Rózsadomb? Jó vicc! Itt vannak Budapest legdrágább lakásai

Rózsadomb? Jó vicc! Itt vannak Budapest legdrágább lakásai

2017. március 15. 07:03

Mutatjuk, hol, mennyiért lehet ma újépítésű lakást vásárolni a fővárosban. Összesítésünk elkészítéséhez több mint 13 ezer (!) újépítésű lakás négyzetméterárát átlagoltuk.

Megjelent a Budapesti Lakáspiaci Riport legfrissebb, az idei első negyedévére vonatkozó adatsora, amely alapján leszögezhetjük: a használt lakások piaca után egyértelműen beindult a budapesti újlakás-piac is. A fejlesztők egyre aktívabbak, a kínálat óriási, és úgy tűnik, a következő években is folytatódhat ez a tendencia. Az Eltinga, az Ecorys és az FHB Index szakemberei már közel

400 lakóingatlan-fejlesztést számláltak össze a fővárosban; az adatsor újépítésű lakásainak száma pedig meghaladja a 13 ezret.

Csak emlékeztetőül: 2016 harmadik negyedévében még mindössze 255 budapesti fejlesztést, és azokban 3400 lakást számlált a riport; míg a tavalyi év utolsó negyedévében is "csak" 11 ezer lakás adatait listázták. A friss adatsort górcső alá véve természetesen ezúttal is megállapítható, hogy: a fővárosban az átlagos újépítésű lakás

  • 2 és fél szobás;
  • alapterülete 61 négyzetméter;
  • és 46 152 579 forintba kerül.

Érdemes azonban a várost jóval nagyobb nagyítóval is megvizsgálni, hiszen a lakáspiaci mutatók egészen komoly kilengést is tudnak produkálni. Az például már Buda és Pest viszonylatában is jól látszik, hogy a Duna árban komoly vízválasztó. Az átlagos lakásár ugyanis közel 10 millió forinttal drágább a folyó nyugati, mint a keleti oldalán.

A kerületi bontás viszont ennél is többet elárul a főváros megosztottságáról: a prímet továbbra is az V. kerület viszi a maga bő 164 milliós átlagos lakásáraival; de a legnagyobb alapterületű lakásokat is ugyanitt találhatjuk. A legolcsóbb lakásokat pedig Budapest XIX. kerületében mérik - itt az átlagos alapterületű, azaz 62 négyztméteres lakásokat 26 milliós átlagáron öntik (vagy öntenék) betonba a fejlesztők.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem túl nagy meglepetés ugyan (befektetési cél), de érdemes azt is megjegyezni, hogya legkisebb alapterületű lakásokat a főváros VII. (46 nm/lakás), illetve VIII. kerületében (48 nm/lakás) találhatjuk. Továbbá az is egyre inkább bizonyítást nyer, hogy a 10+10-es CSOK beváltja a kormányzat hozzá fűzött reményeit; az átlagos alapterületek ugyanis szinte a legtöbb kerületben megfelelnek a támogatás peremfeltételeinek.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?