2 °C Budapest
Kiderült, hányszor költöznek a magyarok életük során

Kiderült, hányszor költöznek a magyarok életük során

2016. november 17. 16:05

Az ingatlaneladások időtartama erős összefüggést mutat a településmérettel, derült ki a KSH legutóbbi lakásfelméréséből. A legnagyobb ingatlanállományú fővárosban egy lakás eladása átlagosan öt hónapot, országos átlagban hét hónapot vesz igénybe. Nagyvárosokban jobban pörög az ingatlanpiac, a vevők is magasabb arányban fordulnak közvetítőkhöz.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A településmérettel összefüggően nem csak az ingatlaneladások időtartama, hanem módja is változik. Míg a fővárosban minden harmadik lakást ingatlanközvetítőn keresztül értékesítenek, addig kistelepülésen csak minden hatodik lakóingatlan eladásánál fordulnak szakemberhez.

A lakáseladás folyamatát érezhetően megnyújtja a tapasztalatlanság.

Mivel a magyarok hagyományosan röghöz kötöttek, nem jellemző rájuk a gyakori költözés, életük során kb. 4-5 alkalommal adnak el lakást

- mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. A nagyobb településeken az ingatlanvásárlók számára is kihívást jelent megtalálni az alkalmas lakást. Az ingatlanközvetítő tapasztalatai szerint a hozzájuk fordulók között magasabb azok aránya, akik gyorsan szeretnének vásárolni, nagy értékű ingatlant keresnek, vagy helyismeret híján, például a lakóhelyüktől távolabbi városban keresnek lakást.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18