Itt aranyárban mérik a lakásokat: ki tudja ezt kifizetni?

2016. november 17. 21:04

Nem mindenhol érzékelető a lakásárak növekedésének megtorpanása, a népszerű budapesti kerületekben ugyanis további növekedés volt megfigyelhető július és szeptember között. A negyedéves adatok tehát továbbra is növekedést mutatnak, így a negyedik negyedévről is majd annak lezárlta után lehet teljes képet adni. Hol nőttek leginkább az árak a nyár végén?

Az Otthon Centrum nem tapasztalja a lakáspiacon az árak növekedésének mérséklődését: 2016 III. negyedévében is növekedő árakat regisztráltak szinte minden szegmensben. A piaci élénkülés kezdetéhez (2014 I. negyedév) képest az árak az OC által közvetített tranzakcióknál 2016 III. negyedévében a használt tégla építésű társasházi lakások fajlagos átlagára vidéki városokban 16-80 százalékos, a fővárosban pedig 31-110 százalékos növekedést mutatott.

A belvárosi V., VI., VII., VIII. és IX. kerületekben az árak gyakorlatilag megduplázódtak 2014 első negyedéve óta és a legtöbb kedvelt kerületben, így a budai XI., XII. vagy a pesti XIII. kerületben is 50 százalékot meghaladó volt az árváltozás. Az átlagárak negyedéves változása, azaz az előző negyedéves átlagértékhez képest történő átlagos árváltozás meglehetős hullámzást mutatott ebben az időszakban, amelyet részben az összetétel-hatás is magyaráz.

Nem mindenhol ennyire drágák az ingatlanok

Az átlagos növekedés mögött nagy területi különbségek rejlenek. Az ország legtöbb településén minimálisan vagy egyáltalán nem érzékelhető az élénkülés, sőt adásvételek is elvétve történnek. A piacon forgó lakóingatlanok döntően a fővárosban és környékén, a régióközpontokban, a megyeszékhelyeken és a megyei jogú városokban vannak, térségekre bontva pedig elsősorban Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon, valamint a Balaton keleti medencéjének településein. Budapest és az agglomeráció dominanciája nagyon erős. Ezeken a piacokon viszont a koncentrált kereslet erőteljes árnövekedést generált az elmúlt években.

Mivel térben erősen koncentrált a piac, ez óhatatlanul az árak növekedéséhez vezet. Az MNB októberi lakáspiaci jelentése szerint (amellett, hogy a korábbi években felhalmozódott devizaadósság leépülésével a háztartások jövedelemarányos adósságállománya idén már a válság előtti szint alá süllyedt) a lakosság nettó pénzügyi vagyona historikusan magas szintre emelkedett, ami a kereslet tovább bővülésére utaló jel. Az új lakás projektek esetén az árcsökkenés ellen utaló jel a bankok konzervatívabb projekt-finanszírozási gyakorlata és az építőipari kapacitásokért a beruházók között tapasztalható fokozódó verseny. Az Otthon Centrum csatlakozva az MNB álláspontjához úgy véli, hogy az év folyamán enyhülő ütemű, de további árnövekedés várható.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Budapesten az átlagár csak az V. kerületben közelítette a 2000 euró/négyzetméter értéket, míg a legmagasabb presztízsű kerületekben, így a budai II., XI. és XII., illetve a pesti oldalon sem volt 1500-1600 euró/négyzetméter értéket meghaladó az átlagos négyzetméterár és ezt csak néhány 100-200 euróval haladta meg az új építésű lakásoknál tapasztalt árszintet.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem