10 °C Budapest
Emberek, akik közül négyszer többen lettek magyar, mint osztrák állampolgárok

Emberek, akik közül négyszer többen lettek magyar, mint osztrák állampolgárok

2018. április 22. 14:50

Számtalan külföldi él Magyarországon, ám csak elenyésző arányuk veszi fel a magyar állampolgárságot. 2016-ban ez az arány 2,76 százalék volt, Ausztriában viszont ennek csak kevesebb mint negyede, 0,68 százalék. Mutatjuk, hogy áll ezzel az adattal hazánk az EU-n belül.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A héten foglalkoztunk azzal a kérdéssel, hogy hogyan lehet másik EU-s állampolgársághoz jutni. Meg is mutattuk, hogy abban a három EU-s államban, ahol a legtöbb magyar kapott állampolgárságot 2016-ban, milyen feltételei vannak az állampolgárság megszerzésének.

Most szintén az Eurostat adatai között böngésztünk és arra kerestük a választ, hogy a hazánkban és a többi EU-s országban élő külföldiek, mekkora hányada vettet föl 2016-ban a lakóhelye szerinti állampolgárságot. Az uniós tagok közül a legnagyobb arányban Horvátországban, Svédországban és Portugáliában váltak belföldivé a helyben élő külföldiek, sorrendben 9,71, 7,93 és 6,46 százalékuk.

2,76 százalékos mutatójával Magyarország ezen a listán 13. az EU-ban, tehát a középmezőnyben foglal helyet. Amennyiben azonban szétbontjuk az értéket az előző állampolgárság szempontjából, és csak az EU-s állampolgár külfödieket vizsgáljuk, akkor viszont Magyarország a maga 3,84 százalékával már bronzérmes, kizárólag Svédország (4,22%) és Lettország (4,39%) előz meg minket.

Abban az esetben ugyanakkor, ha azt nézzük, hogy ugyanez az arány mekkora a nem EU-s állampogárok között, hazánk az utolsó harmadba hullik vissza a maga 1,47 százalékával. Csupán Szlovéniában, Csehországban, Litvániában, Észtországban, Ausztriában és Lettországban alacsonyabb azoknak a külfödieknek a részaránya, akik 2016-ban felvették a helyi állampolgárságot.

Mutatjuk a részletes adatokat, felül tudod kiválasztani, hogy az összes, csak az EU-s vagy csak az EU-n kívüli külfödiek adatai érdekelnek.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18