26 °C Budapest
Ennyien vállaltak három gyereket a CSOK 10+10 millióért

Ennyien vállaltak három gyereket a CSOK 10+10 millióért

2016. december 27. 15:05

Megérkeztek a legfrissebb CSOK adatok és az is kiderült, hogyan változik a családtámogatási rendszer jövőre.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkárának bejelentése szerint: a CSOK 2015. júliusi bevezetése óta 34 500 család részesült támogatásban, ami összességében 81,5 milliárd forintnyi támogatást jelentett. Az államtitkár szerint a novemberi, lezárt adatból az is látszik, hogy az utolsó hónapban újabb 10 százalékkal emelkedett a támogatottak köre - írja tudósításáéban az Index.

A támogatás fele nagycsaládosokhoz került, illetve olyanokhoz, akik még nem nagycsaládosok, de vállalták, hogy 3 gyerekük lesz.

Azok között a családok között, akik eddig megkapták a 10 millió forintot, 82 százalékot tesz ki az utóbbi csoport, vagyis többségben vannak azok, ahol még nem születtek meg a gyerekek. Az államtitkár szerint 4500 olyan család volt, amely a CSOK mellett - összesen 19 milliárd forint értékben - áfa-visszatérítésben is részesült.

Novák Katalin azt is hozzátette: a programra 2017-ben az eddiginél is több pénzt terveznek fordítani. A költségvetésben 211 milliárd forintot rendeltek ehhez, de ez egy felülről nyitott előirányzat, ha még ennél is nagyobb lesz az igény, akkor az ígéret szerint azt a pénzt is elő fogják teremteni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • Az államtitkár ismertette, hogy 2017-től a kétgyerekesek adókedvezményét emelni fogják, ami éves szinten 60 ezer forintot jelenthet nekik.

  • Változás lesz az első házasok adókedvezményénél is: január elsejétől két évig lehet majd igénybe venni a havi 5 ezer forintos kedvezményt, függetlenül attól, hogy megfogan-e az első gyerek ebben az időszakban.
  • De fontos változás, hogy 2017-től a minimálbér emelkedésével párhuzamosan emelkedik a gyed plafonja is, a jelenlegi 155 400 forintról 178 500 forintra. Ez 84 ezer gyerekes szülőnek jelent többlettámogatást, mondta.

Címlapkép forrása: Getty Images Hungary

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?