Emberek, akik közül négyszer többen lettek magyar, mint osztrák állampolgárok

Emberek, akik közül négyszer többen lettek magyar, mint osztrák állampolgárok

2018. április 22. 14:50

Számtalan külföldi él Magyarországon, ám csak elenyésző arányuk veszi fel a magyar állampolgárságot. 2016-ban ez az arány 2,76 százalék volt, Ausztriában viszont ennek csak kevesebb mint negyede, 0,68 százalék. Mutatjuk, hogy áll ezzel az adattal hazánk az EU-n belül.

A héten foglalkoztunk azzal a kérdéssel, hogy hogyan lehet másik EU-s állampolgársághoz jutni. Meg is mutattuk, hogy abban a három EU-s államban, ahol a legtöbb magyar kapott állampolgárságot 2016-ban, milyen feltételei vannak az állampolgárság megszerzésének.

Most szintén az Eurostat adatai között böngésztünk és arra kerestük a választ, hogy a hazánkban és a többi EU-s országban élő külföldiek, mekkora hányada vettet föl 2016-ban a lakóhelye szerinti állampolgárságot. Az uniós tagok közül a legnagyobb arányban Horvátországban, Svédországban és Portugáliában váltak belföldivé a helyben élő külföldiek, sorrendben 9,71, 7,93 és 6,46 százalékuk.

2,76 százalékos mutatójával Magyarország ezen a listán 13. az EU-ban, tehát a középmezőnyben foglal helyet. Amennyiben azonban szétbontjuk az értéket az előző állampolgárság szempontjából, és csak az EU-s állampolgár külfödieket vizsgáljuk, akkor viszont Magyarország a maga 3,84 százalékával már bronzérmes, kizárólag Svédország (4,22%) és Lettország (4,39%) előz meg minket.

Abban az esetben ugyanakkor, ha azt nézzük, hogy ugyanez az arány mekkora a nem EU-s állampogárok között, hazánk az utolsó harmadba hullik vissza a maga 1,47 százalékával. Csupán Szlovéniában, Csehországban, Litvániában, Észtországban, Ausztriában és Lettországban alacsonyabb azoknak a külfödieknek a részaránya, akik 2016-ban felvették a helyi állampolgárságot.

Mutatjuk a részletes adatokat, felül tudod kiválasztani, hogy az összes, csak az EU-s vagy csak az EU-n kívüli külfödiek adatai érdekelnek.

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16