26 °C Budapest
Sárga csekket adnál fel? Enélkül mától nem fog menni

Sárga csekket adnál fel? Enélkül mától nem fog menni

2017. június 27. 09:32

Ha csekket szeretnél befizetni a Postán, készülj, hogy elkérik a személyes adataidat a pénzmosás elleni törvényre hivatkozva. A kötelezőnek mondott adatszolgáltatás június 26-ától lépett életbe - a Posta ugyanakkor előzetes figyelmeztetést nem adott ki erről hivatalos fórumokon - írja a Napi.hu.

Tegnap óta mindenkitől elkérik a személyi igazolványát illetve a lakcímkártyáját, aki csekket szeretne befizetni. Egy postai alkalmazott elmondása szerint az ügyfelek ezzel is segítik a "terrorizmus finanszírozása elleni küzdelmet", erről több részlettel azonban nem tudott szolgálni. Ezt követően az elkért személyes adatokat ráírta a csekkekre, majd úgy továbbította. Hozzáfűzte azt is, hogy az adatok folyamatos jegyzetelgetése miatt a szokásosnál jóval több dolga volt aznap.

A HVG azt írja, a Posta honlapján található hirdetményben valóban az áll, hogy minden belföldi postautalványnál összeghatártól függetlenül ellenőrizni kell a feladó kilétét, ám később a kivételek között részletezi a hirdetmény, hogy azok a csekkek, amelyeken az "M" rövidítés szerepel (mentes), nem tartoznak a szabály hatálya alá, az "FM" (azaz feltételesen mentes) csekkek pedig 300 ezer forintig nem ellenőrzés-kötelesek. Márpedig a közüzemi számlák és ahhoz hasonló csekkek az FM kategóriába tartoznak.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?