21 °C Budapest

Top 25: ezek a legdrágább irányítószámok a pesti és vidéki lakáspiacon

2018. december 5. 05:55

A legfrissebb, 2018 első félévének adatai szerint a Budapest V. kerületében található 1051-es irányítószám fajlagos átlagára viszi a prímet a hazai lakáspiacon, míg vidéken a 8621-es, azaz Zamárdiban található lakóingatlanokért kérik négyzetméterenként a legtöbbet. A KSH eddig nem publikált, hivatalos tranzakciókat tartalmazó adatsora alapján mutatjuk, melyek Magyarország, illetve a főváros legdrágább irányítószámai.

A lakáspiaci elemzések jellemzően város, kerület, esetleg városrész bontásban vizsgálják a különböző statisztikai mutatókat; irányítószámok szerinti mélységben - bár rendelkezésre állnak ilyen adatok is - viszont nem nagyon készül felmérés. Mivel Magyarországon több mint 3,5 ezer postai irányítószámot használunk (legalábbis a Posta adatbázisa szerint), így meglepően részletes képet kaphatunk a vizsgálattal. A Pénzcentrum ezúttal arra volt kíváncsi, melyek Magyarország, na meg Budapest legdrágább irányítószámai.

A Pénzcentrum megkeresésére, a Takarék Index és KSH adatok alapján, az ELTINGA készítette el a számítást. A 2018 első félévére vonatkozó adatok alapján nincs meglepetés: Budapest előnye egyértelmű; olyannyira, hogy országos viszonylatban egyetlen vidéki irányítószám sem fért be az átlagos négyzetméterárak alapján kalkulált TOP 25-be. Az ország, és egyben Budapest legdrágább irányítószáma a 1051-es (V. kerület) lett; vidéken pedig Zamárdi (8621) viszi a prímet. Már itt az elején érdemes leszögezni, hogy irányítószámonként jelentős eltérést mutat a rendelkezésre álló adatmennyiség (összesítésünk valós lakáspiaci tranzakciók alapján készült), ami részint torzíthatja a képet.

Ahogy az az országos, tehát egyben a fővárosi toplistán is látható, az V. kerületi irányítószámok uralják a mezőnyt - 6 belvárosi irányítószám végzett az élen. Ugyanakkor Pest és Buda viszonylatában már beelőznek a Duna nyugati partján fekvő irányítószámok, a TOP 25-ből 13 Budapest I., II., és XII. kerületében található. Érdekesség továbbá, hogy a II. negyedéves fajlagos átlagárak alapján bő 268 ezer forintos eltérés van a dobogó tetején, illetve a toplista 25. helyén szereplő irányítószámok között. Azaz egy 50 négyzetméterest lakást átlagosan 43,8 millióért mérnek a 1051-ben, míg a 1121-ben már 30,4 millióért is meg lehet vásárolni.

Mi újság vidéken?

Ahogy a budapesti toplistán az V. kerületi és a budai, úgy a vidéki összesítésen a Pest megyei, illetve balatoni irányítószámok uralják a mezőnyt. Igaz, Győr négy önálló irányítószámmal is képviselteti magát a TOP 25-ben. Mint azt fentebb is említettük már, a vidéki élmezőnyt Zamárdi (8621) vezeti 509 324 forintos átlagos négyzetméterárral; a 25. helyezéshez (2151 - Fót) pedig bő 335 ezer forintos fajlagos átlagár kellett. Ez azt jelenti, hogy egy 100 négyzetméteres családi házért Zamárdiban közel 51 millió forintot csengethetünk ki, míg a Pest megyei Fótón "csak" 33,5 millió forintot kóstál egy ugyanekkora élettér.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vidéki toplistát górcső alá véve amúgy kettős a kép: a fajlagos átlagárak tekintetében egyrészt egyértelműen nyomon követhető a lakáspiaci centralizáció, azaz a legdrágább vidéki irányítószámok többsége Pest megyében (a 25-ből 14); illetve a Balatonnál található (Hévízzel együtt 6 irányítószámból áll a balatoni "különítményt"). Másrészt sokat mondó tény az is, hogy egyetlen Kelet-Magyarországon található irányítószám sem fért be a TOP 25-ös összesítésbe.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem