25 °C Budapest
Itt az IKEA nagy dobása! Átrendezheti a lakáspiacot az újítás

Itt az IKEA nagy dobása! Átrendezheti a lakáspiacot az újítás

2016. december 20. 17:01

Egy ideje új termékcsaláddal kísérletezik a svéd bútorlánc. Szerintük ugyanis a kisebb alapterület nem feltétlenül kell, hogy nélkülözhetetlen lakófunkciók elvesztésével párosuljon. Ha bejön a dolog, még a lakáspiacot is átrendezhetik.

Multifunkcionális bútorcsaláddal kísérletezik egy ideje az IKEA. A svéd bútoróriás szakemberei jól láthatóan arra keresik a választ, vajon a kisebb alapterület egyet jelent a nélkülözhetetlen, olykor áhított funkciók elvesztésével? Az alábbi videók tanúsága szerint: nem.

Habár nem nevezhető kuriózumnak az IKEA próbálkozása (egyedi márkák bőven akadnak a világpiacon - lásd lejjebb), azonban világméretű bútorlánc termékpalettáján eddig nem nagyon szerepelt hasonló bútorcsalád. Ez egyben azt is jelenti, ha a vásárlóknak bejön az újítás, akkor az - a könnyű elérhetőség miatt - akár a lakáspiacra is komoly hatással lehet.

A népességrobbanás mellett ugyanis a legapróbb lakások irányába főként a pénztelenség, illetve az árszínvonal rohamos emelkedése mozdítja el a potenciális vásárlókat. Ez a folyamat pedig még inkább felgyorsulhat, ha egyetlen funkcióról sem kell lemondania a lakáskeresőknek.

Apró lyukból álomotthon

Egyre többen vesznek kis lakást szerte az országban. Főként, hogy ezen lakások fenntartási költsége is jóval alacsonyabb. Arról pedig már nem is beszélve, hogy a kis lakások befektetési szempontból sem elhanyagolhatóak. Ha nem egy teljesen elhanyagolt, esetleg köztudottan kétes, és kevésbé biztonságos környéken vásárol valaki olcsó, 4-5 milliós kislakást befektetési szándékkal, akkor számíthat rá, hogy viszonylag könnyebben és várhatóan magas hozammal (8-10%) tudja majd bérbe adni.

Nem szabad megfeledkezni azonban arról, hogy amennyiben a legolcsóbb lakások között keresgélünk, mindenképp számítanunk kell arra, hogy első látásra talán élhetetlen méretű ingatlanokkal találkozunk, mely későbbi kiadást is megnehezíti. Az egyik fő probléma a kis lakásokkal a ruhák, könyvek, háztartási gépek, vagy éppen az évek során felgyülemlett "kacatok" tárolásának megoldása. De szintén sokan mondanak le egy-egy garzonról, mivel elképzelni sem tudják, miként lehet megoldani a különböző funkciókkal bíró helyiségek, például a lakótér és a hálószoba szétválasztását. Éppen ezért a Pénzcentrum.hu ezúttal 3+1 tippet mutat, melyek segítségével a legapróbb otthon is élhető, igazi kis ékszerdobozzá válhat.

1. Fogadj szakembert!

Mivel a garzonlakáshoz elengedhetetlen a kreativitás, éppen ezért egy tervező szolgáltatását már a lakás első megnézésekor érdemes igénybe venni. Ő szakmai tapasztalatai alapján gondolatébresztő ötletekkel szolgálhat a legapróbb lakás kialakításához is. A szakember hozzájárulásával, sokkal kevesebb kompromisszumra leszünk rákényszerítve és így olyan lakásunk lehet, amiről mindig is álmodoztunk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2. Szerezz be multifunkciós bútorokat!

Bár Magyarországon egyelőre még nincs igazi divatja (az IKEA sem rukkolt vele még elő), de a tengerentúlon és jó pár európai országban, például Olaszországban is gombamód szaporodnak a multifunkciós bútorokra specializálódott szaküzletek. A kinyitható kanapékon túl is van ugyanis élet - és milyen színes élet

Megdöbbentően praktikus bútorokra bukkanhatunk az erre szakosodott gyártók honlapjain; legyen szó szekrényként, étkezőasztalként, kanapéként és még franciaágyként is használható bútoroktól, az apróbb, trükkösen működő, kevés helyet foglaló, mégis nagy tárkapacitású dohányzóasztalokig, vagy éppen konyhabútorokig. Aki az interneten kutakodna, az csak annyit írjon be a keresőbe, hogy "space-saving-furniture", s bár a legtöbb gyártó vállal házhozszállítást, azonban a bútorok borsos ára és a szállítási költség sokakat elrettenthet.

Érdemes lehet azonban ötleteket meríteni és egy hazai bútorasztalos segítségét kérni egy-egy hasonló darab legyártásához, hiszen így rengeteget megspórolhatunk, és még a hazai kézművesipart is támogatjuk.

3. Nincs szükséged felesleges bútorokra!

Felesleges bútorokkal telezsúfolni egy garzont olyan tipikus hiba, mely miatt sokan azelőtt kifordulnak a lakásból, mint meglátták volna benne a lehetőségeket. Próbáljunk meg minél több szabad felületet hagyni a lakásban, és törekedjünk arra, hogy a kiválasztott bútorok praktikusak, és helytakarékosak legyenek.

3+1. A megvilágítás, és a festés sem mindegy!

Sokan mondanak le egy apró lakásról, mivel nem látják a különböző helyiségek közötti különbséget; pedig ügyes festéssel és jó világítással akár egy egyszobás lakásban is könnyedén elhatárolhatjuk a tereket.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?