b) a felügyelete alatt lévő állat által az a) pontban megjelölt helyen okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik,

szabálysértést követ el.

(2) Aki települési hulladékot a közterületen engedély nélkül lerak, elhelyez, vagy nem a kijelölt lerakóhelyen rak le vagy helyez el, szabálysértést követ el.

(2a)474 Köztisztasági szabálysértés miatt nem vonható felelősségre az a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény alapján fogyatékos személynek minősülő személy, aki az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott cselekményt a felügyelete alatt lévő vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutyára vonatkozóan követi el.

(3) Az (1) és (2) bekezdésekben meghatározott szabálysértés miatt a közterület-felügyelő, természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr, helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr, az önkormányzat közigazgatási területéhez tartozó termőföldeken a mezőőr is szabhat ki helyszíni bírságot.

El ne égesd!

A helytelen lakossági tüzelés az egyik legjelentősebb forrása a szálló pornak, illetve számos légszennyező anyagnak - hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos Facebook-oldalán.

A karácsony elteltével többen elégetnék a fenyőfát. A fenyőfajtáknak viszont alacsony a fűtőértékük, és magas gyantatartalmuk károsíthatja az otthoni tüzelőberendezéseket, illetve a kéményeket - írta. Felhívta a lakosság figyelmét a Fűts okosan! kampány oldalára, ahol a környezettudatos fűtéssel kapcsolatos minden információ megtalálható. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Begyűjtik: időpontok, helyszínek

Budapesten a karácsonyi ünnepeket követően a FKF Nonprofit Zrt. szervezetten gyűjti össze és szállítja el a fenyőfákat - tudtuk meg a sajtóosztály képviselőjétől. A logisztikai feladat nem mindennapi, hiszen becslések szerint mintegy 500-600 ezer tűlevelű kerül ki az utcára, ezt a mennyiséget kell kezelni, illetve hasznosításukat megoldani.

Tapasztalataink szerint általában Vízkeresztet, január 6-át követően kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában egy-másfél hónapig tart. Ilyenkor úgynevezett fenyőfa járatok szállítják el a karácsonyfákat. Ezt megelőzően, illetve ezt követően a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze az örökzöldeket, illetve külön gyűjtőjárművel gyűjtjük össze a nagyméretű fákat.

Hő lesz belőle, energia

A lakosság több lehetőség közül is választhat: a kukák mellé, vagy a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely egyikére teheti ki a fáját, figyelni kell azonban arra, hogy ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát.

A kiszolgált tűlevelűeket először aprítják, majd ezt követően a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyő a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, amelyből termikus hasznosítással (elégetéssel) több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak fűtési gőzt, és villamos áramot.

A kijelölt gyűjtőhelyek listáját kerületi bontásban megtalálják a társaság honlapján, a www.fkf.hu címen a "FENYŐFA GYŰJTŐHELYEK CÍMJEGYZÉKE 2018/2019 TELÉN" bannerre kattintva, vagy érdeklődhetnek a 06 40 353 353-as telefonszámon is.

Inkább magam hasznosítom újra

Rengeteg lehetőség közül választhatsz akkor is, ha nem szeretnéd kidobni elszáradt karácsonyfádat, hanem inkább te magad gondoskodnál az újrahasznosításáról. Itt is van néhány tipp, hogy merre indulj el:

Készíts talaj takarót!

A tűlevél a kertben is jól hasznosítható, különösen a nem lekövezett kerti utakat érdemes leszórni ezzel, amely így eső idején sem lesz sáros.

Talajvédelemre is kiváló

Ha a kertedben van olyan rész, ahonnan az eső (különösen a nagy nyári zivatarok idején) elhordja a földet, oda érdemes lehet a fa néhány lecsupaszított ágát letenni. Ez ugyanis a lezúduló vízből kiszűri a földet (és lassítja a víz folyását), és segít abban, hogy több talaj maradjon meg a kertünkben.

Madáretetőt is készíthetsz belőle

A kertbe vagy az erkélyre kitett fenyőfa télen jó búvóhelyet adhat a kisebb madaraknak, esetleg emlősöknek. Az ágakra felfüggeszthetünk számukra táplálékot is, így még otthonosabban érezhetik magukat az állatok.

Komposztáld a karácsonyfát!

Jó esetben az elhasznált fa kompsztként végzi, és egy kertészkedő ember (Bálint gazda szerint) jóféle támkarót készíthet belőle, az oldalágak letakarítása útján.

NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 17. 20:55